Actualitate

Video. 1 Decembrie, Ziua Națională a României, sărbătorită la Turda

Zi de mare importanță pentru țară şi neam, 1 Decembrie, se împlinesc 101 ani de la marea unire de la Alba Iulia. De 1 Decembrie, atât în țară cât şi în străinătate unde sunt comunități de români se organzează diverse activități cu această ocazie.

La Turda de 1 decembrie au fost organizate de dimineață activități specifice acestei zile cu o mare încărcătură. Începând cu ora 11 au fost organizate la biblioteca “Teodor Murăşanu” din localitate, conferința “intelectuali turdeni persecutați în perioada regimului comunist din România” susținută de muzeograful Horațiu Groza.

De la ora 12 în fața catedralei ortodoxe s-a desfăsurat ceremonialul Militar Religios. Prezent la aceste manifestări primarul municipiului Turda, Cristian Octavian Matei a rostit mândru niște frumoase cuvinte : “O zi frumoasă plină de emoție şi bucurie, este ziua în care strigăm din adâncul sufletului „La Mulți Ani, România!”, împlinim astăzi 101 ani de la marea unire, cel mai important eveniemnt din istoria acestui popor, un vis devenit realitate datorită eforturilor şi sacrificilor mai multor generații, este o zi în care ne arătăm recunoştința față de aceste fapte mărețe şi față de acei eroi ai neamului care au făcut posibilă împlinirea acestui deziderat. Uitându-ne în trecut vedem că au existat multe momente de cumpănă în existența acestui popor, de fiecare dată ne-am luptat pentru valorile care ne-au unit, am devenit şi mai puternici şi am reuşit să ne asiguram drumul spre dezoltare”. De-asemenea Cristina Burciu, deputat în Parlamentul României, a spus “Am o mare bucurie sufletească şi sunt onorată să mă aflu din nou alături de dumneavoastră pentru a sărbători Ziua Națională a României, 1 Decembrie, ziua de suflet a tuturor românilor.”

Un număr impresionant de oameni a luat parte la aceste manifestări, chiar dacă soarele a fost cu dinți, mercurul din termometre nu a trecut de 2-3 grade Celsius, oamenii au privit cu mândrie defilarea armatei, Au fost prezente şi miguri și două blindate, spre încântarea celor mici care au făcut poze cu ele. La finalul evenimentelor a fost defilarea armatei, a jandarmeriei, a jandarmeriei montane, pompierilor, poliției națioanle, poliției locale şi tehnica din dotare a acestora. Cerul a fost brăzdat de câteva aparate de zbor Mig 21 Lancer de la baza aeriană 71 “Emanoil Ionescu” de lângă Câmpia Turzii.

A fost ca de fiecare dată un eveniment frumos și reușit.

La mulți ani, România, La multi ani, români!

*
Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS