Cristina Burciu: Programul „Femeia Antreprenor”, un pas fundamental în dezvoltarea unei economii incluzive și inovatoare
Guvernul susținut de PNL a dat undă verde lansării apelului de proiecte aferent Programului „Femeia Antreprenor” – Ediția 2024, care va debuta la sfârșitul acestei luni.
Potrivit procedurii, doamnele antreprenor din sectorul IMM se vor putea înscrie, într-un interval de 45 de zile, pentru obținerea unor finanțări de până la 200.000 lei, începând de marți, 30 iulie a.c..
Bugetul alocat programului „Femeia Antreprenor” pentru acest an este de 200.000.000 lei, fiind estimat un număr de 1.000 de beneficiare. Cererile completate prin intermediul formularului de înscriere aflat pe pagina de internet a Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului vor fi finanțate în ordinea descrescătoare a punctajelor obținute. Suma nerambursabilă reprezintă maximum 90% din valoarea cheltuielilor eligibile ale proiectului, societățile aplicante urmând să participe cu minimum 10% din valoarea totală.
Programul „Femeia Antreprenor” însumează o serie de beneficii importante pentru femei, mediul de afaceri și economia românească.
Finanțarea societăților deținute de femei constituie premise favorabile pentru inițierea sau dezvoltarea afacerilor, prin granturi, împrumuturi preferențiale, training-uri și mentorat. De asemenea, participantele pot beneficia de sesiuni de formare profesională, care le vor ajuta să își dezvolte abilitățile antreprenoriale și manageriale. În același context, programul facilitează crearea de rețele integrate între antreprenoare și experți din diverse domenii, permițând schimburi de experiențe și informații favorabile dezvoltării de noi afaceri și modernizării celor existente.
Un alt avantaj al acestui apel de proiecte este faptul că afacerile conduse de femei pot determina apariția unor perspective noi și inovatoare în diverse industrii, contribuind astfel la diversificarea pieței și la creșterea competitivității.
Totodată, „Femeia Antreprenor” promovează egalitatea de șanse și de gen în mediul de afaceri, având rolul de a reduce considerabil diferențele de reprezentare între bărbați și femei în pozițiile de conducere și antreprenoriat.
Preponderent orientate către rezolvarea disfuncționalităților din comunitățile locale și a problemelor sociale, activitățile entităților economice ale femeilor vor conduce, iremediabil, la îmbunătățirea condițiilor generale de viață a românilor, precum și la dinamizarea coeziunii sociale.
Economia românească va avea, de asemenea, de câștigat prin implementarea acestui program, încurajarea antreprenoriatului feminin stimulând sustenabil creșterea economică și majorarea concludentă a PIB-ul țării.
Accesarea liniilor de finanțare propuse prin acest program vor dezvolta noi afaceri și vor crește expansiunea celor funcționale, fapt ce va genera potențial de creare de noi locuri de muncă, reducând șomajul și oferind oportunități de angajare variate.
Diversificarea antreprenoriatului feminin mai înseamnă și apariția unor produse și servicii noi, inovative, care să satisfacă cerințele pieței interne și externe.
Sunt convinsă că Programul „Femeia Antreprenor” are potențialul de a transforma fundamental peisajul antreprenorial din România, sprijinul specific acordat femeilor antreprenor îmbunătățind echilibrul de gen în afaceri și contribuind esențial la dezvoltarea economică și socială a țării.
Deputat PNL Cluj, CRISTINA BURCIU