Pe măsură ce se apropie Sărbătorile de iarnă, tot mai multe familii încep să caute porci pentru tăiere, însă anul acesta prețurile au crescut considerabil față de sezonul trecut. Cererea mare, costurile ridicate la furaje și cheltuielile fermierilor au împins tarifele la un nivel record.
În județul Cluj, dar și în majoritatea zonelor din țară, prețul porcilor în viu se situează în prezent între 18 și 22 lei/kg, în funcție de greutate, rasă și modul de creștere. Animalele provenite din gospodării crescute tradițional sunt cele mai scumpe, fiind preferate pentru calitatea cărnii.

Pentru un porc cu greutatea cuprinsă între 120 și 150 de kilograme, familiile trebuie să scoată din buzunar între:
🔸 2.200 și 3.000 lei – în viu
🔸 28 – 32 lei/kg – tăiat și curățat, gata pentru tranșare
Față de anul trecut, prețurile sunt cu 20–30% mai mari, spun fermierii, care pun scumpirile pe seama:
creșterii costurilor la cereale și furaje
utilităților mai scumpe
scăderii numărului de ferme mici
cererii mari în preajma sărbătorilor

Cu toate acestea, românii continuă tradiția porcului tăiat de Crăciun. În piețe, pe grupurile locale și în gospodăriile din satele din jurul Turzii și Câmpiei Turzii, anunțurile privind vânzarea porcilor au explodat în ultimele zile.
Specialiștii estimează că prețurile ar putea crește ușor pe măsură ce se apropie 20 decembrie, când cererea atinge apogeul.















