Actualitate

Avocatul Poporului s-a autosesizat în legătură cu tinerii aflaţi sub influenţa drogului Zombie

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu cu privire la situaţia a numeroşi tineri surprinşi prăbuşiţi pe străzile oraşului Câmpia Turzii, judeţul Cluj, sub influenţa drogului “Zombie” , anunţă marţi instituţia.

Sesizarea din oficiu vizează posibila încălcare a art. 49 din Constituţia României privind protecţia copiilor şi a tinerilor.

„Mass-media a prezentat, în 19 septembrie 2018, o situaţie alarmantă existentă la nivelul oraşului Câmpia Turzii, judeţul Cluj, unde a pătruns în rândul tinerilor un drog de mare risc, denumit ”Zombie”. Imaginile surprinse arată mai mulţi tineri care par a fi sub influenţa drogurilor şi care zac prăbuşiţi pe trotuare şi prin parcurile localităţii, tineri despre care presa relatează că au ajuns, în cele din urmă, în stare gravă, la spital. Poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate au declanşat o anchetă cu privire la această situaţie. Din primele rezultate, se pare că a rezultat că tinerii ar fi consumat un drog nou introdus pe piaţa consumatorilor de droguri din România, extrem de periculos, denumit sugestiv ”Zombie””, se arată în comunicatul remis MEDIAFAX, de către Avocatul Poporului.

Două persoane au fost arestate la Câmpia Turzii, la finalul lunii septembrie, după un filaj de aproape un an, într-un dosar instrumentat de DIICOT şi BCCO Cluj. Unul dintre suspecţi este „Baghera”, o persoană cu antecendente penale. Dosarul vine în contextul imaginilor cu elevi drogaţi, care par a fi consumat drogul K2/Zombie.

În ultimele luni, în municipiul Câmpia Turzii au apărut în spaţiul public imagini filmate cu diverşi tineri despre care se bănuieşte că s-ar fi aflat sub influenţa unor substanţe cu efecte psihoactive. După reacţiile tinerilor, s-a bănuit că ar fi vorba despre drogul Zombie, devenit popular în urmă cu câţiva ani, în Statele Unite.
Cand canabinoidele sintetice atacă receptorii din creier, care mai apoi interacă ioneaz? cu dopaminele, pot cauza paralizia temporală a mâinilor și picioarelor, dar atunci când drogul interacționează cu serotonina ii poate face pe consumatori să se simtă precum niste ,,zombie”.

Referitor la apariția, în Romania, a așa-numitului drog Zombie, Agenția Națională Antidrog (ANA) a anunțat vineri că din evaluările disponibile în Romania, nu rezultă existența unei substanțe psihoactive noi.

„Pană în momentul de față nu au fost sesizate apariții de noi substanțe în această regiune a Europei de natură să producă efectele semnalate de curând în presa din Romania”, se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX.

Utilizarea canabinoidelor sintetice a avut efecte și asupra comportamentului, inducând stări de paranoia, anxietate, atacuri de panică și episoade psihotice. Împreună, toate aceste efecte au fost denumite ,,efectul zombie” conform campaniei educaționale K2/Zombie DC, din Washington DC.

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS