Tulburarea de spectru autist: cum recunoşti semnele timpurii la copii
Tulburarea de spectru autist, sau autismul, este o afecţiune complexă de dezvoltare a creierului, cu o incidenţă ridicată în perioada copilăriei. Aceasta este o condiţie care afectează comportamentul, comunicarea şi interacţiunea socială a copilului. Dacă suspectezi că cel mic poate fi afectat de tulburarea de spectru autist, acest material reuneşte pentru tine semnele timpurii la care să fii atent, astfel încât să ai posibilitatea de a fi de ajutor copilului cât mai repede.
Semnele timpurii ale tulburării de spectru autist: la ce să fii atent
Tulburarea de spectru autist apare, de obicei, în primii ani de viaţă, fiind o afecţiune care este legată de procesele de dezvoltare a creierului. Pentru a ști când e necesar să cauţi evaluare şi sprijin de specialitate, este însă necesar să cunoşti semnele timpurii ale tulburării de spectru autist, astfel încât să ştii când este nevoie de intervenţie. Iar acest articol ţi le prezintă pe larg. Iată care sunt acestea:
Dificultăţi de comunicare şi interacţiune socială
Tulburarea de spectru autist este o afecţiune dificil de diagnosticat, mai ales dacă nu ai cunoştinţe în domeniu, însă unul dintre semnele care sar imediat în ochi ţine de capacitatea copilului de a interacţiona cu alţi oameni. În cazul în care cel mic nu reacţionează atunci când este chemat pe nume, se arată dezinteresat de expresiile faciale ale celor din jurul lui sau manifestă dificultăţi vizibile de decodare a limbajului nonverbal a celorlalţi, atunci copilul poate fi suspectat de tulburare de spectru autist.
Reacţii neobişnuite la stimulii senzoriali
Tulburarea de spectru autist aduce cu sine şi reacţii neobişnuite la stimulii senzoriali, precum hipersensibilitatea (o sensibilitate excesivă la anumite sunete, mirosuri, texturi, care pot fi, de altfel, tolerate cu brio de alţi copii,) sau hiposensibilitatea (copilul caută activ stimulare senzorială intensă şi are o toleranţă la durere mult mai ridicată decât alţi copii de vârsta lui). Acestea, reperate din timp, pot oferi indicii valoroase despre direcţia în care se îndreaptă copilul tău.
Reacţii emoţionale neobişnuite
Un alt semn care poate indica prezenţa tulburării de spectru autist în viaţa copilului tău îl reprezintă reacţiile emoţionale neobişnuite. Un copil suspect de tulburare de spectru autist poate să aibă reacţii emoţionale de o intensitate extremă pornind de la mărunţişuri, precum şi dificultăţi în decodarea şi înţelegerea emoţiilor celor din preajma lor. Totodată, tulburarea de spectru autist se poate manifesta prin creşterea nefirească a nivelului de stres şi anxietate resimţit de copil, chiar şi din cauza unor schimbări minore de mediu sau rutină, copiii diagnosticaţi cu tulburare de spectru autist având, de obicei, nevoie de un mediu stabil şi o rutină fixă.
Dacă ajungi la concluzia că cel mic poate avea o formă de tulburare de spectru autist, este vital să discuţi cât mai repede cu un psihiatru specializat în psihiatria pediatrică. Acesta te poate ajuta în procesul de diagnosticare şi evaluare a stării copilului, dar şi în cel de alegere a celei mai potrivite terapii, fie că vorbim despre terapie comportamentală ABA, fie că vorbim despre metode terapeutice mai potrivite stadiului de dezvoltare şi nevoilor copilului tău.
Prin identificarea promptă a simptomelor precum dificultățile de comunicare, reacțiile neobișnuite la stimuli senzoriali și emoțiile extreme, părinții și îngrijitorii pot căuta evaluare și sprijin specializat. Aceasta este esențială pentru a maximiza dezvoltarea și adaptarea socială a copilului. Abordările terapeutice personalizate, precum terapia comportamentală și ajustările mediului, pot face o diferență semnificativă în calitatea vieții copilului și a familiei acestuia.