Artă / Cultură

Săptămâna lirică, la Turda

Pentru șase zile, Turda a devenit una din capitalele muzicii culte, la nivel mondial. De duminică, 12 și până vineri, 17 noiembrie, la Turda și-au dat întâlnire cântăreți de operă din Spania, Italia, Coreea de Sud, Japonia, China și România, care vor participa la cursurile de interpretare vocală ”master-class” susținute de către baritonul italian Alfio Grasso (foto). Cursurile, care au început duminică, 12 noiembrie, la Casa de Cultură din Turda și vor continua în aceeași locație, dar și în amfiteatrul din salina orașului, se vor încheia cu un spectacol de gală, susținut vineri, 17 noiembrie, cu începere de la ora 19, pe scena teatrului Aureliu Manea, de către participanții la cursurile de tehnică de interpretare vocală, repertoriu și concert ”master-class” susținute de către baritonul italian Alfio Grasso.

După 25 de ani, opera se întoarce la Turda. În preambulul galei de încheiere a cursurilor ”master-class” joi, 16 noiembrie, de la ora 19, de asemenea pe scena Teatrului Aureliu Manea se va juca spectacolul cu opera ”Bărbierul din Sevilla” de Gioachino Rossini, după comedia cu același nume, scrisă de Pierre Beaumarchais. Din distribuția spectacolului, a cărui regie aparține lectorului universitar Ligia Ghilea, de la Academia de Muzică ”Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, fac parte Mihai Irimia, tenor la Opera Română Brașov (contele Almaviva), Ioan Vrăsmaș, bas, asociația Opera Vox(Don Bartolo), Cristina Simionescu, soprană la Opera Română Iași (Rosina), Svilen Nikolov, bariton la Opera de Stat din Varna – Bulgaria (Figaro), Marius Chiorean, bas la Opera Română din Cluj-Napoca (Don Basilio), Anca Aluaș, mezzosoprană la Opera Română din Cluj-Napoca (Berta). Acompaniamentul muzical, orchestra și corul asociației Opera Vox, dirijor Leonard Dumitriu, acompaniament recitative corale, Adela Bihari.

La conferința de presă desfășurată luni, 13 noiembrie, la Primăria din Turda,  președintele asociației Opera Vox, solistul Ioan Vrăsmaș, a precizat că ”la Turda nu s-a mai jucat, de 25 de ani, un spectacol de operă da capo al fine”. Prezent la conferința de presă, din partea gazdelor ”Săptămânii lirice” alături de directorul Casei de Cultură din Turda, profesoara Ana Sevan, de directorul general al salinei, Simona Baciu, primarul Turzii, Cristian Matei, a declarat că se arată încântat de colaborarea cu asociația Opera Vox, organizator al evenimentului

și că sunt îndeplinite toate condițiile pentru ca parteneriatul dintre asociația condusă de Ioan Vrăsmaș și instituțiile de cultură din subordinea autorităților turdene să continue și pe viitor.

La conferința de presă au participat și cursanții care iau parte la lecțiile de interpretare vocală predate, în cadrul ”Săptămânii lirice” de către baritonul italian Alfio Grasso. Pe lângă cursanții din străinătate, la master-class-ul susținut de solistul de operă italian la Turda participă profesori și tineri absolvenți români, din București, Arad, Iași, Cluj-Napoca și Satu Mare. Printre cursanți se află și profesorul de muzică turdean Sebastian Zăhan, precum și membri ai clubului de canto al Casei de Cultură din Turda, condus de acesta.

 

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS