Actualitate

Cei care au suferit o amputație nu vor mai fi chemați periodic la comisii

Persoanele care au suferit o amputație nu vor mai fi chemate periodic la comisiile de evaluare, potrivit unui ordin de ministru, publicat miercuri în Monitorul Oficial. De asemenea, certificatul de încadrare în grad de handicap va avea valabilitate permanentă în anumite situații.

Umilința la care erau supuse persoanele care au suferit amputații ori s-au născut fără unul dintre membre a luat sfârșit. Peste 18.000 de oameni cu gradul 1 de handicap, înregistrați la nivel național, erau purtați pe drumuri pentru a demonstra, absurd și umilitor, în fața Comisiilor Medicale de Reevaluare, că în această perioadă nu li s-au regenerat mâinile sau picioarele și că certificatul de handicap trebuie reînoit.

„Am semnat astăzi (n.r. miercuri – 16 aprilie) Ordinul de ministru prin care se stabilește că persoanele care au suferit amputații nu vor mai fi chemate periodic la comisiile de evaluare și că certificatul de încadrare în grad de handicap va avea valabilitate permanentă.
Atenție, persoanele cu amputații vor putea face, în continuare, cerere pentru reevaluarea gradului de handicap în care au fost încadrate, în cazul în care consideră că starea li s-a agravat și că au dreptul de a fi încadrate într-un grad de handicap mai grav.

Chiar dacă nu se vor mai prezenta periodic la comisiile de evaluare, persoanele cu amputații vor trebui să respecte planul de recuperare stabilit de medicii specialiști”, a scris pe o rețea de socializare ministrul Muncii, Marius Budăi.

Ordinul nr. 741/577/2019 al Ministerul Muncii și Justiției Sociale şi Ministerului Sănătăţii, publicat în Monitorul Oficial nr. 293 din 16 aprilie 2019, modifică anexa la Ordinul ministrului muncii, familiei și egalității de șanse și al ministrului sănătății publice nr. 762/1.992/2007 pentru aprobarea criteriilor medico-psihosociale pe baza cărora se stabilește încadrarea în grad de handicap. Documentul revizuiește termenele de revenire la controlul medical pentru afecţiuni cu caracter de permanenţă.

*
Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS