<
Actualitate

Portret de teatru. Muriel Manea, regizor: „Eu văd teatrul ca pe o misiune.”

Seria interviurilor la Teatrul Aureliu Manea din Turda continuă, după ce săptămâna trecută l-am avut invitat pe actorul Valentin Oncu. De această dată, am avut plăcerea de a sta de vorbă cu Muriel Manea, regizorul artistic al Teatrului Aureliu Manea Turda.
Regizorul – „dirijorul orchestrei”
Asemeni unei orchestre, o trupă de teatru are nevoie de un „dirijor” pentru a se acorda. Muriel Manea este regizorul pentru care teatrul înseamnă misiune și nu entertainment, care crede cu tărie în faptul că poate, prin spectacolele pe care le construiește cu actorii săi, să schimbe destinul sau cultura unui popor. Vede teatrul ca pe o misiune și recunoaște că a moștenit această pasiune pentru regie.
„E o vorbă – „sângele apă nu se face”. Provin dintr-o familie de artiști – tatăl meu (Aureliu Manea – n.r) a fost unul dintre cei mai mari regizori ai acestei țări și mama mea (Clara Labancz – n.r) este o scenografă renumită. Și cu toate astea, am încercat să mă țin departe de lumea teatrului, o bună perioadă. Am terminat Pedagogie la București, am și predat, dar o voce interioară nu-mi dădea pace și am zis să încerc totuși, să văd dacă sunt făcută pentru acest drum sau nu. Și așa am ajuns să fac regie de teatru, unde m-am redescoperit, într-o altă formă.”
Din 2009, Muriel Manea colaborează cu diverse teatre din țară. La teatrul natal, cum îi spune chiar ea, ajunge în 2017, unde montează mai multe spectacole: În căutarea sensului pierdut, Tragedian la Jubileu, Visul unei nopti de vară, Despre sexul femeii – un câmp de luptă în războiul din Bosnia. Cu un stil ușor controversat pentru că nu se încadrează pe linia divertismentului, regizorul amintește de importanța meseriei pe care o practică.
„Oamenii vor să se simtă bine, vor să se distreze, vor să se relaxeze la sfârșit de săptămână, dar teatrul nu înseamnă doar divertisment, din punctul meu de vedere. Cred că după medicină, ar putea fi pe locul doi, pentru că lucrează cu mintea, cu sufletul. Este foarte important ce transmitem sau ce vrem să schimbăm, cred că prin teatru, prin teatrul făcut într-un anume fel, poți să schimbi destinul unui popor, cultura unui popor, foarte multe se pot face, teatrul nu înseamnă doar divertisment” a spus Muriel Manea.
Nu e adepta teatrului naturalist,ci înclină balanța în direcția teatrului absurd, cu o apetență spre umorul negru, căutând în fiecare obiect, costum, element de decor, un mesaj. Ca metodă de lucru, folosește metoda Teatrului Laborator, unde echipa se antrenează printr-o serie de exerciții, pentru a putea ajunge sa respire împreună pentru un concept final.Își ia inspirația și din situații reale, și cataloghează viața de regizor ca fiind una „arzândă” .
„Caut mereu, în formele dramatice, urmele fine de umor, care fiind îmbinate cu dramatism, duc la apariția umorului negru. Îmi place foarte mult teatrul absurd, îl și aplic, mai mereu, pentru că realitatea, de fapt, este împresurată de absurd. Realitatea e absurdă, dacă stăm să ne gândim.”
Teatru făcut cu devotament și fanatism
Regizorul a punctat în cadrul interviului faptul că pentru a avea puterea de a schimba sau educa, teatrul trebuie făcut cu dedicare totală. Cu actori fanatici care se contopesc cu scena și ideea artistică.
„Oamenii (actorii- n.r) trebuie să meargă pe încredere, până la capăt cu devotament și cu un ușor fanatism, aș putea spune. Teatrul pe care îl fac eu, implică și o doză de fanatism. Actorul trebuie să se contopească cu scena și cu ideea artistică”.
Problemele personale pălesc în fața artei.
„Tot ce e în exterior și tot ce ține de viețile noastre personale, lăsăm în afara scenei. Atunci când lucrăm la un proiect, suntem total dedicați. Pentru că avem o misiune, avem de transmis ceva, trebuie să schimbăm ceva. Avem de schimbat mentalități, destine și asta e o muncă foarte serioasă. Nu poate fi îmbinată cu problemele noastre personale. Un medic, atunci când intră în sala de operație – un chirurg – nu poate opera în funcție de problemele lui personale, că atunci e vai de pacient. Cam așa e și la teatru.”
În încheierea interviului pentru Ziarul 21, Muriel Manea vă invită la teatru, atât pentru a vă simți bine, dar şi pentru a schimba ceva în voi. Vă îndeamnă să aveți curaj să vă priviți oglinda, pentru că, fără voi,spectatorii, spune ea, „actorii, regizorii şi implicit teatrul nu ar exista. Teatrul se face pentru oameni.”

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS