<
Actualitate

“Jurnal de candidat” cu Cristian Octavian Matei, edilul municipiului Turda și candidatul PNL pentru funcția de primar

Continuăm rubrica „Jurnal de Candidat” din cadrul Ziarului 21. În această ediție îl avem ca interlocutor pe primarul care a pus Turda pe harta atragerii fondurilor europene, Cristian Octavian Matei. Cu peste 100 milioane de euro atrase în 4 ani de mandat, edilul municipiului Turda a facut investiți importante în infrastructură, sănătate, învățământ, sport și cultură. Practic cei mai importanți piloni au fost atinși de echipa condusă de Cristian Matei. Edilul Turzii consideră că echipa este esențială în vederea realizării obiectivelor propuse. Cu oameni profesioniști puși în funcții cheie, administrația turdeană reușește să impresioneze în realizarea proiectelor impuse.

Rep.: Bună ziua domnule primar. Mulțumim pentru că ați acceptat acest interviu.

 Cristian Matei: Bună ziua! Să trecem la treabă!


Rep.: Aș dori să începem prin a vorbi despre învățământul din Turda cum de curând a început școala. Ce fel de investiții s-au făcut în acest domeniu?

Cristian Matei: Am reușit să aducem fonduri guvernamentale pentru școli și au rămas, din păcate, câteva nefinanțate. În schimb, am finanțat cele 5 creșe, fiecare în stadiul ei.

De la cele 4 școli, până la creșe, am început demersurile spre găsirea finanțării și pentru celelalte unități de învățământ care nu intraseră în procesul de modernizare. Am asfaltat terenul de sport, tot pentru copii și anul acesta, am finalizat un teren de sport pentru Colegiul „Emil Negruțiu” din Turda.

Copiii trebuie să beneficieze de aceste facilități. Astfel, Colegiul „Emil Negruțiu”, Școala “Horea Cloșca și Crișan”, Școala „Ioan Opriș” și Școala „Andrei Șaguna” sunt în curs de finanțare. De 30 de ani, la aceste școli au fost făcute doar „cârpeli”, chiar dacă a fost nevoie de lucruri serioase. Am reușit să modernizăm complet, interior și exterior, ceea ce dorim și pentru școlile rămase nemodernizate.

Rep.: Ați început foarte bine, punând școlile în centrul atenției.
Cum a început
anul școlar la Turda?

Cristian Matei: La Turda, școala a început în condiții foarte bune, cu respectarea regulilor impuse de pandemie. Aflându-ne în zona verde, cursurile se vor ține față în față. Există reacții din partea părinților. Sunt bunic, am nepoți, dar această pandemie vine cu nemulțumiri și trebuie să ne conformăm.
Trebuie să atingem normalitatea și în sectorul sănătății, pentru că este un aspect foarte important. Suntem într-o etapă de așteptare pentru mai bine și pentru normalitate.


Rep.: Aș dori să vorbim puțin despre sănătate, subiect pe care tocmai l-ați abordat, și, mai precis, despre spitalul din municipiul Turda.

Cristian Matei: Sunt mai multe așteptări de la Spitalul Turda. Am dori să-l dezvoltăm cât mai frumos, nu doar să-l reabilităm și modernizăm. Am dori ca vechea maternitate, care are peste 100 de ani, să fie demolată și reconstruită, să aducem aparatură modernă.
Am dori să rezolvăm problemele legate de cancer. Pe lângă populația din Turda, avem o populație care coboară de la munte și apelează la spitalul nostru, în jur de 200 de mii de persoane. Am avut cazuri de medici care au primit sponsorizări de la companii și persoane fizice, rezolvându-și astfel unele probleme. Lumea rămâne la Turda și sunt încântați de ceea ce oferă spitalul. Am făcut eforturi financiare multiple, pentru a rezolva problemele cu care s-a confruntat spitalul în perioadele mai complicate ale pandemiei, în special lunile martie-aprilie. De asemenea, am ajutat la edificarea unui parc în curtea spitalului, unde pacienții se pot relaxa. Consider că treburile se mișcă foarte bine. Beneficiem de medici și conducere bună, iar acesta este un lucru bun.

Rep.: Mergem pe următoarea ramură, anume cea sportivă. Cum ați sprijinit și cum sprijiniți sportul în Turda, tinând cont că sunteți un iubitor al acestui domeniu.

Cristian Matei: Fără sport nu se poate. Eu zic că trebuie să ai câțiva soli ai sportului, care trebuie să facă performanță și să te facă nu doar cunoscut, ci și recunoscut. În România este greu, iar eu sunt un primar care spune lucrurilor pe nume. Avem o echipă de handbal ce se păstrează pe locuri fruntașe, în Campionatul European, meritându-și locul. Fac față cu brio la calitatea handbalului în țară. Turda se poate lăuda cu mult suflet pus în sport, și nu mă refer doar la jucători, ci și la staful clubului, fără de care nu ar fi existat performanța amintită.

Apar elemente extraordinare din Turda, de liga întâi, având norocul ca ceea ce a crescut din Turda, să ajungă departe și să fie recunoscut. Vreau să mă refer la majoritatea jucătorilor români, deși există și sârbi, respectiv sloveni, care formează o echipă mare și determinată. Există și o echipă de fete, în liga B, care sperăm că vor ajunge în liga A. Nu este ușor, dar aceste echipe sunt cei care sunt solii noștri în străinătate și merită sprijinul nostru: cazare, masă, antrenamente. Toate performanțele sportive au fost deosebite. La Turda, s-au acordat fonduri guvernamentale pentru o sală polivalentă, deși este costisitor. Va fi angrenată în campionatele europene și se vor organiza meciuri. Am dus o muncă titanică pentru a avea această sală, iar, așa, pe final de mandat, mă bucur că se decopertează și proiectul prinde contur. Firma a promis o proiectare rapidă, în circa două luni și jumătate, iar, vara viitoare se preconizează că ne vom apropia de final.
Legat de sportul rege, fotbalul, avem o conducere foarte bună, un președinte care este de mult timp angrenat în competițiile sportive fotbalistice. Echipa de fotbal este în liga a III-a, se descurcă bine, și în viitorul apropiat vom forța accederea în liga a II-a.

Rep.: Cred că această sală polivalentă vine ca o mănușă pentru sport.

Cristian Matei: Da, ca o mănușă pentru sporturile de sală. Eu am participat, alături de Cristina Pârv, la fiecare meci și, văzând condițiile nefavorabile, am alocat sume. Ceea ce am observat, atunci când am preluat mandatul de primar, a fost o creștere a popularității și aprecierii oamenilor pe pagina mea, în ceea ce privește acest domeniu. Sunt mulți suporteri ai handbalului, ceea ce este un aspect admirabil. Trebuie aduse reîmprospătari și reechilibrări, iar eu cred că am reușit.

Rep.: Mergem mai departe, la ramura culturală, pe care ați favorizat-o vizibil în municipiul Turda. 

Cristian Matei: Cred că am contribuit mult la cultură. Teatrul a fost închis, nu se juca. Totuși, putem face o paralelă între ceea ce a fost și ceea ce este. Astăzi se joacă zilnic, nu doar într-un loc, ci în mai multe, ceea ce pentru mine, este un lucru incredibil. Cu respectarea tuturor condițiilor, la propunerea doamnei director a Casei de Cultură, s-au organizat evenimente. Galeria de Artă a fost renovată cu succes, iar asta este un alt lucru bun. Pe lângă aceasta, au fost obținute fonduri pentru renovarea teatrului, care va începe în curând. În plus, fosta judecătorie va deveni Palatul Cultural. Practic, în toate domeniile au fost aduși bani. Am încercat să abordez toate nevoile municipiului și am primit finanțări într-un timp record: 5 milioane de euro pentru teatru.

Festivalul Internațional de Teatru, aflat la a patra ediție constituie ceva important pentru municipiu. Cam toate evenimentele culturale se află la a patra ediție, odată cu preluarea conducerii de către mine și echipa mea de oameni competenți și responsabili.


Rep
.: Ajungem la infrastructură, unde avem multe de povestit! Aș vrea să ne expuneți ceea ce ați realizat în acest domeniu.

Cristian Matei: Am trecut de 65 de străzi reabilitate și finalizate, ceea ce consider că este foarte mult pentru un mandat.
Am sprijint pornirea în a doua etapă de implementare a infrastructurii de apă în Turda, Câmpia Turzii și cele 13 comune aferente. Am avut sprijinul Companiei Europene în acest sens și asta este îmbucurător. Ca buget alocat, ne-am situat undeva între 150 și 180 de milioane de euro, ceea ce este nu mult, ci foarte mult. Primul fond la care mă gândesc, este cel rezultat în urma obținerii statului de stațiune balneoclimatică. Odată ajuns la primărie, am făcut demersurile ca stațiunea să își capete numele. Apoi, am obținut primul proiect european pentru 20 de străzi în cartierul Băi. Între timp, am avansat și am obținut bani guvernamentali pentru alte 19 străzi. Tot de la guvern au fost procurați cei 40 de milioane de lei pentru cartierul „Primăverii”, un cartier cu multe facilități lipsă. De asemenea, am modernizat zonele Micro 1, Micro 2, Micro 3 și Micro 4, uitate într-o stare de degradare accentuată, unde s-a investit prin proiecte urbane.

Una peste alta, din fonduri europene, au intrat circa 103 milioane de euro până în acest moment, deși avem finanțări și în continuare. Turda se află pe poziția întâi la atragerea de fonduri europene în România, ceea ce spune ceva. Planul de mobilitate urbană, pe lângă cele 20 de autobuze aduse, constituie un alt punct important. Toate arterele principale ale orașului, pe unde circulă autobuze, vor fi asfaltate din bani europeni. În plus, suntem în lucru cu încă 26 de străzi. Iată, trecem de 90 de străzi asfaltate din totalul de 317 străzi.

Nu au fost asfaltări pentru campanie și s-a ținut cont de calitate, deci cred că am atins o performanță. Tot ce se lucrează se încadrează în standarde europene. Toate străzile se bucură de deversarea apelor fluviale, ceea ce este un mare câștig. Sunt multe de spus și uneori mă gândesc dacă noi am făcut toate astea. Parcă nici oamenilor nu le vine să creadă și totul li se pare firesc. Se obișnuiesc cu binele. Avem iluminat cu becuri led, iar populația apreciază demersurile spre confort. Strada Salinelor s-a bucurat de o modernizare nu doar vizibilă, ci și extraordinară. Banii nu vin dacă stai în birou. Pentru bani trebuie să te implici, să discuți, să demonstrezi că este nevoie, așa cum am demonstrat în cazul handbalului. Într-un final, voi reuși să fac la Turda acel Club Sportiv municipal, care să reunească toate sporturile, inclusiv cele de masă. Avem foarte multe proiecte depuse la CNI, datoria mea fiind să le depun și să insist să se facă. Cei 18 milioane de euro atrași întru realizarea Sălii Polivalente nu sunt ceva la îndemâna oricui. Va fi o zonă sportivă extraordinară, în care eu doresc, pe lângă partea sportivă, să ne bucurăm și de o zonă de agrement. Visul meu este un Aqua Park, ce are deja alocat un spațiu de 7 ha, și care, mai are nevoie doar de finanțare. Ne dorim reabilitarea râului Arieș în colaborare cu Apele Române, ceea ce nu este mare scofală. Turda trebuie să devină un oraș inteligent, cu parcări pe senzor și alte facilități. Avem un proiect pentru o nouă salină, ceva mai spectaculos.

Rep.: Cât de mult contează o „echipă” pentru dumneavoastră?

Cristian Matei: De unul singur nu poți face nimic. Totul depinde de viziunea liderului care își formează echipa, în care să fie îmbinați mai mulți factori: tinerețe, entuziasm, veselie, înțelepciune. Eu cred că am reușit să formez o echipă care nu este a mea, ci a Turzii. Cred că am reușit, în patru ani, să transform Turda în altceva, prin cei 200 de milioane de euro aduși. Dacă mi-ar da Dumnezeu sănătatea și puterea de care am nevoie, mi-aș dori să merg înainte cu acești oameni pe care îi am în Turda. Mă încântă când oameni plecați în străinătate, ne scriu pe grupurile din rețelele media că își doresc să se întoarcă la Turda.

Rep.: Dumneavoastră aveți oameni cheie pe fiecare ramură, iar asta e un lucru deosebit.
Domnule primar, cât de greu e scaunul acesta de primar?

Cristian Matei: Nu știu pentru că nu l-am cântărit.
De obicei, nu stau aici foarte des, dar, nu este ușor. A fi primar nu e o joacă, trebuie să faci lucrurile să se întâmple. Eu nu pot să stau opt ore fără să fac nimic. Dacă ești aici, trebuie să faci! Cea mai mare satisfacție este să vezi că în urma ta rămâne ceva. Trebuie să ajungi la performanța de a-ți asuma ceea ce faci. Trebuie să fii la curent cu tehnologia. Am adus 157 de computere performante în primărie. Mai mult de doi ani, un computer nu își face treaba, pentru că trebuie să fie în pas cu inovația. Aveam calculatoare foarte vechi, pe care le-am predat la acea acțiune internațională de preluare o obiectelor electronice. Sunt încântat, îmi place mult ceea ce fac. Populația devine din ce în ce mai practică. Oamenii citesc, se informează, se folosesc de informație.

Rep.: Domnule primar, ce ați fi vrut să realizați în acești patru ani de mandat și nu ați reușit?

Cristian Matei: Multe…
În primul rând, în anul 2016, lumea mă cunoștea de la Compania de Apă și mă întreba ce îi promit. Am spus: „nu promit nimic, eu vreau să fac”. Cine promite rămâne cu promisiunea. Eu vreau să vin și să fac. Am realizat multe, dar îmi doresc și mai multe. În 2016, în procent de 82%, cea mai urgentă problemă a populației era infrastructura. Acum, ne bucurăm de un procent de 33%, ceea ce înseamnă mult. Oamenii încep să aibă încredere că se va face.
Totuși, nu ne putem rezuma doar la asfalt. Trebuie să ne axăm pe învățământ, agrement, sănătate, sport, cultură. Vreau să fac un muzeu de știință pentru tineret, așa cum am văzut în Israel. Atunci când faci, nu e de ajuns să faci, ci și să întreții ceea ce ai făcut. Trebuie să întrețin foarte multe lucruri.

Rep.: Cetățenii trebuie să știe că un primar care este ales, are nevoie și de o echipă de consilieri. Cât de importantă este această echipă?

Cristian Matei: Liderul partidului este cel care trage căruța înainte, dar are nevoie de o echipă bine formată. Ai nevoie de un aer inovator, nefiind firesc să continui cu aceeași consilieri, dar trebuie să aibă activitate în consiliul local. Trebuie să aduci și un aer nou în echipă. Eu m-am gândit că suntem într-o situație în care factorul medical este primordial și am reușit să discut, pentru a aduce în echipa mea, în echipa de consilieri locali, doi medici și un asistent medical, în partea eligibilă a listei. Eu cred că este o situație fericită, lumea fiind încântată de acest aspect. Totodată, trebuie reprezentat învățământul, oamenii de afaceri, cultura, dar și celelalte domenii sociale, prin oricine care este serios și un membru al cetății. Cred că am închegat o listă bună. Nu am critici, dar este foarte important să existe inițiativă din partea tuturor. În mandatul 2016-2020 am avut multe proiecte la care o parte din consilieri s-au opus, în special la cele de dezvoltare. Sunt multe formațiuni politice care își doresc să ajungă în Consiliul Local, dar viziunile diferă. Am căutat să coordonez cât mai bine echipa de consilieri, ceea ce a dus la un echilibru vizibil. În situația în care ai consiliu cu un număr mai mare de consilieri care aparțin partidului tău, este mai ușor, în sensul că poți să ai o predicție asupra proiectelor pe care le abordezi.

Rep.: Ajungem pe final de interviu, dar vreau să ne enumerați, să dezvoltați proiectele pe care doriți să le implementați în următorul mandat.

Cristian Matei: Am foarte multe proiecte, în ceea ce privește sănătatea, învățământul, cultura, infrastructura. Ceea ce am prezentat eu este ceva ultrasolicitat de populația Turzii, anume anveloparea blocurilor, un program coerent, din mai multe fonduri europene sau guvernamentale. Bani sunt, dar trebuie convinși decidenții de faptul că ești capabil și un exemplu pozitiv. Sunt blocuri care se vor renova în curând. Eu zic că voi avea succes în acest demers al meu. Cum spuneam, voi realiza și acel Aqua Park, prin fonduri europene. Este vorba și despre proiectul „Mina Iosif”. Acestea sunt proiecte magistrale pentru Turda, proiecte ce vor atrage mulți vizitatori, atât din țară, cât și din străinătate. În parc vor fi construite ansambluri de locuințe ce vor adăposti diverse științe. Am bani alocați pentru restul străzilor, inclusiv pentru „Avram Iancu” și „Mihai Viteazul”. Străzile, în majoritatea lor au fost de pământ, deci, vă închipuiți ce muncă a fost. Turda este într-un proces de mare evoluție.

Rep.: Și am ajuns și la punctul final. Domnule primar, ce mesaj transmiteți turdenilor?

Cristian Matei: Mesajul este simplu, este cel pe care l-am lansat și cu filmul meu, un mesaj de continuitate. Mesajul meu este o sinteză a ceea ce am spus până acum. Populația trebuie să știe asta: mai avem încă 200 de milioane de euro care trebuie puse în operă. 100 de milioane au fost puse cu succes, iar eu știu că voi, dragii mei turdeni, sunteți mulțumiți cu ceea ce s-a făcut, chiar dacă mai există multe lucruri de dus la bun capăt. Jumătate din mandatul meu a fost alocat procurării banilor necesari, după care s-au început lucrările propriu zise. Orașul capătă un alt aspect. Nu vă lăsați târâți în tot felul de discuții sau dezinformări pe care vi le fac unii sau alții din factorii poltici. A emite doar prezumții și parte teoretică nu e suficient dacă nu ai ceva deja realizat, dacă nu ai lăsat ceva palpabil în urma ta. De aceea, evitați să oferiți votul dumneavoastră acestor persoane care doar doresc să manipuleze populația. Trebuie să votați continuitatea. Vă cer să mergem împreună mai departe, să înfăptuim din Turda tot ceea ce ne-am propus împreună.

Rep.: Domnule primar, vă mulțumim mult pentru timpul acordat! Vă dorim spor și succes!

Cristian Matei: Mulțumesc!

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS