Artă / Cultură

Un semn din ”În-semn” – Tânăra generație de artiști plastici ai Turzii bate la porțile consacrării

La Galeria de Artă din Turda suflă un vânt proaspăt. Infuzia de tinere talente între membrii filialei locale a Uniunii Artiștilor Plastici contracarează caracterul, de multe ori anost, ce a îndepărtat, până la limita cea mai de jos, vizitatorii dispuși să vadă și să admire creațiile plastice ale pictorilor turdeni grupați în jurul profesorului Alexandru Picovici, în ceea ce s-ar putea numi ”liga profesioniștilor”.

Prin expoziția ”În-semn” vernisată vineri, 10 noiembrie, ”profesioniștii” artelor plastice turdene și-au propus să ”însemne” altceva decât până acum în peisajul culturii turdene. La vitalitatea, originalitatea și amprenta personală, ce transpare din lucrările Dianei Dîrlea (din cea de acum și din celelalte, incluse în precedenta expoziție Oct.art, realizate în cărbune și pastel), de acum masterand la ”Arte Plastice” s-au adăugat amprenta inedită a lucrărilor realizate de Adrian Țop, ale cărui resurse de înnoire a stilului și manierei de abordare a subiectelor picturilor sale par inepuizabile, precum și curajul de a filozofa prin culoare, exercițiu la care picturile expuse dovedesc că se arată predispus Gavril Nechifor.

Pe lângă picturile celor trei, expoziția ”În-semn” mai cuprinde lucrări semnate de Mariana Codorean-Picovici, care înfățișează, de această dată, publicului turdean ultimul din cele șase tablouri ce alcătuiesc ciclul ”Timpul”, un tren, în decorul Dejului natal și o compoziție ce arată altceva decât seria ”Porților”, o altă temă predilectă a Marianei Codorean-Picovici.

Între cele circa 20 de lucrări ce alcătuiesc expoziția ”În-semn” se mai află picturi semante de Mihaela Gligor, Alin Bâlcu, Gheorghe Roșa, respectiv Alexandru Picovici, precum și câteva din ”instalațiile” realizate de către Dumitru Popa.

Sculpturile lui Mircea Viorel, din Câmpia Turzii, completează paleta unei expoziții alcătuită, în proporție de 90 la sută, din lucrări noi, după cum preciza Alexandru Picovici, președintele filialei UAP Turda, în cuvântul său de deschidere a expoziției, eveniment petrecut vineri, 10 noiembrie, cu începere de la ora 18, la Galeria de Artă din Turda.

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS