Actualitate

Cimitirul Eroilor din Turda a fost curățat de o mână de voluntari

„Eroii din Cimitirul central ne-au asteptat si in aceasta primavara. Oameni cu bun simt,nu am lipsit de la intalnire. Multumiri pentru cei noi veniti in acest proiect precum si celor care au fost de la inceputurile lui”, a fost mesajul transmis de către voluntari.

Cimitirul Eroilor, de la Turda
Moara războiului a măcinat vieți, a pulverizat destine. Câteva sute dintre ostașii căzuți în luptele din septembrie-octombrie 1944 pentru eliberarea Turzii așteaptă Judecata de Apoi în Cimitirul Eroilor din Turda. Cocoțat pe o margine a dealului ce veghează asupra centrului istoric al Turzii, cimitirul, are, aidoma unei așezări a oamenilor vii, câteva zone. Zona ”germană” a rămas aproape pustie. Acum câțiva ani, ostașii îngropați acolo au fost deshumați și transferați la Cimitirul ”Eternitatea” din Iași, unde au fost concentrați toți militarii germani căzuți în luptele purtate pe teritoriul României în timpul celui de-al doilea război mondial.

La sectoarele din cimitir rezervate mormintelor ostașilor sovietici și maghiari, tronează câte un monument. Numele eroilor Armatei Roșii și ai celei maghiare, căzuți în luptele de la Turda, înscrise pe plăci mari, de marmură, mărturisesc eternității despre oameni al căror fir al vieții s-a curmat violent, într-o țară străină, jertfiți pe altarul unor interese adesea străine lor. În sectorul românesc al Cimitirului Eroilor de la Turda, ostașii români își dorm somnul de veci vegheați, la căpătâi, de cruci albe, discrete. Pe marea majoritate a acestora stau zugrăvite, cu vopsea neagră, două cuvinte: ”Erou necunoscut”.
Cimitirul Eroilor din cel De-al Doilea Război Mondial, construit în anul 1946 are o suprafață de 1.480 mp, iar aici sunt înhumați 384 eroi, din care 341 necunoscuți și 43 cunoscuți.

 

*
Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS