Sănătate

Copiii turdeni se confruntă cu obezitatea și cu rahitismul

Peste 13 la sută din copiii de la grădinița ”Prichindelul isteț” din microraionul II al cartierului turdean Oprișani, suferă de obezitate. Această concluzie a reieșit dintr-un studiu efectuat în acest an, sub egida filialei clujene a Asociației Persoanelor cu Afecțiuni Hepatice din România (APAH-RO), de un colectiv format din medicii Viorica Mureșan (pediatrie), Radu Mârzea (stomatologie) și Vasile Grumaz (boli interne), care a și coordonat acțiunea, din punct de vedere științific. Acestora li s-au mai adăugat nutriționistul Laura Grecu, balneokinetoterapeutul Henrieta Szabo și psihologul Cerasela Libeg.

În cadrul campaniei de screening ”Pentru un copil sănătos” care a debutat în luna februarie, au fost consultați, din punct de vedere medical, 325 de copii, cu vârste între 3 și 6 ani, care frecventează grădinițele ”Prichindelul isteț” (204 copii consultați, din 257), ”Poiana cu castani” (105 copii consultați, din 171) și grădinița socială ”Acoperământul Maicii Domnului” (16 copii consultați, din 16).

În timp ce la 13,5 la sută dintre cei 204 copii de la grădinița ”Prichindelul isteț” și la 7,9 procente din cei 105 copii consultați, de la grădinița ”Poiana cu castani” s-a constatat existența obezității, la grădinița socială ce funcționează pe lângă Centrul de Îngrijire și Asistență Socială ”Acoperământul Maicii Domnului”  al Parohiei Ortodoxe Române Oprișani II, s-au descoperit copii de 14 kilograme, cu circa 4 kilograme mai puțin decât limita inferioară a greutății normale, ce, în cazul copiilor de 3, până la 6 ani, se situează între 17,8 și 21,9 kilograme. În medie, circa 13 la sută dintre cei peste 300 de copii consultați, de la grădinițele ”Prichindelul isteț” și ”Poiana cu castani” prezintă simptome caracteristice unor afecțiuni metabolice, după cum reiese din raportul final al campaniei. ”Mulți copii au cu circa zece kilograme mai mult decât greutatea normală”, a precizat dr. Viorica Mureșan, medic pediatru, în cursul unei întâlniri cu părinții copiilor de la grădinița ”Prichindelul isteț” desfășurată luni, 20 noiembrie, în cadrul celei de-a șasea ediții a acțiunii ”Față în față: medic-pacient”. Modul de alimentație al copilului trebuie corectat din timp, pentru eliminarea obezității deoarece ”surplusul de greutate se elimină ușor până la vârsta de 16 ani. Apoi lipidele intră în celule și se elimină mult mai greu”, a mai adăugat dr. Viorica Mureșan.

Rahitismul afectează circa 6-7 la sută dintre copiii cu vârste între 3 și 6 ani, de la grădinițele turdene. Acestei boli i se adaugă anemiile și afecțiuni ale coloanei vertebrale, precum scolioza și cifoza, ale căror simptome se manifestă la circa 10 la sută dintre cei 325 de copii consultați în cadrul campaniei ”Pentru un copil sănătos”.

Cariile dentare, prezente la circa 5 la sută dintre copiii cu vârste între 3 și 6 ani, ar trebui să dea de gândit părinților, pe care medicul stomatolog Radu Mârzea i-a îndemnat să le facă copiilor cunoștință cu dentistul încă de pe la 1 an și jumătate, pentru a elimina frica” în momentul în care copilul va da piept ”de-adevăratelea” cu ”reacțiunea” personificată, pentru început, în cleștele cu care se scot dinții de lapte.

În ceea ce privește problemele psihice, în cursul campaniei ”Pentru un copil sănătos” la grădinițele ”Prichindelul isteț” respectiv la ”Poiana cu castani” s-au depistat manifestări specifice ADHD și autismului, la mai puțin de cinci procente dintre copiii consultați.

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS