Actualitate

Dr. Mihai Craiu, despre obezitatea infantilă: „Sintagma gras și frumos nu mai este ancorată in realitate!”

Renumitul pediatru a sintetizat pentru cititorii săi un studiu publicat de nature . com cu privire la obezitatea infantilă, oferind si soluții cu referire la această problemă spinoasă a realității românești.
„Epidemia globală de obezitate, cu tot ce presupune ea (risc de mortalitate precoce de cauză cardiovasculară, diabet sau cancer, depresie) afectează, din ce in ce mai mult, adolescenții si copiii. Inclusiv în România.
Sintagma „gras și frumos” nu mai este deloc ancorată in realitate. Este un concept perimat pentru țara noastră in 2019.
Revenind la obezitate… Acest studiu recent identifica 3 factori de risc ce ar putea fi utilizați in predicția obezității unui copil altfel sănătos.
Ca să putem răspunde la întrebările părinților legate de obezitate (Va fi copilul meu un adolescent obez? Copilul meu obez are riscul să rămână un adolescent/adult obez?) putem utiliza 3 factori ce par a fi puternic asociați cu riscul de obezitate.
1. Indicele de masă corporală crescut al copilului
2. Indicele de masa corporala crescut al mamei
3. Nivelul educațional scăzut al mamei
Adolescenții care au avut la începutul studiului (au fost urmăriți de la vârsta de 2 ani in sus, cu măsurători periodice) toți cei trei factori de risc, au fost aproape toți obezi (3 din 4 au avut obezitate!) in timp ce aceia care nu au avut nici unul din factorii de risc au avut obezitate doar in 13% din cazuri (1 din 7 au avut obezitate in adolescență).
CONCLUZIA MEA – copiii mamelor care au greutate excesivă (mamele😊) si nivel educațional scăzut, ar trebui monitorizați atent. Programe educaționale școlare și intervenții active comunitare ar trebui adresate în special copiilor cu greutate peste medie, încă de la clasa 0.”
Obezitatea infantila – o boala incurabila
Din păcate, copiii obezi vor deveni adolescenți, apoi adulți obezi. Cu cât surplusul ponderal durează mai mult, cu atât șansele ca el sa devină definitiv cresc.
Părinții sunt direct responsabili de prevenirea obezității, iar micuții trebuie sa deprindă din familie obiceiurile alimentare sănătoase. Un copil obez se va transforma Intr-un adult cu probleme asociate de sănătate.
Vorbim aici despre diabet, creșterea colesterolului din sânge, hipertensiune arteriala, scurtarea speranței de viată.
Principalele cauze ale kilogramelor in plus la copii:
Consumul de băuturi dulci, in special sucuri. Acest consum creste cu 60% riscul de obezitate. Copiii care beau zilnic băuturi dulci, bogate in zahăr , fructoza sau sirop de porumb vor deveni obezi.
Consumul de grăsimi
Sedentarismul – un copil care petrece 1-2 ore in fața televizorului sau calculatorului are mai multe șanse sa ajungă obez decât unul care face mișcare.
Așadar, sport + alimentație sănătoasă = zero risc de obezitate!

*
Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS