campanie campanie
Eveniment

Expoziție de artă în tehnica grafitului pe hârtie la galeria de artă din Turda

Joi, 4 Februarie, a avut loc la galeria de artă “Valer Suciu” din Turda, prima expoziție personală a tânărului artist Theodor Romilă. Mica sală dar mare din punct de vedere al valorilor oamenilor invitați, a fost umplută până la refuz de admiratori ai frumosului. Cine este Theodor Romilă?  Tânărul, are 20 de ani și este student la secția grafică a “Universității de Artă și Design” din Cluj-Napoca.​​


Theodor a început să studieze desenul din iarna anului 2009, când un băiat al unor rude din partea bunicilor lui i-a desenat portretul. Rămânând impresionat de rezultatul final, a căutat metode prin care ar putea învăța singur să deseneze. Cea mai ușoară metodă era, bineînțeles, să învețe de pe YouTube, uitându-se la tutoriale. Pe lângă asta, și-a cumpărat diverse reviste de desen și pictură pe care le-a studiat serios. Pasiunea lui pentru desen a avut și un caracter oarecum competitiv, având un prieten de școală care desena mai bine decât el. Trecând timpul și după multe ore de exersare, desenele lui au început să arate mai bine.

Cristina Oprea referent la Casa de Cultură din Turda, gazda evenimentului a ținut să precizeze: „Avem un eveniment deosebit, un început de an frumos, pentru că în galerie în această seară există, un tânăr plin de vise cu foarte mult talent şi care şi-a marcat destinul prin creație, un început frumos şi bineînțeles că noi toți asistăm la debutul tânărului Theodor Romilă student la UAD, mărturii ale muncii sale din ultima perioadă sunt lucrările de grafică expuse”.

Claudiu Candea, conf. Univ. Dr. La UAD Cluj-Napoca, a ținut şi el să spună: „Aş intenționa să vorbesc despre Theo, şi să descriu evenimentul din două perspective, perspectiva pedagogului şi perspectiva practicianului, colegului de atelier, dacă mă mai pot numi astfel de când cu noua meserie de profesor. Ca şi coordonator ale proiectelor de desen ale lui Theo, în cadrul departamenlui de grafică din cadrul UAD, recunoaştem la dânsul o reală înțelegere a graficii în limbajul visual, o stapânire a tehnicii a desenului în creion”. Vizibil emoționat la atâta lume venită la prima sa expozițiepersonală, Theodor a spus „Aşa ca orice artist care îşi începe drumul în artă, am început şi eu cu studiul individual al portretului, pornind de la ceva simplu, de la studiul fiecăror părți componente în parte, iar după un timp rezultatele au început să se vadă”. Theodor va pleca săptămâna viitoare în Italia unde îşi va continua studiile la Milano, timp de patru luni şi jumătate, unde îşi va continua și parcursul artistic.

Din 2013 a început să se axeze mai mult pe grafică, anul în care  s-a înscris la cursurile de pictură ale Școlii Populare De Arte “Tudor Jarda”, secția externă Turda, având ca profesor coordonator pe doamna Felicia Răcean. În această perioadă a avut numeroase expoziții comune, alături de ceilalți cursanți, participând totodată la câteva tabere de creație organizate de această instituție. A terminat aceste cursuri în anul 2016. Iar în toamna anului 2016 l-a întâlnit pe prof. univ. dr. Radu Solovăstru care, văzându-i lucrările, l-a încurajat să studieze grafica la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca, unde a intrat al zecelea în anul 2018.

“Acest lucru a însemnat pentru mine deschiderea de noi orizonturi în domeniul artelor plastice, colaborarea cu profesori specializați pe diferite ramuri ale graficii și o continuare a  dezvoltării tehnicilor de desen” ne-a mai mărturisit tânărul artist.

Expoztia conține 16 lucrări în tehnica grafitului pe hârtie şi va fi deschisă publicului timp de o săptămână.

MuieLojigan MuieGicu MuieMischian
Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS