Actualitate

Turda: Campanie de toaletare a arborilor

La începutul săptămânii, ocrotitorii naturii au intrat în alertă, la Turda. ”Se taie stejarii din parcul Turda Nouă” curgeau sesizările telefonice, încă de la ceasurile dimineții. Și, într-adevăr, miercuri, 8 noiembrie, o echipă de la Prival Ecologic Servis curăța copacii din parcul cu pricina. Un morman de crăci uscate, mai multe grămezi de frunze uscate, aliniate militărește și un copac ”căzut la datorie” au iscat suspiciunile cu privire la atacul asupra ”pădurii urbane”. De teamă ca arborii din parcuri să nu împărtășească soarta celor din fostele păduri ale patriei, simțul civic s-a deșteptat în unii cetățeni ai Turzii, care au reclamat ceea ce considerau o tentativă de atentat la integritatea spațiilor verzi din parcurile Turzii.

 

Practic, motivul inflamării spiritelor l-a reprezentat startul campaniei de toaletare a arborilor de pe domeniul public al orașului. Călin Pagu, șeful departamentului ”Spații verzi” de la societatea Prival Ecologic Servis, a explicat că această campanie a început în parcul din Turda Nouă, deoarece acolo ”nu s-a intervenit de circa 30 de ani, deși toaletările arborilor se fac anual”. După parcul din Turda Nouă pe ”scaunul frizerului” va veni rândul Parcului Central (sau Tineretului). Campania va continua cu toaletarea sălciilor de pe malul Arieșului (strada Constructorilor). Acolo, crengile unei salcii enorme s-au împletit cu firele de curent electric, a exemplificat Călin Pagu necesitatea intervenției pentru corectarea coroanei acelor arbori. Aceeași situație s-a întâlnit și în fața sediului Poliției municipale, din Piața Romană, unde patru sau cinci castani și-au întins crengile printre firele rețelei de distribuție a energiei electrice. Acolo unde frontul de lucru se situează la o înălțime mai mare de 16 metri, se va apela la alpiniștii utilitari.

 

În cadrul campaniei de toaletare a arborilor crescuți pe domeniul public al Turzii se vor îndepărta ”arborii bătrâni, copacii bolnavi și crengile uscate”, a precizat șeful departamentului ”Spații verzi” de la Prival Ecologic Servis. Campania a început acum deoarece asupra arborilor nu se poate interveni decât după intrarea acestora în repaus vegetativ, fenomen ce se declanșează în momentul în care temperatura de afară scade sub 7 grade Celsius, după cum a explicat Călin Pagu.

Campania de toaletare poate continua până vine înghețul. De aceea, Călin Pagu speră ca operațiunea să se încheie în circa o lună, perioadă de timp în care se presupune că lucrările se vor putea desfășura în condiții meteorologice favorabile.

 

Concomitent cu această campanie se execută lucrări de corecție a coroanei arborilor, precum cele desfășurate vineri, 10 noiembrie în Piața 1 Decembrie 1918 și, în continuare, pe strada Libertății. Acest tip de lucrări se execută anual, a mai adăugat Călin Pagu.

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS