Editorial

Nepotrivire de caracter

Peste 4 milioane de români, plecați din țară. Și nu-i război ca în Siria, de unde au fugit doar cu vreun milion de oameni mai mulți decât cei care au părăsit România, mai ales în ultimul deceniu, după primirea țării în Uniunea Europeană. La o analogie a fenomenului bejeniei cvasigeneralizate, constatat în România,  cu motivele îndeobște acceptate în cazul divorțurilor rapide, se poate aprecia că a intervenit ”o nepotrivire de caracter” între popor și conducătorii săi, pe care, culmea, tot nația îi alege. De ce îi alege? Ca să lucreze pentru bunăstarea poporului. Dar socoteala rezultatelor guvernărilor post-decembriste, puse așa, la grămadă, dă cu minus. Pentru ”pălmași”, că politicienii ajunși în capul mesei la festinul de parastas al vechiului regim, desfășurat concomitent cu botezul ”democrației originale” au înregistrat un mare plus, la capitolul nivel de trai.

În pofida semnalelor negative și actualul guvern continuă să persiste în modificarea Codului fiscal, prin adoptarea unor măsuri despre care premierul Mihai Tudose și șeful său de partid, Liviu Dragnea, mai au și pretenția ca românii să le aprecieze drept populare.

Iată, potrivit tuturor simulatoarelor de calcul ale salariilor, transferul contribuțiilor sociale obligatorii în cârca angajaților va determina scăderea salariilor nete, în ciuda asigurărilor guvernanților, care susțin contrariul. Nici angajatorii nu stau pe roze, cum s-ar putea crede, după reducerea cotei de contribuții a acestora la contribuțiile sociale obligatorii, de la 42,84, la 2,25 procente.

În 2017, potrivit statisticilor de la nivel național, salariul mediu net, în județul Cluj, a atins suma de 2504 lei. Pentru a primi acești bani în mână, angajatul obține un salariu brut de 3564 de lei. Dacă la acesta se adaugă contribuțiile angajatorului, se ajunge la o cheltuială totală de 4374 de lei, bani plătiți de patron, pentru ca 2500 de lei să ajungă, lunar, în mâna angajatului. Din afacerea asta, statul câștigă  1874 de lei, lunar, din care 1064 de lei din salariul angajatului și 810 lei de la angajator.

După 1 ianuarie 2018, dintr-un salariu brut de circa 3600 de lei, lunar, angajatul va rămâne cu mai puțin de 2100 de lei, după plata la stat a 35 la sută din suma brută în contul contribuțiilor sociale obligatorii și a impozitului pe venit, ce scade, de la 16 la 10 la sută.  De partea cealaltă, cheltuiala angajatorului pentru un salariu brut de circa 3600 de lei se va reduce de aproximativ zece ori, de la 810, la 80 de lei. Dar pentru a compensa pierderea suferită de angajat la suma netă, patronii care oferă un salariu mediu net la nivelul de 2500 de lei, consemnat în 2017 în cazul județului Cluj, va trebui să mai cheltuiască în plus cu mai bine de 400 de lei, din veniturile firmei. Oricum, potrivit unor calcule preliminare, se poate admite că pentru angajator costul salariilor se va reduce, întrucâtva, deși nici la acest capitol situația nu pare tocmai clară. Dar mai limpede apare situația încasărilor statului: de la 1874 de lei, cât se colectează acum, în contul unui salariu brut de 3600 de lei, plătit lunar, rezultă ceva mai mult de 1550 de lei, încasați la bugetul statului în contul contribuțiilor sociale obligatorii. Adică mai puțin cu vreo 300 de lei, decât acum!

Cam așa se prezintă situația conform calculelor în care s-au folosit datele din ordonanța prin care Guvernul a aprobat ”Modificări ale Codului fiscal privind impozitul pentru IMM-uri, impozitul pe venit și contribuțiile sociale” de miercuri, 8 noiembrie.

 

Dacă se ține seama de data emiterii ordonanței, se poate aprecia că premierul Mihai Tudose și-a făcut un cadou de ziua sa onomastică, pentru că miercuri, 8 noiembrie, creștinii ortodocși i-au sărbătorit pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril. Și analogia cu întâmplările biblice poate continua. Asemenea arhanghelilor vestitori se poate crede că Mihai Tudose le-a vestit românilor ceva și anume că acest Guvern lucrează la confecționarea de daruri, pentru clientela politică a coaliției PSD-ALDE, nu pentru asigurarea bunăstării nației române, așa cum s-ar aștepta cei care iau în serios prevederile din Constituția României.

 

Chiar și concluziile unor analize ale Comisiei Europene indică o deraiere a României de la calea dezvoltării. Potrivit unor informații publicate joi, 9 noiembrie, la Bruxelles, după doi ani de valori negative ale ratei inflației, de 0,6 la sută în 2015, respectiv de 1,6 la sută în 2016, acest indicativ revine la plus: 1 la sută în 2017, 3 la sută în 2018 și circa 4,4 la sută în 2019. Prognoza Comisiei Europene mai indică și o creștere a deficitului bugetar, precum și o scădere a ratei creșterii economice, de al 5,7 la în 2017, la aproxiamtiv 4 la sută în 2018.

Acum, probabil unii se întreabă: ”Oare de ce nu am primit-o noi pe doamna Matematică în partid?”

 

 

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS