Social

Legile retrocedării, cu efect întârziat

Asemenea unei bombe activate cu 25 de ani în urmă, care explodează acum, tot așa și retrocedarea proprietăților agricole operațiune ”amorsată” pentru prima dată printr-o lege din 1991, a produs ”roade” abia după mai bine de un sfert de veac, în 2017.

Luni, 26 iunie, primarul Turzii, Cristian Matei, a înmânat, direct în câmp, titlurile de proprietate unui număr de circa 20 de beneficiari ai prevederilor legilor retrocedării. Aceștia au primit, odată cu certificatele de proprietate pe care le așteptau de 25 de ani, și extrasul de Carte Funciară, ce atestă faptul că loturile de teren, dintr-o parcelă folosită de Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare Agricolă din Turda, le aparțin. Loturile primite de noii proprietari, situate în tarlaua 43, din extravilanul Turzii, au o suprafață totală de aproximativ 45 de hectare.

Cristian Matei a precizat că ”sute de oameni solicită reconstituirea dreptului de proprietate” și i-a asigurat pe cetățenii prezenți la înmânarea certificatelor că atât timp cât va fi primar ”toate persoanele care au dreptul la teren îl vor primi”. Potrivit infromațiilor furnizate de Biroul de presă din cadrul Primăriei Turda, comisia de fond funciar are de rezolvat, în acest moment, peste 500 de cereri de eliberare a titlurilor de proprietate, pentru terenuri a căror suprafață totală depășește 1250 de hectare. Cea mai veche solicitare datează din luna aprilie 1991!

Terenurile revendicate fac obiectul legilor 18, din 1991; 169, din 1997; 1, din 2000; 247, din 2005 și a tuturor celorlalte legi de fond funciar, se mai precizează în răspunsul Biroului de presă al Primăriei Turda.

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS