Promovarea propriei localități precum și istoria sa, trebuie să fie un țel pentru fiecare cetățean. E imperios de a face cunoscut cititorilor mai tineri și nu numai, despre personalitățile de seamă, oamenii de sport, artă și cultură dar și cei care s-au făcut remarcați în dezvoltarea urbei. Din 2012 am realizat mai multe articole, interviuri dar și reportaje despre oameni de artă, sport, cultură dar și despre oameni simpli. În acest demers al meu am început să abordez oameni mai în vârstă, băștinași ai locului și care cunosc aceste aspecte. Întâmplarea face să-l întâlnesc pe d-nul Chețan Traian, un om care a fost și este implicat în activități culturale. Îl provoc la o discuție legat de fotbalul din Câmpia Turzii iar domnia sa începe cu plăcere să-și aducă despre tinerețile petrecute alături de familia lui, despre implicarea fraților și al verișorilor în fotbal, muzica corală bisericească și a dansurilor populare. Ba mai mult, îmi face cunoscut pe vărul său Chețan Ioan Nelu, un jucător al Industriei Sârmei în ani 1967-1978. În acest număr îl avem ca intervievat pe d-nul Chețan Ioan Nelu, un sportiv emblematic pentru Câmpia Turzii și nu numai.
R: Pentru început vreau vă mulțumesc că ați dat curs invitației săptămânalului Ziarul 21 de a ne acorda acest interviu. Vă rog, pentru cititorii noștri, să ne spuneți câteva date biografice?
Chețan Ioan Nelu, fotbalist la Industria Sârmei Câmpia Turzii, în anii 1970:
-Mă numesc Chețan Ioan, sunt născut în Câmpia Turzii în 14 februarie 1951 din părinții Lazăr și Virginia. Pe lângă mine mai am patru frați, Maria, Ileana, Lazăr și Letiția. Familia Chețan de baștină este din Câmpia Turzii, a fost și este o familie foarte implicată atât în sport cât și în cultură, vă dau un exemplu la echipa de copii și juniori B, am fost vreo șapte jucători care eram verișori, iar la partea culturală eram foarte mulți din familia noastră în corul bisericii, în corul orașului și la dansuri populare.
R: Unde ați făcut școala primară, gimnazială dar și alte forme de învățământ?
Chețan Ioan Nelu, fotbalist la Industria Sârmei Câmpia Turzii, în anii 1970:
-Școala primară și gimnazială am făcut-o la Școala nr. 1 în centru, după care am absolvit și meseria de Lăcătuș, la grupul școlar (Liceul Industrial) Câmpia Turzii.
R: Care au fost primii pași spre fotbal?
Chețan Ioan Nelu, fotbalist la Industria Sârmei Câmpia Turzii, în anii 1970:
-Îmi amintesc că la 9 ani m-am dus la o selecție și în timpul unui joc am făcut o preluare pe piept, atunci antrenorul a oprit jocul și m-a întrebat cum mă cheamă, eu i-am spus că mă cheamă Chețan Ioan Nelu, atunci domnia sa a spus ,,de mâine vi la antrenament” și de acolo a început cariera mea de fotbalist. După aceea am fost preluat la echipa de juniori a d-lui Dionisie Crăciun, un antrenor de o mare valoare, care a avut niște rezultate excepționale la juniori. Vă dau un exemplu, în 1968 Grupul Școlar Câmpia Turzii a câștigat campionatul la juniori, grupuri școlare la București învingând în finală pe Jiul Petroșani. După acest meci în care am devenit campioni am jucat în toamnă cu foștii campioni Juventus București, (un fel de supercupă) unde evoluau jucători valoroși de prin Divizia A, am jucat cu ei și- i-am bătut cu 1-0, eu am înscris în minutul 90 cu un gol de la 11 metri.
R: Când și cum ați debutat la echipa mare a Industriei Sârmei Câmpia Turzii?
Chețan Ioan Nelu, fotbalist la Industria Sârmei Câmpia Turzii, în anii 1970:
-La echipa mare a Industriei Sârmei Câmpia Turzii am debutat în 1967 în competiția de vară, o competiție de pregătire pentru a ține în formă jucătorii pentru campionat. După prestația avută am fost promovat la echipa mare, iar primul meci l-am jucat cu FC Baia Mare, i-am bătut cu 2-0. După aceea am devenit titular meci de meci.
R: Care a fost primul antrenor la echipa mare a Industriei Sârmii Câmpia Turzii?
Chețan Ioan Nelu, fotbalist la Industria Sârmei Câmpia Turzii, în anii 1970:
-Primul antrenor a fost Lazăr Ioan, un băștinaș al locului, un mare antrenor, a fost unul din pionierii fotbalului din Câmpia Turzii.
R: Pe ce post ați jucat și ce presupune acest post?
Chețan Ioan Nelu, fotbalist la Industria Sârmei Câmpia Turzii, în anii 1970:
-Eu am jucat pe postul de mijlocaș, un post ce presupune să ai istețime, să fi inventiv, să ai forță, rezistență, ceea ce nu au jucătorii din ziua de astăzi. Am prins o perioadă când erau jucători de mare valoare, jucători spre final de carieră care ne îndrăgeau pe noi cei tineri. Vreau să vă spun că eu când m-am născut, Câmpia Turzii avea o echipă era foarte bună, de altfel echipa Industria Sârmei Câmpia Turzii a fost de două ori în divizia A, în 1951 și 1954, dar era remarcată pentru un joc foarte bun la ofsaid, cu o tripletă de fundași de excepție Lazăr, Mari și Felecan. De altfel în statistica meciului Steaua București – Industria Sârmei Câmpia Turzii, echipa Steaua București a fost prinsă de 40 de ori în ofsaid. Fundașul Mari a jucat și în echipa națională a României iar Lazăr și Felecan în naționala B.
R: Cât timp ați jucat la echipa Industria Sârmei Câmpia Turzii?
Chețan Ioan Nelu, fotbalist la Industria Sârmei Câmpia Turzii, în anii 1970:
-Am jucat din 1967 și până în 1970 la Industria Sârmei după care am plecat la Steagul Roșu Brașov. Acolo am stat un an, până în 1971, pentru că la insistențele d-nul președinte al ISCT, la aceea vreme d-nul Lișcan, am revenit la Câmpia Turzii. Nu am stat mult deoarece în 1971 am fost încorporat în armată la o unitate militară de transport din Aiud a Căilor Ferate Române. Și aici nu am putut sta departe de gazon și am jucat pentru echipa din Aiud.
R: Am înțeles că ați jucat și pentru echipa CFR Cluj?
Chețan Ioan Nelu, fotbalist la Industria Sârmei Câmpia Turzii, în anii 1970:
-Da, încă pe când eram militar am jucat la echipa din Aiud un meci cu Universitatea Cluj pe care i-am bătut cu 2-1, la acel meci a venit în mod special d-nul doctor Rădulescu, i-am plăcut cum joc și m-a transferat la CFR Cluj. Aici, am jucat până în 1973 în primăvară, când, am revenit din nou la insistențele conducerii fabricii, a zis să vin acasă ca să ajutăm echipa la promovare în divizia B. Și acuma îmi amintesc că am venit eu și Coloji Dorel, echipa era pe locul 12 cu 11 puncte. A fost un retur de foc pentru echipa din Câmpia Turzii, am bătut aproape tot ce era de bătut, mai puțin echipa din Zlatna, dar și așa am promovat în divizia B, de pe locul 2, pe primul loc s-a situat Turda. Am mai jucat pentru echipa din Câmpia Turzii până în 1974 când am plecat la Metalul Aiud unde, iar acolo am jucat acolo până în 1978, când, din cauza unor mai multe accidentări am fost nevoit să renunț la fotbal.
R: Cum erau antrenamentele de pregătire ?
Chețan Ioan Nelu, fotbalist la Industria Sârmei Câmpia Turzii, în anii 1970:
-Antrenamentele erau bine structurate, se făcea ședințe tactice, ședințe teoretice, pregătire fizică graduală pentru efort. Îmi aduc aminte că în 1969 a venit la echipă d-nul Szobosloi Nicolae, un profesionist desăvârșit, el făcea antrenamentele după revistele germane. Iarna făceam niște pregătiri susținute încât ni se înfunda urechile de la efort, dar cu acele antrenamente ne ținea tot anul competițional. Îi văd pe fotbaliștii de acuma că după câteva șprinturi se țin de gambă că au cârcei și nu rezistă la efort. Noi aveam o masă musculară mare, pe mine nu m-a prins cârceii niciodată.
R: Cine susținea echipa de fotbal?
Chețan Ioan Nelu, fotbalist la Industria Sârmei Câmpia Turzii, în anii 1970:
-Combinatul Metalurgic Industria Sârmei Câmpia Turzii, prin directorul său, d-nul Ioan Stanatiev, o mare personalitate la aceea vreme și nu numai. Susținea sportul în totalitate, vă dau un exemplu de ce era așa puternic clubul, luni era ședință la stadion cu toate ramurile sportive, atletism, fotbal, handbal, popice…..etc. La ședință d-nul Stanatiev împreună cu consilierul său d-nul Manițiu ne întreba ,,unde jucați duminică, ce probleme aveți?, Ioane notează să le rezolvăm”, dar lunea cealaltă când se ședința cu secțiile clubului directorul Stanatiev ne spunea ,,noi am rezolvat problemele, voi ce ați făcut”? Practic la aceea vreme noi răspundeam de rezultatele clubului, în ziua de azi toată lumea face ce vrea.
R: Vă mai aduceți aminte echipa, colegii de joc?
Chețan Ioan Nelu, fotbalist la Industria Sârmei Câmpia Turzii, în anii 1970:
-Oooo, vă pot spune echipele ISCT din mai multe generații dacă vreți, dar echipa cu care eu am evoluat este următoarea
Portar: Duca Vasile
• Fundași: Istrate Nicolae, Chiorean Iosif, Popescu Matei, Bândean Virgil care a fost și căpitan de echipă;
• Mijlocași: Șarbi Zoltan, Albu Vasile, eu Chețan Ioan Nelu, Neagu Viorel, Popa Simion, Stângă Aurel;
• Atacanți: Coloji Dorel, Pripici Cornel;
R: Puteți să îmi spuneți un meci mai aparte care v-a plăcut în mod deosebit.
Chețan Ioan Nelu, fotbalist la Industria Sârmei Câmpia Turzii, în anii 1970:
-Da, îmi aduc cu mare plăcere de un meci cu cei de la CSM Sibiu, unde cei din Sibiu au deschis scorul în minutul 14 prin Kiss Csaba, dar în final i-am bătut cu 3-1. A fost un meci foarte, foarte frumos.
R: Care considerați că a fost meciul carierei?
Chețan Ioan Nelu, fotbalist la Industria Sârmei Câmpia Turzii, în anii 1970:
-Am avut un astfel de meci, jucam atunci pentru Metalul Aiud și jucam acasă cu cei de la FC Bihor pentru promovare și acolo am făcut egal 1-1 iar în retur, în deplasare, am beneficiat în minutul 18 de o lovitură liberă de la vre-o 30 de metri. Am cerut să bat eu aceea lovitură liberă. Am lovit aceea minge direct în vinclul porții. Portarul s-a dus să caute mingea în spatele porții dar mingea era în poartă. Acel gol a fost cel mai frumos din cariera mea.
R: Cum erau suporterii?
Chețan Ioan Nelu, fotbalist la Industria Sârmei Câmpia Turzii, în anii 1970:
-Erau pătimași și ordonați, susțineau echipa și la bine dar și la greu. După meci mergeam la galerie ne îmbrățișau și ne bucuram împreună de rezultate. Echipa era foarte puternică, meciurile în divizia B se jucau după masă la ora 17,00, venea Sibiul le dădeam 5, venea Timișoara le dădeam 4, venea Baia Mare, Carei, Satu Mare, problema nu dacă-i batem, cu ce scor îi batem, așa bună era echipa. Clubul Industria Sârmei Câmpia Turzii era un club foarte puternic, aveau mai mulți jucători care faceau parte din loturile naționale a României și aici i-aș aminti pe Duca, Kaszony, Istrate, Tâmpănaru, Costică Lungu, Mureșan Onioiu, Mureșan Viorel, mulți, mulți de tot. După meci mergeam împreună cu familiile în Berc unde pe vremea mea erau două lacuri, era o terasă în mijloc, era un ring de dans, era grădina de vară, era o splendoare.
R: Când v-ați lăsat de fotbal?
Chețan Ioan Nelu, fotbalist la Industria Sârmei Câmpia Turzii, în anii 1970:
-În 1978 în decembrie în urma unor probleme medicale.
R: Ce a reprezentat pentru dumneavoastră sportul, fotbalul?
Chețan Ioan Nelu, fotbalist la Industria Sârmei Câmpia Turzii, în anii 1970:
-Bucuria de a juca fotbal, mândria unui fotbal de calitate aici la Câmpia Turzii. Pe vremea mea fotbalul era o artă, acum fotbalul e o industrie. De asemenea m-am bucurat când s-a înființat la Câmpia Turzii o sală de sport (Sala Sporturilor ”Ioan Stanatiev”).
R: Care a fost fotbalistul care va inspirat și care va plăcut cel mai mult?
Chețan Ioan Nelu, fotbalist la Industria Sârmei Câmpia Turzii, în anii 1970:
-Eu am să vă spun despre fotbalistul de pe vremea mea, Nicolae Dobrin, el gândea cu o fază înainte orice preluare cu fentă și deplasare.
R: Se spune că fiecare fotbalist are un idol, cine a fost acela?
Chețan Ioan Nelu, fotbalist la Industria Sârmei Câmpia Turzii, în anii 1970:
-Eu am prins de am jucat cu Zoltan Ivansuc, care a fost unul din cei mai mari fotbaliști din țară. El juca la Universitatea Cluj, în perioada aceea, era singurul jucător care juca cu jambierele jos, de altfel a jucat și pentru echipa națională a României.
R: După ce ați pus ,,ghetele în cui”, v-ați mai implicat în fotbal?
Chețan Ioan Nelu, fotbalist la Industria Sârmei Câmpia Turzii, în anii 1970:
-Daaa, am avut un club de copii și am avut niște rezultate deosebite. Clubul s-a numit SC Chețan, am avut antrenori foști colegi care nu au înțeles ce trebuia să facă. Le fura din mâncarea copiilor, le fura mingile de joc pe care le vindeau și tot așa. Le-am zis o dată de două, trei ori, am fost dezamăgit drept pentru care am renunțat la a mai finanța clubul, deși de la noi au plecat fotbaliști de mare valoare Popa Dan a plecat la UTA Arad, Cordea ce joacă acuma la FCSB de la Aiud a plecat.
R: Ați fost și antrenor la echipei ,,Metalul” Aiud.
Chețan Ioan Nelu, fotbalist la Industria Sârmei Câmpia Turzii, în anii 1970:
-Da, am fost și antrenorul echipei de fotbal ,,Metalul” Aiud, evoluam în divizia B, am stat la echipă până în 1984 .
R: Ați cochetat și cu arbitrajul?
Chețan Ioan Nelu, fotbalist la Industria Sârmei Câmpia Turzii, în anii 1970:
-Da, am fost și arbitru. Am început cursurile pentru a deveni arbitru în 1978, am arbitrat la toate grupele divizionare până la Divizia B. Ultimul meci pe care l-am arbitrat a fost în 1995, Rapid București – Constructorul Craiova.
R: Ați mai lucrat undeva?
Chețan Ioan Nelu, fotbalist la Industria Sârmei Câmpia Turzii, în anii 1970:
-După ce am terminat cu antrenoratul, m-am dedicat profesiei și am lucrat în fabrică ca și maistru la secția turnătorie, secția întreținere. Aici am lucrat până în 1995 când am luat totul pe cont propriu și m-am privatizat, mi-am deschis firmă, m-am stabilit la Aiud
R: Care a fost cel mai frumos meci pe care l-ați arbitrat?
Chețan Ioan Nelu, fotbalist la Industria Sârmei Câmpia Turzii, în anii 1970:
-Oooo, îmi aduc aminte cu plăcere un meci foarte greu, un meci de promovare între echipele Înfrățirea Oradea și Dacia Orăștie. În final acel meci l-a câștigat Înfrățirea Oradea. La acel meci observatorul jocului m-a notat și mi-a făcut o recomandare să fiu promovat în liga I, am fost chemat la București la președintele Federației Române de Fotbal d-nul Mircea Angelescu, mi-am dus dosarul mi la aprobat să promovez dar a venit revoluția și totul s-a năruit. Am rămas în continuare în Divizia B până la retragere în 1995.
R: Pentru ceea ce ați realizat până în momentul de față cui doriți să le mulțumiți
Chețan Ioan Nelu, fotbalist la Industria Sârmei Câmpia Turzii, în anii 1967-1978:
-În primul rând vreau să-i mulțumesc lui Dumnezeu pentru că am trecut prin multe situații critice, părinților mei, fraților și susținătorilor mei.
R: Știu că l-ați cunoscut pe d-nul Chețan Ioan Nelu, ce puteți să ne spuneți depre domnia sa?
Voroneanu Arghir, fotbalist la ,,Industria Sârmei” Câmpia Turzii între anii 1973 – 1988:
-Despre d-nul Chețan Ioan Nelu pot spune că a fost un jucător foarte talentat, avea clar-viziunea jocului în teren, era un jucător foarte tehnic care dădea pase decisive de gol. A fost un jucător emblematic pentru culorile clubului galben-albastru al Industriei Sârmei din Câmpia Turzii.
Popovici Cornel, conferențiar universitar, doctor în psihologie sportivă:
-Când spui Chețan Aiud, te gândești la jucătorul de fotbal, la arbitrul divizionar, la antreprenorul de succes, dar cel mai important aspect este omul Chețan. Nu a existat o acțiune cultural-sportivă din Câmpia Turzii sau o persoană care să-i solicite sprijinul și să nu-l primească. Păcat că astfel de oameni sunt tot mai greu de găsit. În concluzie este o persoană care necesită toată stima și respectul nostru al ghirișenilor.
Dan Dragoș Crăciun, fost arbitru FIFA:
-D-nul Chețan Ioan a fost un jucător exponential pentru Industria Sârmei Câmpia Turzii, iar tătăl meu l-a avut la juniori. Îmi aduc aminte că într-o finală contând pentru Cupa Liceelor Industriale, Metalurgice a dat un gol senzațional și echipa sârmei a câștigat cu 2-1 împotriva lui Juventus București. Acest jucător a mai jucat după aceea la Steagul Roșu Brașov și Metalul Aiud. Un jucător tehnic, ,,citea” foarte bine jocul și un coleg adevărat pentru echipă. Din punctual meu de vedere a fost unul din cei mai talentați jucători a Câmpiei Turzii. De asemenea a fost un arbitru foarte bun, corect și perseverent. Pentru seriozitatea lui a ajuns până în divizia B dar pot să vă spun că putea să arbitreze oricând și meciuri de divizia A.
Chețan Traian, pensionar:
-Despre Chețan Ioan Nelu îmi aduc aminte cu plăcere încă de când am jucam împreună la echipa de pitici alături de Relu Mureșan, Costel Chețan, Lușu Popa, Nelu Barbu, Aurel Popa și Sănducu Popa, în total 8 verișori. Familia Chețan a avut un rol important în mișcarea fotbalistică a Câmpiei Turzii. Chețan Costel, care era cel mai mare verișor, născut în 1945, a fost golgeterul pe țară la junior în 1961 pe când avea 16 ani. Despre Cehțan Ioan Nelu pot să vă spun că a fost un jucător excepțional, un mijlocaș creativ, un jucător indispensabil echipei.