<
Actualitate

Dr. Ioan Hanes: Problemele sexuale la femei

Dr. Ioan Hanes: Problemele sexuale la femei

Problemele sexuale la femei

Prin intermediul unei prietene, am cunoscut-o virtual pe Sonia Argint, jurnalistă care este foarte activă pe rețelele de socializare și care este urmărită de peste 100.000 de persoane, mai ales pe contul ei de Instagram. Cum organizează periodic întâlniri cu comunitatea ei, m-a rugat dacă aș putea să particip ca și sexolog la o emisiune a cărei temă e sexualitatea la femei, mai exact disfuncțiille sexuale. Deși inițial ne-am înțeles să mă deplasez la București, până la urmă, din motive de organizare, am participat virtual.

Locația a fost o vila de lux închiriată și au participat un grup de doamne atent selectate șicare au putut să pună și întrebări în direct. Am fost plăcut surprins de inițiativa jurnalistei pentru că problemele de sex sunt încă un tabu în societatea noastră. O atitudine curajoasă dar și extrem de binevenită când disfuncțiile sexuale la femei reprezintă o problemă pe care 30-40% din femei le trăiesc la un moment dat sau chiar permanent.

Dar ce sunt și care sunt cauzele acestor disfuncții sexuale ? Cum putem să le prevenim și tratăm medicamentos sau printr-un mod de viață sănătos ? Spre deosebire de definiția clasică a unei boli, disfuncția sexuală este o problemă de sănătate doar dacă provoacă o suferință femeii sau cuplului. Cu alte cuvinte, dacă un libidou scăzut nu este o problemă  pentru că femeia nu are partener sau nu ii place sexul, nu o considerăm o boală și nu vom insista pentru un tratament.

Cele mai frecvente disfuncțîi sexuale la femei sunt dispareunia, sau durerea în timpul actului sexual, și libidoul scăzut. Mai există și incapacitatea de a avea un orgasm, anorgasmia care e prezentă la 10-15% din femei. Cauzele sunt psihice sau fizice. Din cele fizice, menționez cauze vasculare, hormonale (menopauza), boli cronice ca diabetul, patologii tiroidiene, obezitate, unele cancere, unele medicamente (mai ales antidepresivele) sau ginecologice (endometrioza, vaginita, ovarul polichistic, fibromul uterin sau chistele ovariene). Din cele psihologice, lipsa încrederii în sine, stresul cronic, problemele de cuplu sau abuzurile sexuale și traumele sunt alte cauze frecvente.

Tratementul în cazul libidoului scăzut este de lungă durată când cauzele sunt psihologice, medicamentos avem opțiuni care pot avea rezultate mixte și sunt prescrise doar femeilor înaintea menopauzei. Dispareunia poate fi tratată hormonal, oral sau local, sau, conform unor cercetări recente, prin utilizarea unui gel lubrifiant pe baza de apă, de patru ori pe săptămână și eventual cu ajutorul unor dilatatoare vaginale de diferite mărimi.

Am subliniat de mai multe ori în timpul discuției de o oră că este important să considerăm sexualitatea nu doar prin prisma penetrației. Intimitatea este mult mai mult decât concentrarea pe organele genitale, masajul reciproc, comunicarea deschisă și cunoașterea propriului corp sunt aspecte importante. Nu putem cere partenerului să ne ofere acel ceva dacă nici noi nu știm ce ne face plăcere.

Există și aspecte ale modului de viață care pot preveni sau trata disfuncțiile sexuale : dieta mediteraneană, bogată în legume și fructe, cu multe fibre și omega 3 (din avocado, nuci, semințe de in sau peste gras), săracă în sare, dar și produsele de soia. Alimentele fermentate ca iaurtul, kombucha, varza murată contribuie la o flora vaginală bogată în lactobacili și prin urmare previn infecțiile vaginale. Activitatea fizică de gen aerobic este recomandată pentru creșterea libidoului dar atenție că prea multă, poate avea efecte contrare. Ridicarea de greutăți are efecte benefice doar în sindromul ovarului polichistic. Un somn insuficient sau prost poate să fie cauză de dispareunie și uscăciune vaginală. Fumatul poate să scadă lubrificarea vaginală și chiar libidoul, alcoolul în cantitate mică poate are un efect dezinhibant dar în cantități mari duce la disfuncții sexuale. În fine, stresul cronic este unul din factorii care nu trebuie minimalizat și de aceea relaxarea periodică, momentele doar pentru cuplu, chiar și dacă avem copii, și discuțiile deschise pot contribui la diminuarea acestuia.

Au fost întrebări multe, unele poate provocatoare, ca de exemplu de câte ori pe săptămână este recomandat a avea raporturi sexuale, cât de des fac cuplurile sex în Belgia sau dacă recomand tantra sau kamasutra. Faptul că am discutat despre aceste lucruri a fost extrem de important pentru că jumate din timpul unei consultații de sexologie este de obicei alocat educației pentru sănătate, prin a explica cum funcționează corpul și aspectele importante legate de sexualitate.

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS