Actualitate

Conferința „Cercetări arheologice la Turda. Biserica medievală reformată Turda Veche”(video)

Marți seara la orele 17:00, Galeria de ArtăValer Suciu” din Turda a fost gazda unei conferințe mai aparte. Este vorba de conferința muzeografului Turdean Horațiu Dorin Groza care a susținut o conferință despre Cercetări arheologice la Turda. Biserica medievală reformată Turda Veche, evenimentul făcând parte din seria eveniementelor culturale ale revisteiEcourirevistă culturală locală.

Invitați de seamă au luat parte la acest eveniment iar după conferință care nu a durat mai mult de o oră, întrebările au curs aspra muzeografului. Hotațiu Groza a reuşit țină publicul captivat prin prezentarea unor subiecte atractive, respectiv ultimele descoperiri pe care le-a găsit împreună cu, colegii săi din cadrul Muzeului de Istorie din Turda, pe cel mai recent şantier din 2018 din interiorul zidurilor bisericii reformate, dar și descoperirile care au fost în anii în care zona centrală a fost în modernizare.


Din
păcate nu se investeşte suficient în arheologie, iar un următor mare şantier nu se ştie dacă va fi în curând fiindcă pentru un şantier arheologic ai nevoie de fonduri suficiente, mai ales faptul peste prețioasele vestigii în miile de ani s-au construit case, drumuri, clădiri unele cu o valoare insetimabilă cu sau fără ştiința sub ele se află adevărate comori arheologice. Domnul Groza a declarat la finalul conferinței eu particip la toate lucrările edilitare care se efectuează pe teritoriul oraşului şi sigur de nenumărate ori am găsit numeroase vestigii istorice, practic formațiunea mea este pe perioadele mai recente ale istoriei, nu sunt pentru perioada romană, cum sunt colegii mei, eu ocup de periaodele medievale şi modernă iar când sunt descopeite astfel de vestigii particip la ele”. Dan Matei, doctor în argeologie, coleg cu Horațiu Groza a mai spusnu pot decât salut evenimentul desfăşurat în această seară la Galeria de Artă din Turda, strădaniile colegului meu Horațiu Groza au fost execelent prezentate iar despre  auditoriu, eu însumi am fost onorat de prezența lor aici, o fărâmă din istoria Turzii a fost excelent ilustrată, iar serile de genul acesta trebuie continue dincolo de orice fel de îndoială”. Iar când am spus au fost doar invitați de seamnă am vorbit serios, Mihai Răzvan Neagu, doctor în istorie  şi profesor la Colegiul Tehnic din Turda nu putea  lipsească la un astfel de evenimet, mai ales a făcut parte din unele echipe care au participat la săpături.

Mihai Răzvan Neagu ne-a mărturisit  “a fost un eveniment deosebit de reuşit, cel care ne-a adunat astăzi împreună a fost domnul profesor şi muzeograf Horațiu Groza de la Muzeul de Istorie din Turda, el este recunoscut în arhelogie şi are o activitate extrem de bogată în acest domeniu mai ales în descoperirea crimelor regimului comunist din România. În această seară a expus publicului un material deosebit de interesant pe care pot spun îl cunosc în detaliu pentru şi eu am participat la această cercetare, este vorba de nişte descoperiri areheologice care s-au făcut în biserica reformată din Turda Veche”.

Oare de ce aceste descoperiri s-au făcut în biserici? Ei bine în biserici erau înmormântați oamenii de o mai înaltă clasă socială, chiar  în ineriorul zidurilor, unde preoții îşi țin slujbele, aceştia erau de obicei înmormântați alături de diferite vestigii de valoare, iar din păcate când oraşele erau cucerite inamicii mergeau la sigur şi profanau mormintele din interiorul bisericilor tocmai pentru a fura aceste mici comori.

*
Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS