<
Actualitate

Cosmin Mocean, promotorul Târgului de la Berchieș

Pentru cei care știți și pentru cei care nu știți, Târgul de la  Berchieș, din comuna Frata județul Cluj, era un etalon pentru zilele de sărbătoare de peste an. În ziua de 29 iunie a fiecărui an, dată la care se termină cu prașila culturilor agricole, în special a porumbului și înainte de seceriș, se organiza la Berchieș o mare serbare câmpenească numită „Târgul de la Berchieș”. Era în fond o manifestare folclorică în care toate satele din împrejurimi se deplasau cu formațiile de muzică populară și cu formațiile de dansuri și jocuri populare, obiectivul fiind relaxarea și cunoașterea reciprocă.

La început fiecare sat stătea cuminte în spațiul destinat, însă după circa 2-3 ore de așteptare, băieții și fetele se adunau la unul din „jocuri”, în special acolo unde muzicanții erau mai buni, și formau o singură horă. Cum era și firesc, strigătele și chiotele tinerilor, tendința de a juca cât mai aproape de muzicanți și nelipsita gelozie a celor de pe margine, se manifesta prin răfuieli între cetele de băieți, spre deliciul fetelor.

În general grupurile erau despărțite chiar de rudele comune existente în acele sate, urmare a căsătoriilor deja încheiate. Despre plângeri la miliție nici nu putea fi vorba, împăcarea făcându-se pe loc printr-o strângere de mână și un pahar de rachiu. Aceste jocuri anuale au asigurat numeroase căsătorii între tinerii din sate diferite, contribuind la îmbunatățirea genetică a populației din zonă, respectiv la relații de respect, bună vecinătate și întrajutorare reciprocă.

Desigur că de la acest târg nu lipseau comercianții și nici cetele de copii, astfel că, la întoarcerea în sat, fiecare aducea celor dragi diverse lucruri mărunte printre care nelipsita „turtă (cu o micaă oglindă) de la Berchieș ” mult apreciată de copii întrucât era dulce și avea diverse forme și culori. Oricum acea zi era atât de frumoasă întrucât toate văile și dealurile din satele învecinate erau împânzite de formațiile de muzicanți, care se deplasau în căruțe și pe jos spre Berchieș, însoțite de un mare alai de tineri și copii, toți îmbrăcați în haine românești de sărbătoare, în culori și modele specifice fiecărui sat.

Cosmin Mocean este unul dintre cei care, în anul 2019, s-a implicat până peste cap în refacerea acestor obiceiuri, „trăgând” de toți factorii organizatorici, sociali și politici. Astăzi l-am văzut pe Cosmin Mocean emoționat… până la cer.

„Înconjurat de oameni frumoși, iubitori de neam și tradiție am petrecut o zi fabuloasă în satul copilăriei mele la “Târgul Berchieșului”. Ce am simțit azi acolo?

Cu toate că nu ne-am bucurat de tradiționalul  “Joc al  satului” (care a lăsat un mare gol acestei zile), nu s-a ținut, pentru că “pandemia”, am simțit bucuria de mă afla în sat, în zi de sărbătoare, așa cum o făceam la fiecare “târg” din copilăria mea .

Am simțit bucuria de a revedea vechi prieteni. Am simțit împlinire, la “lecția de istorie“ care a fost, slujba de pomenire a eroilor, susținută de un sobor de 7 preoți veniti din parohiile satelor învecinate, la Monumentul “40 de cruci” din Valea Sângelui. La fel am simțit împlinire la “Sfințirea celor două cruci care marchează începutul drumului spre “VALEA SÂNGELUI” (una în Frata și una în Berchieșu)

Am văzut că “Târgul Berchieșului” poate bucura sufletul omului și altfel decât cu o turta, un fliscoi, 3 mici și o bere. Oricum ar fi, m-am întors acasă, e seara și am un sentiment de bucurie. Acest sentiment îl mai simțeam atunci când câștigam ceva sau când primeam cadoul pe care mi-l doream. Privind pozele, se explică.”, a scris îndrăgitul interpret de muzică populară pe pagina de Facebook, postând zeci de poze care atestau cuvintele de mai sus.

Cu această ocazie dorim să anunțăm un parteneriat între Ziarul 21 și promotorul tradițiilor și obiceiurilor românești, Cosmin Mocean.

Oare ce o să fie?

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS