Expoziții: Adam și Eva, în versiune pop-art
Preocupat de pictură încă din 1990, de pe vremea când era elev la Câmpia Turzii, Vasile Mathe, cunoscut, mai ales ca realizator de filme documentare cu subiecte etnografice, propune publicului turdean, amator de artă, o incursiune filozofică în transformările din comunitatea unde trăiește, tălmăcită în limbajul artei plastice prin intermediul colajelor. Lucrările, incluse de Vasile Mathe în ciclul ”Adam și Eva” fac obiectul unei expoziții găzduite de Galeria de artă Valer Suciu, din Turda (strada Libertății nr. 2), din 3 până în 16 august.
Forma agonică în care Vasile Mathe a ales să înfățișeze tema abordată, reprezintă ”ceea ce se petrece în mine însumi și ceea ce se petrece cu mine în societate” a mărturisit artistul, cu prilejul vernisării expoziției ”Adam și Eva” eveniment petrecut joi, 3 august, de la ora 17.30, la galeria de artă turdeană. Mathe a folosit, preponderent, în colajele sale, banul și cărțile de joc, în postură de simboluri cu ajutorul cărora alcătuiește un limbaj plastic prin care artistul transmite publicului descrierea, în manieră personală, a tripticului noroc-soartă-întâmplare.
Născut în 2 ianuarie 1968, la Cluj-Napoca, Vasile Mathe a locuit ulterior în Câmpia Turzii, unde a absolvit liceul. Preocupările sale în domeniul picturii s-au concretizat în participarea, cu lucrări, la expoziții organizate de Asociația Culturală ”Câmpia Turzii 775” la Clubul Muncitoresc (n.r: azi Palatul cultural Ionel Floașiu) și la Clubul Elevului, ambele din Câmpia Turzii. La Turda, Vasile Mathe a mai participat la expoziții găzduite de Teatrul Național Aureliu Manea și de Biblioteca municipală Teodor Murășanu.
Vasile Mathe a absolvit Facultatea de Psihologie și Științele Educației, secția Psihologie, respectiv Facultatea de Istorie și Filozofie, secția Etnologie, din cadrul Universității Babeș-Bolyai, din Cluj-Napoca.
Prezent la vernisarea expoziției ”Adam și Eva” profesorul său, Dumitru Popa, care l-a îndrumat pe când frecventa cercul de pictură de la Clubul Copiilor din Câmpia Turzii, a remarcat modul bine structurat și complet al discursului artistic al lui Vasile Mathe, care și-a prezentat lucrările într-un mod prea puțin întâlnit la vernisajele desfășurate la Galeria de artă Valer Suciu, din Turda, unde cei mai mulți dintre expozanți s-au rezumat la discursuri convenționale, presărate cu clișee în care predominau cuvintele goale de conținut, un fel de a vorbi, doar ca să nu tacă.
Organizată sub egida Casei de Cultură din Turda, ce administrează Galeria de artă Valer Suciu, expoziția ”Adam și Eva” se constituie într-o manifestare inedită pentru paleta evenimentelor similare găzduite de așezământul de artă turdean.
Mișcarea Pop-Art, unde se încadrează și lucrările prezentate de Vasiel Mathe în expoziția ”Adam și Eva” a apărut pe la mijlocul deceniului șase al secolului XX, în Anglia. Mișcarea s-a extins în SUA, unde a pătruns pe la sfârșitul anilor 50 ai secolului precedent.
Curentul Pop-Art, ce derivă din artele plastice tradiționale, operează cu imagini provenite din culturile populare, precum anunțuri publicitare, știri etc. Pop-Art nu are nicio legătură cu accepțiunea di limba română a termenului ”popular” cu referire la folclor. Curentul Pop-Art, îndrăzneț și provocator, se manifestă în arte plastice, muzică, modă și decorațiuni interioare.