Actualitate

Campania de informare și conștientizare „Respiră speranță” continuă la Spitalul „Leon Daniello”

Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie „Leon Daniello”, unitate sanitară aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj și Societatea Română de Pneumologie invită persoanele interesate să ia parte marți, 24 septembrie 2019, începând cu ora 12.00, la sediul clinicii de pe strada Hașdeu, numărul 6, la conferința de presă având ca subiect continuarea campaniei ,,Respiră speranță”.
Inițiată în anul 2018, campania de conștientizare din acest an insistă asupra importanței diagnosticării precoce a fibrozei pulmonare idiopatice și își propune să atragă atenția atât a medicilor cât și a populației asupra primelor simptome și semne care pot ridica suspiciunea acestui diagnostic.
Fibroza pulmonară idiopatică este o boală rară, subdiagnosticată în țara noastră, mai agresivă decât multe cancere, care afectează grav plămânii și care, netratată, duce la deces în doar câțiva ani. Fibroza pulmonară idiopatică nu se vindecă, dar se tratează.
Campania de informare „Respiră speranță” are loc în contextul în care, începând cu anul 2012, pe plan mondial, septembrie este luna de conștientizare privind această boală. Asociațiile de pacienți și societățile medicale din întreaga lume desfășoară activități menite să dea glas comunității din ce în ce mai mari a pacienților afectați de fibroză pulmonară.
În România nu există statistici clare dar numărul pacienților cu fibroză pulmonară aflați în tratament nu depășește 100, ceea ce sugerează că majoritatea pacienților nu sunt diagnosticați sau boala este confundată cu alte afecțiuni de tipul astm, emfizem sau boli cardiace, boli mult mai frecvente cu care fibroza pulmonară se poate confunda. Din anul 2017, medicamentele antifibrotice folosite în Europa sunt disponibile și în România, fiind decontate integral printr-un program al Ministerului Sănătății.

*
Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS