Actualitate

Viișoara: Adăpostul pentru animale abandonate va deveni funcțional în șase luni

Așa au promis Fodor Dora și Ann Pursey, liderii celor două asociații ”Amicii noștri” respectiv ”Amicii Dog Rescue” cu ocazia inaugurării lucrărilor la Centrul de interacțiune om-animal, eveniment desfășurat sâmbătă, 17 iunie, la Viișoara, comună din județul Cluj.

Inițiatorii și susținătorii construcției adăpostului, cele două asociații, română și engleză, de amici ai animalelor, speră că, în șase luni, așezământul va putea adăposti primii câini comunitari. Cu o capacitate totală de 200 de locuri, adăpostul ce va funcționa în cadrul Centrului de interacțiune om-animal, de la Viișoara, construit conform standardelor europene în domeniu, va costa circa 80 de mii de euro. Jumătate din această sumă, 40 de mii de euro, strânși din donații și sponsorizări, grație eforturilor depuse în acest sens, în special de susținătoarele din Anglia ale proiectului, grupate în asociația Amicii Dog Rescue, există. Acțiunile de strângere de fonduri vor continua, până la obținerea sumei totale necesare finanțării lucrărilor de construcție ale adăpostului.

La ceremonia tăierii panglicii ce a simbolizat începerea lucrărilor a participat un grup de zece membre ale asociației englezești Amicii Dog Rescue, condus de către Ann Pursey, principala susținătoare a proiectelor inițiate în ultimii trei ani de asociația ”Amicii Noștri” din Turda, pentru ocrotirea animalelor oropsite, în special a câinilor comunitari. La festivitate au mai participat deputatul clujean Cornel Itu, viceprimarul Câmpiei Turzii, Szabo Robert –Istvan, primarul comunei Viișoara, Ioan Roman și membri ai forului deliberativ comunal. Primarul Ioan Roman a declarat că proiectul de construire, pe teritoriul comunei Viișoara, al unui centru destinat animalelor comunitare, se bucură de sprijinul autorităților locale și al său, personal. ”Acest obiectiv se construiește nu pentru trecut ci pentru prezent și, mai ales pentru viitor” a declarat Ioan Roman. Primarul Viișoarei speră ca existența, în comună, a Centrului de interacțiune om-animal să  contribuie la formarea unei atitudini corecte și a unui comportament ocrotitor, a viitoarelor generații, față animale. Pentru susținerea manifestată și pentru sprijinul acordat în vederea înființării Centrului de interacțiune om-animal, Anca Georgescu, reprezentantul asociației de medicină veterinară socială Transilvania Animal Care, i-a oferit o diplomă lui Ioan Roman, primarul Viișoarei.

Pentru a marca începerea construcției viitorului adăpost destinat animalelor orfane, membrii asociațiilor Amicii, atât din ramura engleză cât și din cea românească, au plantat un copac. Președintele ”Amicilor noștri” profesoara Fodor Dora, care a numit ”Copacul compasiunii” arborele sădit sâmbătă, 17 iunie, în perimetrul viitorului Centru  de interacțiune om-animal, de la Viișoara, a spus că dacă acesta se va usca se vor planta alți și alți ”copaci ai compasiunii” până când sămânța grijii și respectului față de viață, față de animale, va încolți în sufletul tuturor oamenilor.

Festivitatea s-a încheiat cu un program artistic suținut, pe scena Căminului Cultural din Viișoara, de cântăreți de muzică populară, instrumentiști și ansambluri folclorice locale, cărora li s-a adăugat cântăreața Ioana Racolța, din Câmpia Turzii. Pe ritmurile unei melodii cântate de aceasta, oaspetele din Anglia au început să danseze, iar ceilalți spectatori nu au așteptat prea multe invitații pentru a se prinde într-o ”horă a veseliei” ce a încheiat încă un capitol din odiseea campaniei de ajutorare a animalelor comunitare, începută cu câțiva ani în urmă de asociația ”Amicii noștri” a cărui președinte, Fodor Dora, nu s-a dat bătută nici când s-a pomenit răspunzătoare de soarta câtorva sute de câini  și a pornit lupta pentru salvarea acestora numai cu un smartphone și cu multă ambiție, dublată de dragostea față de animale, sentiment ce s-a transformat în fir călăuzitor al vieții sale.

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS