<
Actualitate

“Jurnal de Candidat” cu Emil Rusu, candidatul PNL pentru funcția de primar al comunei Tritenii de Jos

Una dintre cele mai citite și așteptate rubrici din cadrul Ziarului 21, “Jurnal de Candidat”, l-a avut ca interlocutor pe candidatul PNL la funcția de primar al comunei Triteni, Emil Rusu. Dacă în primul interviu, Emil Rusu ne-a prezentat în ansamblu gândirea sa pentru dezvoltarea comunei, în această ediție, tânărul candidat și-a prezentat proiectele realiste pe care le propune pentru comuna Triteni, detaliate. Emil Rusu se bucură de un sprijin deosebit din partea echipei PNL la nivel național, mai mulți oameni din conducerea centrală lansând mesaje de susținere. Mai jos, aveți proiectele pe care Emil Rusu vrea să le implementeze în comuna Triteni după data de 27 septembrie.

Rep.: Dacă în primul interviu d-voastră veneați în fața cetățenilor cu gândurile de a candida la această funcție de primar, iată că astăzi, doriți să le prezentați, cu amănuntul toate proiectele pe care vreți să le implementați imediat după 27 septembrie.

Emil Rusu: Făcând o paralelă, mi-a plăcut foarte mult interviul realizat de d-voastră cu primarul comunei Viișoara, dnul Ioan Roman, care a venit în fața dumneavoastră și în fața cetățenilor cu pliantul de acum 4 ani, și l-a asumat. Acesta este pliantul cu care vin în fața d-voastră și vreau să demonstrez că am acoperit toate proiectele, unele integral, unele parțial. La fel vreau să fac și eu. Să vin în fața dumneavoastră peste 4 ani, și sunt convins că această filmare o să dăinuie până atunci, și să vă spun că dacă sunt proiecte din acest pliant care să nu fie acoperite sau executate sau nici măcar abordate, o să îmi pun mandatul pe masă, o să îmi dau demisia, îmi asum ce zic. Am întâlnit oameni care au păstrat pliantul de acum 4 ani și mi-au zis că acum 4 ani am promis mult mai multe lucruri. Într-adevăr, nu aveam atâta experiență, am trecut printr-un consiliu local și am văzut cam ce se poate face cu adevărat și de ce este nevoie. Am pus pe pliant lucruri concrete, de care are nevoie comunitatea și lucruri  care se pot face. Sunt și bani pentru implementarea lor, trebuie doar voință.

Rep.: Să începem să dezbatem sau să dezvoltăm aceste proiecte.

Emil Rusu: Sunt împărțite pe domenii și începem cu primul punct.

AUTORITĂȚI:

– Urgentarea implementării proiectului CAA de aducțiune apă potabilă în comună, precum și a proiectului de canalizare în satul Pădureni; După cum se știe, am avut o vizită la Compania de Apă Arieș. Am discutat cu domnul director Bogdan Bobic despre stadiul proiectului. Chiar în aceste zile a avut loc licitația pentru proiectul de apă și va urma licitația pentru proiectul de canal. Urmărim evoluția și voi ține la curent cetățenii cu stadiul acestui proiect.

– Încheierea unui contract viabil pentru serviciile de salubritate de pe raza comunei. După cum se știe, avem o problemă cu colectarea gunoiului menajer. Acest lucru se datorează faptului ca vechea administrație nu și-a respectat obligațiile contractuale, nu au plătit la timp serviciile și Compania de Salubritate a reziliat contractul. Acum, în comuna noastră se ridică gunoiul menajer pe bază de comandă. Se ridică gunoiul, dar mai rar.

– Reorganizarea Instituției Primăriei prin răspunderea în termenele prevăzute de lege la solicitările cetățenilor, precum și efectuarea audiențelor după un program bine stabilit. Sunt convins că marea majoritate a cetățenilor au pățit să meargă la primărie fără să știe dacă găsesc primarul acolo, sau dacă îl găsesc, acesta să îi primească în audiență. Nu a existat o regulă și totul s-a desfășurat după bunul plac. Acest lucru o să se schimbe, vă promit.

– Achiziționarea unui autocar cu capacitate medie care să deservească: cluburile sportive de pe raza comunei, elevii care studiază la Câmpia Turzii, precum și efectuarea unei curse regulate Pădureni-Tritenii de Sus-Tritenii de Jos-Colonie-Câmpia Turzii și retur, dar și cursele ocazionale pentru diferite evenimente ale comunei și a cetațenilor;

În momentul de față cluburile sportive sunt deservite de autocarele care transportă elevi și care au fost achiziționate de Ministerul Educației și care au un scop clar de a transporta elevii de casele I-VIII de pe raza comunei. Faptul că sunt folosite pentru a transporta sportivi sau consilieri la diferite evenimente este ilegal. De aceea eu consider fezabilă ideea de a cumpăra un autocar și dacă am avut 20 de miliarde de a plăti penalități de întârziere, eu cred că avem și 6 miliarde sau 4 miliarde să luăm un autocar.

Achiziționarea unei autovidanje pentru deservirea gratuită a cetățenilor comunei care și-au construit fose și bazine septice în regim propriu. Comuna noastră este destul de răsfirată și o autovidanjă este necesară pentru a ajunge la casele și gospodăriile mai izolate. Oamenii aceia trebuie să beneficieze și ei de anumite servicii.

Rep.: Vă bucurați de sprijinul întregului guvern. Recent a fost ministrul Agriculturii, dnul Adrian Oros în comuna Triteni. Ați reușit să aduceți un ministru al agriculturii exact unde a fost necesar, ținând cont de fermierii din zonă.

Emil Rusu: Am spus că este un pas mic pentru PNL Triteni care a organizat această vizită și un salt important pentru cetățenii acestei comune. Agricultura este principala ramură de activitate a zonei și trebuie sprijinită, trebuiesc sprijiniți fermierii, sprijiniți producătorii locali. Am primit asigurări de la dnul ministru că ne va ajuta și spriji și va veni ori de câte ori vom avea nevoie de ajutor. Am fost plăcut surprins de experiența pe care o are și de personalitatea dânsului.

Revenind la punctul 2, vreau să vă dau câteva detalii și aici:

AGRICULTURĂ

– Reglementarea problemelor de punere în posesie și demararea procedurilor de intabulare a terenurilor cu fonduri proprii și/sau fonduri europene. Toate comunele din jurul nostru au terenurile intabulate, în proporție de 80%. Au beneficiat de acea subvenție de la stat de 60 lei/ha. Nu au putut intabula cu 60 de lei/ ha dar nu au pierdut acești bani. Oamenii din Triteni nu au banii necesari intabulării terenurilor, trebuie ajutați, trebuie sprijiniți. Mai este o problemă cu punerea în posesie a terenurilor. Este o tergiversare intenționată, sunt convins de asta. Sunt oameni cărora li s-au luat terenul  nu li s-a emis titlul de proprietate. Ei bine, aceste lucruri trebuie să dispară. Emil Rusu va rezolva această problemă.

–  Revizuirea contractelor de concesiune pentru pășunile comunei astfel încât să beneficieze toți fermierii de pe raza comunei. Aici aș mai adăuga ceva. Trebuie să beneficieze și cei care nu au animale. În acest moment contractele de concesiune sunt făcute doar de dragul subvențiilor. Se pot face multe pe baza subvențiilor și a fondurilor europene.

– Amenajarea drumurilor de exploatație agricolă, accesarea de fonduri europene pentru asfaltarea lor. Aici avem exemplele comunelor din jurul nostru care și-au asflatat drumurile de exploatație agricolă. La noi sunt într-o stare deplorabilă, un real pericol, mai ales acum când oamenii trebuie să își ducă recoltele acasă.

– Înființarea unei Cooperative agricole care să centralizeze colectarea de legume-fructe și cereale de pe raza comunei  și dotarea ei cu o hală industrială de sortare-depozitare, precum și un cântar de 40-60 tone care să deservească cetățenii comunei. Eu am înființat o cooperativă. Sunt membru fondator la cooperativa „Echipa fermierilor din Triteni”, înființată în 2016. Nu am avut sprijinul fostei administrații. Ne trebuia un spațiu unde să ne desfășurăm activitatea, nu am fost sprijiniți. Cântarul acela de 40-60 de tone este benefic pentru fermierii medii din zonă. Mai bine îți cântărești recolta la tine acasă decât să mergi la Valea Largă, să bați atâta drum, pentru a-ți cântării producția. Deși achiziționarea unui asemenea cântar este imperios necesar.

ASISTENȚĂ SOCIALĂ

– Elaborarea unui program de anchetă socială pentru identificarea persoanelor și familiilor nevoiașe, a persoanelor în incapacitate și acordarea de reduceri, scutiri și gratuități la impozitele și taxele locale în mod just. Sunt persoane care fac parte din Serviciul de Voluntariat al Primăriei care beneficiază de aceste gratuități dar nu neapărat au depuse documentația sau nu au calificarea necesară. Sunt persoane care au greutăți mai mari, care au în grijă persoane cu handicap. Trebuie făcute niște anchete sociale pentru a putea să se spună cine să beneficieze și cine nu. Implicit Curtea de Conturi a făcut referiri și a evidențiat faptul că documentația pentru includerea lor în Serviciul de Voluntariat nu este completă.

CULTURĂ, RELIGIE, SPORT

-Susținerea financiară a lăcașurilor de cult indiferent de religie. Este o realitate. Susținem toate lăcașurile de cult din comună. Sunt de acord să îi ajutăm și să îi sprijim financiar pe fiecare dintre ei. Toți au nevoie de funcționare și de sprijin.

– Punerea în valoare a zonei geografice, exploatarea potențialului turistic al comunei, promovarea tradițiilor populare și a eroilor veterani de război, întreținerea corespunzătoare a caselor memoriale de pe raza comunei. Am fost în vizită la Casa Memorială “Pavel Dan” care a fost lăsată în paragină. S-a făcut acum 7 ani o scenă, un chef frumos, s-au alocat niște bani și acum nu merge nimeni încolo. Sunt fii ai satului care se reîntorc în țară și vor să meargă în vizită. Sunt oripilați de ceea ce găsesc acolo. De ce a uitat-o administrația? Nu știu. Este totuși o casă memorială a unui scriitor mare care s-a născut la noi în comună. Avem doar un singur veteran de război, dnul Mănăilă. L-am întâlnit acum în campaniei. A împlini 98 de ani. Avem tradiții populare, nu s-au mai organizat „Fiii Satului” de ceva timp, nu s-a mai organizat festivalul Ioan Cristureanu care este un fiu al satului. Zona geografică și exploatarea potențialului turistic cred că nu afost niciodată băgată în seamă.

– Intabularea, renovarea pe bune, modernizarea și dotarea cu echipamente a școlilor, grădinițelor, dispensarului și a căminelor culturale de pe raza comunei. Toată lumea declară în campaniile electorale fonduri europene. Eu am accesat fonduri europene, am experiența accesării lor la firma unde îmi desfășor acum activitatea. În accesarea fondurilor europene sunt doua criterii: eligibilitate ( degeaba vrei fonduri dacă clădirile nu sunt intabulate ) și competență financiară ( trebuie să ai o cofinanțare, aport propriu). Patrimoniul primăriei ( școli, grădinițe, dispensare) nu este intabulat. Renovarea celor amintite mai sus a fost făcută parțial. Dacă mergeți la școala din Tritenii de Sus țiglele s-au schimbat doar la drum, în spate sunt cele vechi. La dispensar, țiglele au fost luate jos, vopsite și puse înapoi. De aceea spun că renovarea trebuie făcută pe bune.

– Amenajarea de parcuri și terenuri de joacă în toate satele de pe raza comunei. În momentul de față sunt două parcuri pe raza comunei, dacă le putem spune parcuri. Sunt două tobogane.  Mi se pare absurd. Avem locații, sunt și bani.

– Acordarea de premii pentru elevii cu rezultate foarte bune la învățătură dar și a cuplurilor de vârstnici care aniversează nunta de aur, prin punerea efectivă în aplicare a H.C.L.-urilor adoptate în acest sens. Trebuie să motivăm și stimulăm elevii. Avem HCL care prevede premierea cuplurilor care sărbătoresc nunta de aur, dar nu se pune în aplicare pe motivul că nu sunt bani.

ORDINE PUBLICĂ:

– Instalarea unui sistem de supraveghere (camere video), amplasate la intrări în fiecare localitate. Cred că nu a fost nici o prezență a șefului de post sau ai reprezentanților MAI la ședințele de consiliu, în ultimii 4 ani, în care să nu menționez necesitatea amplasării unor camere de supraveghere în intersecțiile principale ale comunei sau la intrare și ieșire din sate. Acum se organizează patrule. Nu mai este șef de post în sat care să fie acolo. Aceste patrule până ajung la noi, trece un pic de timp. Dar dacă am avea camerele de supraveghere altfel am putea monitoriza traficul.

– Punerea în aplicare a H.C.L-ului pentru înființarea poliției locale sau încheierea unui contract cu o firmă autorizată de ordine și pază în comună. Avem H.C.L.-ul cu înființarea Poliției Locale dar pe fondul pandemiei s-a lăsat deoparte acest lucru, dar nu s-a omis încasarea banilor pentru taxă pentru pază obștească care d.p.m.d.v este ilegal.

Am lăsat la final un lucru foarte important:

EVALUAREA ȘI CONTINUAREA PROIECTELOR ÎNCEPUTE DE VECHEA ADMINISTRAȚIE ȘI DUCEREA LOR LA BUN SFÂRȘIT. Avem construcții începute la capele mortuare. Ar fi absurd acum să spun „cine le-a început să le termine”. Trebuie să le evaluăm și să le terminăm. Sunt lucrări în infrastructură începute și neterminate. Toate trebuie terminate. Rolul meu ca și primar nu este să bag bețe în roate vechii administrații ci să termin și să fac lucruri noi care sunt benefice comunității. Nu însemnă că dacă se schimbă primarul se schimbă toată primăria. Este foarte greu să obții oameni calificați, nu poți da afară funcționari publici după bunul plac. S-au făcut și lucruri bune în comună și trebuie continuate și duse la bun sfârșit.


Rep.: Domnule Rusu vă bucurați de o susținere necondiționată din partea PNL, a președintelui  Consiliul Județean, Alin Tișe, precum și din partea secretarului general PNL Robert Sighiartău.

Emil Rusu: Într-adevăr mă bucur de o susținere enormă din partea colegilor mei din PNL și faptul că am evidențiat neajunsurile comunei, le-am mediatizat. Au fost colegi de-ai mei din partid, primari, senatori, deputați. A venit Sorin Moldovan la noi în comună, dna Cristina Burciu și m-au intrebat dacă este chiar așa. Ei la rândul lor au anunțat mai departe, am primit telefoane de susținere din partea colegilor din PNL. Dnul Alin Tișe o să vină miercuri la noi în comună unde o să prezinte proiectele de dezvoltare a județului. Să nu credeți că este întâmplătoare această migrare a primarilor în funcție de la Turda, Luna, Ceanu Mare… primari în funcție care au decis să treacă la PNL. Sunt oameni care au proiecte de sute de milioane de euro și au nevoie de cofinanțări. Sunt oameni care vor să facă ceva pentru comunitate și au lăsat politica deoparte, nu au lasat doctrina, nu sunt oameni care țin cu dinții de partid, țin la oameni și de aceea este necesar să ai același culoare politică și îmi asum ceea ce am declarat. Degeaba ai soluții și idei dacă nu ai susținere la nivel județean. Darămite dacă nu ai susținere de la nivel național. Am o susținere fantastică din partea colegilor mei și asta mă face să cred că o să facem o schimbare în Triteni, o să facem lucruri bune și comunitatea o să aibă de câștigat. La țară contează omul, dar după ce ieși primar contează și partidul.

Rep.: Care este mesajul d-voastră pentru cetățenii comunei?

Emil Rusu: O să încep cu un îndemn. O să fac un îndemn la calm, la înțelegere. Deși mă așteptam să fie o campanie mult mai liniștită, fără stres și presiune. Nu a fost așa. Suntem 6 candidați. Toată lumea mă hulește, parcă din vina mea nu au apă și canal. Am fost singurul consilier local care am spus lucrărilor pe nume, am prezentat lipsurile, nevoile, ilegalitățile, informațiile la care am avut eu acces. Campania electorală se termină și trebuie să rămână prietenia. Pentru cetățeni: Vă îndemn să mergeți la vot și să votați omul cel mai potrivit și partidul cel mai potrivit pentru comunitate d-voastră, pentru că mandatul următor nu o să fie un mandat ușor, sunt probleme destul de mari în primărie și o să trebuiască multă muncă, multă dăruire dar și multă susținere din partea organizațiilor județene, naționale. Sunt convins că o să reușesc să fac din comuna Triteni, o comună demnă de județul Cluj.

 

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS