Economic

Cum arată avioanele construite la Moldovenești

Compania belgiană Sonaca, producător de sisteme destinate industriei aerospaţiale, a inaugurat, în 2017, în comuna Moldoveneşti, lângă Turda, o fabrică ce lucrează pentru Airbus, investiţia fiind de aproape 12 milioane de euro.

Potrivit reprezentanţilor Sonaca, zona comunei Moldoveneşti a fost aleasă pentru o asemenea investiție deoarece este aproape de Autostrada Transilvania, nu departe de graniţa cu Ungaria, iar angajaţii sunt bine pregătiţi. Sonaca Aerospace Transylvania (SAT) va începe producția de avioane de mici dimensiuni la fabrica din Moldovenești – judeţul Cluj începând cu 2019.

„La sediul SAT va prinde contur din luna iulie a anului 2019 noul proiect S200, acesta reprezentând un avion de școală și agrement, de mici dimensiuni, monomotor cu elice, având implementată aparatură de ultimă generație, care combină performanța zborului și rentabilitatea”, transmit reprezentanţii companiei. Preţul de plecare este de 177.500 de euro.

Uzina de componente de avioane la Moldoveneşti a fost inaugurată în 2017, investiţia fiind derulată de Sonaca, grup care dezvoltă şi asamblează structuri avansate de avioane mari. Compania este cunoscută în special pentru producerea de componente pentru aripi şi considerată ca lider în domeniu, fiind furnizor pentru Airbus, Embraer, Dassault Aviation, Bombardier şi Gulfstream. Construirea fabricii a durat 18 luni.

Unitatea avea inițial 30 de angajați, iar numărul lor va crește până la 250. Investitorii au cumpărat și un teren alăturat pentru ridicarea celei de-a doua fabrici. „Deja activă în producția pieselor compozite și în asamblarea slat-urilor pentru aeronava Airbus A320, SAT va sprijini realizarea subansamblului S200. Drept urmare, pentru a răspunde acestei noi provocări și pentru a sprijini dezvoltarea activităților sale, SAT își consolidează echipele și recrutează în prezent noi angajați”, mai spun reprezentanţii companiei.

Investiția realizată de SAT a fost posibilă datorită ajutorului de stat oferit de Guvernul României, de 24,1 milioane de lei, dintr-o investiţie de 52 de milioane.

 

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.