Administraţie

Turda: Aplicarea taxei de salubrizare, amânată cu șase luni

Proprietarii de imobile din Turda, persoane fizice și juridice, care nu au contract pentru prestarea serviciului de salubrizare, pot răsufla liniștiți. Până la 1 iulie nu vor plăti taxa specială de salubrizare, stabilită de Consiliul local Turda. Printr-o hotărâre din luna noiembrie a anului 2017,  a forului deliberativ local, taxa urma să se aplice, de la 1 ianuarie 2018, persoanelor care nu plăteau pentru prestarea serviciului de salubrizare.

Amânarea, cu șase luni, a  aplicării taxei speciale de salubrizare a fost cauzată de operatorul de salubritate din Turda, respectiv de societatea Prival Ecologic Servis, care avea obligația, conform Regulamentului de stabilire și aplicare a taxei speciale, să identifice persoanele care nu au încheiat contracte de prestare a serviciilor de salubrizare și să înainteze o listă a acestora Serviciului de Taxe și Impozite din Primăria Turda. Dar, conform raportului aferent proiectului de hotărâre prin aprobarea căruia, la ședința extraordinară de marți, 9 ianuarie, Consiliul local a amânat aplicarea taxei speciale de salubrizare, operatorul de salubritate nu a depus listele solicitate, până la sfârșitul lunii octombrie 2017, termenul-limită stabilit prin regulament. Societatea Prival Ecologic Servis nu s-a conformat prevederilor Regulamentului de stabilire și de aplicare a taxei speciale de salubrizare nici după adresa din 7 noiembrie, prin care Serviciul de Impozite și Taxe Locale repeta operatorului de salubritate cererea de depunere a listelor cu persoanele din Turda care nu au contracte de prestare a serviciilor de salubrizare. În schimb, operatorul de salubritate a transmis lista celor 7622 de persoane fizice și juridice din oraș, care au încheiate contracte cu Prival Ecologic Servis, deși, potrivit Legii 101, din 2006 și Regulamentului de stabilire și aplicare a taxei speciale de salubrizare, adoptat de Consiliul local Turda, trebuia transmisă lista persoanelor ”care refuză să încheie contracte de prestări servicii cu operatorul de salubritate”.

Cum listele nu au ajuns la primărie nici după repetarea solicitării, autoritățile locale s-au aflat în imposibilitate de a aplica taxa specială de salubrizare cu începere de la 1 ianuarie 2018.

În evidențele Direcției Impozite și Taxe Locale din Primăria Turda figurează 26.201 clădiri, iar 18.579 de proprietari nu au încheiat contracte cu operatorul de salubritate, deci nu au plătit până acum pentru acest serviciu, care oricum s-a prestat. După refuzul operatorului de salubritate de a se conforma solicitării Direcției de Impozite și Taxe Locale din Primăria Turda, aceasta a luat pe cont propriu acțiunea de întocmire a listelor și, până în 27 decembrie, anul trecut, s-au transmis 1955 de adrese,  în urma cărora s-au încheiat 849 de noi contracte de salubrizare. Cu ocazia discuțiilor purtate cu persoanele care s-au conformat invitațiilor de a veni la Direcția de Impozite și Taxe Locale, pentru clarificarea situației contractelor  de salubrizare, cei doi angajați ai primăriei care s-au ocupat de întocmirea listelor au constatat că oamenii nu au fost invitați de operatorul de salubritate în vederea încheierii de contracte pentru prestarea respectivului serviciu.

Taxa specială de salubrizare, ce se va plăti cu începere de la 1 iulie, de către persoanele fizice și juridice din Turda, care vor refuza să încheie contract cu operatorul, pentru prestarea respectivelor servicii, are valoarea de 20 de lei, lunar, înmulțită cu numărul persoanelor declarate cu domiciliul la aceeași locuință, sau cu 2,5, acolo unde nu se depune declarație. (în cazul persoanelor fizice, fizice autorizate și asimilate acestora, persoanelor juridice, pentru imobilele cu destinația de locuință, fără contract de salubrizare). Pentru clădirile nelocuite sau locuite temporar, unde nu este înregistrat nici un domiciliu sau reședință, proprietarii acestora vor plăti 20 lei, lunar, pentru o clădire.  Persoanele fizice, cele fizice autorizate și asimilate acestora, respectiv  persoanele juridice, vor plăti, pentru imobilele cu altă destinație decât cea de locuință, fără contract de salubrizare, o taxă specială de salubrizare de:
a) 100 lei, pentru un metru cub de gunoi, lunar, valoare înmulțită cu numărul de metri cub declarați de contribuabil;
b) 100 lei/m.c./lună, înmulţit cu cantitatea estimată de 2,5 m.c /lună, în cazul celor care nu depun declaraţii;
c) 20 lei/lună, în cazul imobilelor cu destinație nerezidenţială (așa cum rezultă din documentele de dobândire), unde nu se desfășoară activitate.

Potrivit tarifelor aflate în vigoare la Turda, o persoană plătește câte 12,53 de lei, lunar, pentru prestarea serviciului de salubrizare, iar o persoană juridică achită câte 57,88 lei, lunar, pentru fiecare metru cub de gunoi. Din 2017, tarifele includ și taxa de mediu, de 80 de lei, pe tona de deșeuri menajere, impusă de Guvern.

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS