Cristina Burciu: 30.000 de tineri vor fi susținuți să creeze afaceri în noua ediție a Programului „Start-Up Nation”
Guvernul susținut de PNL a aprobat actul normativ pentru implementarea celei de a patra ediții a programului de succes „Start-Up Nation”. Acesta va dispune de un buget de aproximativ 450 de milioane de euro și va fi finanțat din fonduri externe nerambursabile, prin Programul Educație și Ocupare 2021-2027.
Ediția din acest an cuprinde două segmente, una destinată tinerilor cu vârsta de până la 30 de ani, pentru susținerea cursurilor de formare şi dobândirea de competenţe antreprenoriale, iar a două celor cu vârste între 30 şi 35 de ani, finanțările fiind oferite pentru dezvoltarea afacerilor.
Una dintre noutățile din acest an se referă la cursurile de pregătire antreprenorială, care devin astfel condiție de eligibilitate. Cuantumul alocării financiare nerambursabile este în valoare de maximum 250.000 lei/IMM, sumă ce acoperă până la 90% din valoarea cheltuielilor eligibile din cadrul proiectelor depuse, obligația tinerilor antreprenori fiind de a înființa minimum două locuri de muncă.
A patra ediție „Start-Up Nation” va avea două etape, cea de selecție a furnizorilor de formare profesională pentru constituirea și instruirea antreprenorială a grupului țință, precum și înscrierea la finanțare a întreprinderilor înființate de către absolvenții primei etape.
Programul „Start-Up Nation” 2024 va fi structurat pe doi piloni, respectiv „Activarea potențialului antreprenorial al tinerilor”, cu un buget în valoare de 295.750.000 euro, și „Sprijin pentru dezvoltarea antreprenoriatului în rândul persoanelor din grupul țintă”, ce va dispune de suma totală de 150.435.295 euro.
În total, un număr de circa 30.000 de tineri vor beneficia de susținerea financiară aferentă acestui program, aceștia urmând să dobândească competențe antreprenoriale.
Consider remarcabil că programul se adresează și tinerilor care au între 30 și 35 de ani și locuiesc în regiunile mai puțin dezvoltate ale țării, care vor scăpa astfel de statutul de persoană inactivă, respectiv persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, șomerii, șomerii de lungă durată sau de persoană dezavantajată pe piața muncii, fără limită de vârstă.
Sunt încrezătoare că prin încurajarea antreprenoriatului și inițiativei private în afaceri vor fi create noi locuri de muncă și plus valoare în economia națională, fapt ce va conduce implicit la creșterea acesteia, la majorarea colectării la bugetul de stat și susținerea domeniilor vitale pentru dezvoltarea țării, precum sănătatea, educația, infrastructura și serviciile sociale.
Deputat PNL Cluj, CRISTINA BURCIU