Artă / Cultură

Portret de artist cu Mazăre Hațegan Anda (video)

Seria interviurilor cu artiştii din Turda şi Câmpia Turzii continuă la Ziarul 21

Chiar dacă interviul a fost filmat în Cluj Napoca în parcul central, Anda este originară din Câmpia Turzii iar pentru că timpul nu i-a permis să filmăm acasă, în Câmpia Turzii, Anda fiind studentă în Cluj Napoca, am filmat în deplasare.

Anda Hațegan Mazăre este din Câmpia Turzii, este studentă la Universitatea de Arte şi Design, la secția Grafică şi este membră a Asociației Artiştiilor Plastici din Câmpia Turzii. Pasiunea Andei pentru artă o are de la tatăl ei, de când era mică, aceasta desena foarte mult în cărbune şi a atras-o foarte tare.

Printre artiştii preferați ai Andei se numără pictorii, deşi Anda nu pictează foarte mult, îi place foarte mult de  Roil Liechtenstein, este un artist care iese din tiparelele obişnuite, dar îi plac şi graficienii pentru că mai mult Anda face grafică.

Anda lucrează la grafică foarte mult în cărbune, în grafit, pasteluri şi chiar dacă poți reda mai multe nuanțe de gri, cumva are mult mai real decât în pictură pentru ea cel puțin. De când a intrat în Ascoiația Artiştilor Plastici din Câmpia Turzii, Anda a încercat să facă şi pictură, nu mai făcuse de un an până să intre în asociație, a încercat să picteze, dar că i se pare mai greu pictura față de grafit, dar artista consideră că se descurcă și cu pensula.

Pe Anda o inspiră oamenii din jurul ei, pentru că majoritatea lucrărilor pe care le desenează sunt portrete cu oameni, îi place foarte mult să facă portrete şi să redea diverse sentimente. Prima expoziție a Andei a avut-o în cadrul asociației, vara aceasta a fost “Viața văzută în Alb Negru”.

Anda a expus 15 lucrări de grafică, pictură şi gravură. Nu a fost încă în nici o tabără de creație, deoarece a fost implicată în alte proiecte la facultate.

Anda peste 5-10 ani se vede undeva într-un atelier al ei, în care va lucra în continuare şi va face ceea ce îi place, unde va face multe portrete. Anda va avea anul acesta licența, pentru că este anul 3 la facultate, încet încet se gândeşte la tema pe care o va aborda, va fi legată de feminism şi de desene animate, o să fie o combinație mai interesantă dar cu siguranță va fi bine.

De curând a avut loc la Câmpia Turzii o expoziție a Asociației Artiştilor Plastici din Câmpia Turzii, o expoziție “in vino veritas” unde Anda a pregătit o lucrare de 50/70cm cu tema vin.

În opinia Andei, se poate trăi bine din artă, pentru că oamenii din ce în ce mai mult caută artă şi mulți vor o amintire cu familia, de exemplu cum face Anda portrete, aceştia vor diverse portrete de familie sau cu prieteni apropiați.

Colegii Andei de la facultate nu au auzit de asociații, cum este cea din care face parte Anda, ei sunt axați foarte mult pe facultate şi doar atât, li se pare interesant că Anda expune în fiecare săptămână si o întreabă cum este, pentru ei este ceva nou, o ieşire din tipar.

Anda se simte foarte bine în Cluj şi probabil aici va rămâne. Vrea pe viitor să facă multe benzi desenate iar licența speră că îi va oferi această oportunitate.

Pe Anda o puteți găsi pe Facebook la MH Art si pe Istagram Anda Is Mh Art. Aici puteți găsi portete pe care le face, diverse schițe, idei noi care îi vin şi care vrea să le împărtășească cu toată lumea, iar dacă doriți un portret sau vreți să îi faceți cadou un portret cuiva drag, îi puteți scrie Andei, iar ea vă va ajuta.

*
Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS