<
Actualitate

Câmpia Turzii. Pericolul din roșiile cumpărate de la „bișnițarii” de legume

Roşiile olteneşti obţinute cu eforturi enorme de producătorii care de aproape jumătate de an încălzesc solariile au ajuns în pieţele și magazinele din Turda și Câmpia Turzii.


„Bătălia“ producătorilor este cu „bișnițarii” de legume, care au umplut piețele și magazinele din Turda și Câmpia Turzii. Este o bătălie pe preț pentru că de calitate nici nu poate fi vorba.

Așa se face că în goana după prețul cel mai mic, ajungem să punem în farfurii, roșii cu „gust de cancer”, de cancer după cum ne-a declarat un cititor din Câmpia Turzii care după ce a cumpărat roșii de la „bișnițarii” de legume a avut o mare surpriză acasă.

„Așa arată roșiile cumpărate de mine azi din Câmpia Turzii”

Prețul mic distruge producătorii autohtoni dar în special cei locali. Nu au infrastructura de a produce roșii multe la un preț foarte mic.

Roşii coapte cu ajutorul unor substanţe neomologate, în pieţele din România. Diferenţele sunt greu de sesizat

Specialiştii atrag atenţia că, în cazul unora dintre roşiile din pieţele din România, coacerea s-ar datora fertilizatorilor şi stimulatorilor folosiţi în exces. Singurul amănunt care ne poate atrage atenţia este forma ţuguiată a roşiilor timpurii, dar care poate fi uşor confundată cu o varietate de tomate cu acel mucron, ce-i drept, nu foarte pronunţat.

Specialiştii în legumicultură spun că sezonul natural de coacere pentru tomate este luna iunie, iar tomatele apărute în pieţe, încă din luna mai, s-ar putea să fi fost “forţate” cu fertilizatori şi stimulatori în exces, unele chiar cu substanţe neomologate în România.   Producătorii care recurg la asemenea metode obţin profituri mai mari datorită preţului ridicat al roşiilor timpurii.  “Mulţi cultivatori intervin în această perioadă în momentul când fructul a ajuns în perioada maximă. Au trecut cele 55 de zile, ca să matureze fructele, folosesc aceşti stimulatori, stimulenţi de maturare”, atrage atenţia Costel Vînătoru, cercetător SCDL Buzău.

Cercetătorii spun că forma ţuguiată ar putea fi un semn că tomatele au fost stimulate cu fertilizatori, în timp ce comercianţii care vând roşii în această perioadă îi contrazic şi susţin că, de fapt, roşiile cu formă ţuguiată sunt un soi adus din Bulgaria.

Aşadar consumatorii sunt sfătuţi să fie mai atenţi în această perioadă, atunci când aleg ce roşii să cumpere pentru că este greu de văzut diferenţa dintre un produs sănătos şi unul care a fost forţat să crească.

 

 

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS