<
Administraţie

Cât vor câștiga primarii potrivit noii legi a salarizării

Legea salarizării unitare propune o mărire a salariilor demnitarilor din administrația publică locală care corectează, spun aceștia discrepanțele care existau la nivel național. Vechea formă de salarizarea ducea la situația ca anumite posturi din Primării să fie mai bine plătite decât primarul. Legea are la bază principiul prin care se urmărește creşterea salariilor de bază mici cu un procent mai mare faţă de celelalte salarii de bază din grila de salarizare, astfel încât raportul între salariul de bază minim şi cel maxim în sectorul bugetar se reduce la 1 la 12, faţă de 1 la 15 cât este în prezent. Prin această măsură, salariile de bază aflate la baza piramidei salariale vor înregistra o creştere accentuată, în jur de 100%, această creştere fiind din ce în ce mai mică pentru salariile aflate în partea superioară a piramidei salariale.

 

Calcului salariilor primarilor și viceprimarilor se va face prin aplicarea la salariul de bază a unui coeficient stabilit pentru aceste funcții publice la valori în funcție de numărul de locuitori ai localității. Pentru localitățile de peste 50.000 de locuitori, coeficienții pentru primar și viceprimar sint de 6,50 și respectiv de 5,50. Primarul Turzii va câștiga astfel un salariu ce pleacă de la valoarea de 9.600 de lei, iar viceprimarul un salariu ce pleacă de la valoarea de 8.000 de lei. Primarul de la Câmpia Turzii va câștiga un salariu ce pleacă de la valoarea de 8.800 de lei iar viceprimarul din Câmpia Turzii va câștiga un salariu ce pleacă de la 7.300 de lei.

 

Salariul viceprimarului localității e important, potrivit normelor legale deoarece nici un post in Primărie nu îl poate depăși ca valoare.

 

Primarul unei localități cu până la 5000 de locuitori va avea un salariu ce pleacă de la 5.173 lei iar cei ai unor localități cu peste 5000 de locuitori vor avea un venit de la 7.920 de lei în sus.

 

La nivelul administrației județene, cei mai mulți bani vor câștiga președinții de Consilii Județene. Aceștia vor avea un salariu la nivelul unui subsecretar de stat ce pleacă de la valori de 13.300 lei lunar.

(Horea Hudrea)

 

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS