Editorial

Cu Pamela Roussos Rațiu despre duelul de replici de pe rețelele de social-media: ”Unii oameni fac lucrul acesta în numele democrației, ca și copiii de grădiniță”

Periodic, postacii de serviciu ”comentacii” care își dau cu părerea după ce citesc dintr-un articol titlul și poza, sau ”demolatorii de profesie” inflamează spiritele pe rețelele de socializare de pe internet. Simptomele febrei provocate de ”democratită” au devenit iar vizibile pe facebook, în spațiul virtual ”turdean”. Războiul dintre adversarii ”puterii” și susținătorii autorităților publice locale, în componența actuală, rezultată după alegerile din vara anului 2016, își mai consumă o bătălie în aceste zile. Foști și actuali ocupanți ai unor funcții de demnitate publică locală, jurnaliști, șefi de instituții, directori de societăți comerciale, iau parte, de voie de nevoie, la această bătălie ce se poartă sub stindardul schimbului de idei sau a confruntării de opinii.

Pentru a limpezi întrucâtva lucrurile și pentru a pune un diagnostic stării actuale a democrației turdene, am solicitat o ”consultație” Pamelei Roussos Rațiu, directorul executiv al Centrului Rațiu pentru Democrație din Turda. Născută și formată, din punct de vedere al educației, în Statele Unite ale Americii, Pamela Roussos Rațiu dispune de repere viabile pentru analiza stadiului actual al gradului de democratizare al comunității turdene.

Rep: Folosiți și dumneavoastră, ca de altfel aproape toată lumea, rețelele de socializare din spațiul virtual al internet-ului. Ce părere aveți de disputele din comunitatea virtuală locală, ce inflamează periodic facebook-ul?

Pamela Roussos Rațiu: Rămânem neutri. Nu ne implicăm în politică. Noi folosim social-media pentru a ne exprima propriile opinii. Rețelele de socializare reprezintă un instrument bun pentru toți cei care vor să își exprime un punct de vedere vizavi de o problemă, de o situație cu care se confruntă comunitatea din care fac parte, la un moment dat.

Rep: Dar cum comentați ceea ce se întâmplă acum pe rețelele de socializare? 

Pamela Roussos Rațiu: Democrația ”totală” din spațiul virtual poate provoca efecte benefice pentru comunicare, dar există și reversul medaliei, dacă rețelele de socializare nu se folosesc așa cum trebuie.

Rep: Și cum trebuie?

Pamela Roussos Rațiu:  Dacă cineva nu împărtășește o soluție de rezolvare a unei situații ce privește comunitatea, de exemplu, poate să își exprime punctul propriu de vedere asupra problemei și, sau mai ales, prin intermediul rețelelor de socializare din spațiul virtual aflat la dispoziția noastră grație internet-ului. La fel de corect este, însă, ca cel care își exprimă un punct de vedere să accepte să fie de acord cu faptul că ceilalți au dreptul să nu fie de acord cu opinia sa.

Rep: Cu alte cuvinte, cheia unui comportament democratic o reprezintă  exercițiul confruntării de idei?  

Pamela Roussos Rațiu: Ce se întâmplă, de fapt, într-o lume guvernată de principii democratice? Se încearcă evitarea situațiilor extreme, ireconciliabile, prin găsirea unui numitor comun al oricărei probleme ce se ivește în viața unei comunități. Cuvintele de ordine sunt dialogul și negocierea. Aceste două ”unelte” ale democrației oferă posibilitatea ajungerii la o soluție acceptată de toate părțile implicate în rezolvarea problemelor ce apar în viața unei comunități.

Dacă nu se procedează așa, se ajunge la conflict. De exemplu, în stadiul la care a ajuns conflictul israeliano – palestinian, nu a mai rămas loc pentru negocieri.

Rep: Se dovedește democrația o ”lecție grea” pentru români?   

Pamela Roussos Rațiu: Rezultatele procesului democratic nu apar de azi pe mâine. Trebuie să ne expunem viziunile, vizavi de problemele de interes public. Să privim deschis lucrurile și din perspectiva altora, nu numai a noastră. Fiecare om are dreptul la propria sa opinie. Dar democrația iscă pasiuni. Și, de multe ori, acestea se consumă într-un mod negativ, ce nu aduce nimic bun comunității. Ceea ce se întâmplă acum în SUA confirmă spusele mele. Nu este în regulă ca liderul unei națiuni atât de mari să arate cu degetul! Acuzele fără dovezi se numesc ”defăimare”. Iar în unele state, justiția pedepsește astfel de acte. Dacă cineva se comportă astfel, trebuie să își regândească abordarea și să se întrebe dacă motivul îndreptățește atitudinea sa.

Rep: Ce ingrediente se folosesc la ”prepararea democrației”?

Pamela Roussos Rațiu: Există un singur mod corect de abordare a problemelor comunității în mod democratic: acela de a oferi soluții! De exemplu, în cazul României, mulți politicieni amenință că merg la Bruxelles pentru a reclama diverse acțiuni, fapte sau inițiative ale puterii. Eu consider că aceștia dramatizează situațiile cu intenție, dar, oricum, nu aceasta este calea corectă a exercițiului democratic. Dacă cineva doreșțe să facă politică, nu va avea succes dacă își atacă adversarii, ci dacă oferă soluții de rezolvare a problemelor comunității, pe termen lung. Reușita devine mai probabilă după o strângere de mână decât după comentariile calomnioase folosite într-un mod dezbinator, fie pe facebook, fie în alte medii. Cum se spune aici și actorii vieții publice trebuie să lase loc ”de bună ziua” pentru a nu bara calea spre dialog.

  

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS