<
Actualitate

Deputat PNL Cluj,CRISTINA BURCIU: Reforma sistemului de asistență socială, în centrul preocupărilor guvernului liberal  

Îmbunătățirea sistemului de asistență socială, printr-o serie de măsuri concludente, adoptate în scopul punerii în valoare la modul real a conceptului de ajutor social, constituie o preocupare activă a guvernului liberal. Reformele inițiate de PNL în asistența socială sunt ireversibile, acestea aducând predictibilitate, viabilitate și modernizare sistemului.

Unul dintre argumentele incontestabile ale măsurilor adoptate se referă la utilizarea Planului Național de Redresare și Reziliență, un instrument financiar care oferă șansa României de a investi în asistență socială, pentru prima dată după 1989. Potrivit programelor guvernamentale operaționale, în următorii ani domeniile „Ocupare și formare profesională”, dar și „Incluziune și demnitate socială”, vor beneficia de o alocare totală de aproximativ 6,3 miliarde euro din fonduri europene.

Diminuarea efectelor nefaste ale pandemiei în rândul persoanelor vulnerabile reprezintă un obiectiv important al guvernului liberal, mai ales că un număr considerabil de români sunt în risc major din acest punct de vedere.

Pentru a veni concret în sprijinul acestora, Ministerul Muncii și Protecției Sociale a demarat o campanie națională destinată românilor cu probleme sociale și materiale, atât prin ajutoare directe, cât și prin acțiuni de susținere în vederea obținerii de locuri de muncă. Proiectul are în vedere susținerea persoanelor vârstnice, de peste 65 de ani, care nu beneficiază de pensie sau alte venituri, prin oferirea unui sprijin concret în vederea angajării, pentru cei care pot munci.

Reforma asistenței sociale presupune, de asemenea, diversificarea tuturor formelor de servicii sociale minime obligatorii, dedicate seniorilor noștri cu dificultăți, deoarece riscul de sărăcie și excluziune socială este major pentru această categorie a populației.

Schimbările începute de ministerul de resort mai vizează transferul accentului dinspre beneficiile financiare spre serviciile integrate – servicii medicale, educaționale, îngrijiri la domiciliu, consiliere, precum și impunerea regulii ca finanțarea să urmeze beneficiarul, după modelul din educație.

Este lăudabil faptul că, în prezent, piața competiției de servicii în asistența socială este deschisă, astfel încât autoritățile locale să poată contracta serviciile de strictă necesitate pentru persoanele vulnerabile din comunități, la un preț accesibil și cu un grad ridicat al calității.

Apreciez gândirea Guvernului liberal în ideea reformării din mers a sistemul de asistență socială, într-un timp cât mai scurt posibil, în așa fel încât adevărații beneficiari, respectiv categoriile defavorizate și vulnerabile ale populației, să se afle realmente în atenția autorităților statului, pentru a depăși în condiții de siguranță această perioadă dificilă.

Deputat PNL Cluj,

CRISTINA BURCIU.

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS