Actualitate

Zilele Turzii, sărbătoare împodobită cu o salbă de expoziții

Odată cu expoziția personală a pictorului și graficianului Gavril Nechifor, vernisată vineri, 11 august, s-a încheiat ”era renovării” Muzeului de Istorie din Turda.  După 20 de ani de la începerea lucrărilor de modernizare a Palatului princiar de la Turda, muzeul de istorie, adăpostit acolo, funcționează la întreaga capacitate, de vreme ce s-a inaugurat și ultima sală nefolosită, cea rezervată pentru găzduirea expozițiilor temporare, după cum a precizat directorul lăcașului, Mariana Pâslaru.

 

Expoziția aniversară a lui Gavril Nechifor, cea de-a 24 ”personală” din biografia artistului plastic turdean, cuprinde picturi și lucrări de grafică realizate într-o perioadă de timp ce se întinde pe mai mulți ani. ”Lucrări surprinzător de vechi”, cum le-a apreciat clujeanul Sabin Mircea Rus, cel care a împărțit activitatea artistică a lui Gavril Nechifor în două perioade: cea de dinainte de absolvirea secției de la Sighișoara a Universității de Artă și Design Cluj-Napoca și cea de după.

 

La expoziția aniversară ce a inaugurat și ultima sală a Muzeului de Istorie din Turda, dată în folosință după 20 de ani de renovări ale clădirii, Gavril Nechifor s-a remarcat îndeosebi prin lucrările din perioada ”pre-profesionistă”. Între acestea, au reținut atenția vizitatorilor picturile din ciclul Roșia Montană, un autoportret și peisajele, dintre care s-a detașat cel ce reprezintă o vedere de la Vama Veche, îndelung pomenit în discursul său, de către Sabin Mircea Rus.

 

Printre manifestările incluse în programul celor trei zile dedicate sărbătoririi Turzii, eveniment al cărui start s-a dat vineri, 11 august, s-au numărat șapte expoziții. Dacă președintele societății culturale Filarmonia a expus la muzeu, colegii săi de asociație au organizat două expoziții, una găzduită la Galeria municipală de Artă a Turzii, situată în strada Libertății nr. 2 și una în holul de la intrarea nouă în Salină.

 

 

În șirul expozițiilor de artă plastică se înscrie și cea organizată cu picturi semnate de către Cornel Vana, ce se pot vedea în Sala Mare a Primăriei din Turda. Cele opt tablouri de mari dimensiuni, expuse acolo, fac parte din seria de peisaje citadine și câmpenești pictate de Cornel Vana. ”Am ales câte o lucrare reprezentativă pentru fiecare etapă de evoluție a creației mele”, a explicat pictorul criteriul de selecție al lucrărilor. Tablourile, de mari dimensiuni (1,80 X 0,90 m) cadrează cu proporțiile sălii mari din primăria turdeană, unde vor rămâne până la sfârșitul lunii septembrie, după cum a precizat Cornel Vana.

 

O expoziție de artă plastică va fi vernisată duminică, 12 august, la teatrul ”Aureliu Manea” înaintea ceremoniei de premiere a celor mai merituoși turdeni ai anului.

 

KODAK Digital Still Camera

În același carusel al expozițiilor organizate cu prilejul ediției 2017 a Zilelor Turzii se înscriu și colecțiile de costume populare ce se purtau cu un secol în urmă de locuitorii satelor înșirate pe Valea Arieșului și cea de cărți vechi, ambele găzduite de Muzeul de Istorie.

 

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS