<
Eveniment

A murit Mircea Crișan, omul poate cu cel mai înalt simț civic din Câmpia Turzii

Mircea Crișan, cetățeanul din Câmpia Turzii, poate cu cel mai înalt simț civic din oraș, a murit marți, 23 ianuarie.

Cu o zi înainte, Mircea Crișan a fost găsit de familie căzut în curte, moment în care s-a apelat la 112, însă salvarea a întârziat extrem de mult, fiind doar două ambulanțe care acoperă un areal foarte mare, Câmpia Turzii plus toate comunele învecinate (până la Frata-Triteni).

Într-un final, Mircea Crișan a fost transportat la Neurochirurgie Cluj, unde, în cursul zilei de marți a decedat.

Situația dezastroasă a sistemului medical în care cad victime oameni cu zile a fost explicată într-o postare pe facebook de către un medic din Spitalul Municipal Câmpia Turzii: Dr. Lehel Csergo:

“VA PUTETI INCHIPUI CA SALVAREA DIN CAMPIA TURZII FUNCTIONEAZA CU… 2 SALVARI?
Aproape zilnic primim stiri despre dezastrul din sistemul sanitar. Vedem/ auzim oameni indignati- de la apartinatori nemultumiti pana la stiristi cu greutate. Toti sunt revoltati de ce se intampla in Sanatate dar nimeni nu pune intrebarea DE CE SE INTAMPLA? Nu am vazut o analiza pertinenta a sistemului pe nici un post de televiziune, la nici o andreea esca.
Da, la Campia Turzii Ambulanta functioneaza cu doua echipaje pe tura, echipaje formate dintr-un sofer si o asistenta (asistent).Daca in anul 2000 erau 3 medici la Ambulanta, dupa aproape douazeci de ani nu mai este nici unul.
Cele doua echipaje asigura urgentele din Campia Turzii si comunele invecinate- de la Luncani pana la Padureni si pana la Frata, plus transportul pacientilor din Spital catre clinicile din Cluj. Deci daca o ambulanta pleaca cu un bolnav grav la Cluj si cealalta pleaca la Sopor dupa o gravida, zona ramane descoperita pentru cel putin 2 ore. Teoretic numarul unic de urgenta 112 s-a creat tocmai pentru a coordona mai bine activitateta Ambulantei astfel incat la nevoie sa fie trimis un echipaj liber din alta zona. Dar din pacate echipaje libere nu prea sunt deoarece se abuzeaza cu sunatul la 112. Ar trebui chemata Ambulanta pentru urgente reale- stari comatoase, paralizii, dispnee marcata, hemoragii importante si nu pentru raceli, dureri de cap sau de spate. Este foarte frustrant si ca medic sa nu poti trimite un pacient tanar cu infarct la Cluj pentru a beneficia de coronarografie de urgenta si Ambulanta sa apara dupa doua ore cu o tanara din Frata, neasigurata, cu o febra de 37,2 care suna la salvare ca sa beneficieze de servicii medicale gratuite.
Solutii? Da, sunt. Dar pentru asta e nevoie de implicare la toate nivelurile- conducerea ambulantei, conducerea DSP dar si autoritatile locale- conducerea spitalului si chiar Primaria. Oare la nivelul Consiliului Judetean nu exista un departament pentru Situatii de Urgenta? Ca tot avem si un consilier judetean…”

Tragedia vine tocmai în săptămâna în care directorul executiv al primăriei Câmpia Turzii a anunțat reluarea demersurilor pentru înființarea compartimentului de Primiri Urgențe la Câmpia Turzii

La ora actuală, la nivelul Spitalului Municipal ,,Dr. Cornel Igna” din Câmpia Turzii există un spaţiu cu structura destinată deservirii camerei de gardă ca formă de organizare a acordării consultaţiilor de urgenţă, iar spitalul din Câmpia Turzii deservește atât locuitorii din municipiu, cât și locuitorii din comunele învecinate.

Necesitatea înființării compartimentului de Primiri Urgențe la Câmpia Turzii a fost adusă în vederea administrației în anul 2015, când s-au început demersurile, însă, din păcate, acestea nu au avut rezultatele așteptate.

Actuala adminitrație, condusă de Dorin Lojigan, își propune reluarea demersurilor pentru înființarea compartimentului de Primiri Urgențe la Spitalul Municipal “Dr. Cornel Igna” Câmpia Turzii.

Intenția administrației a fost făcută public de Irina Munteanu, director executiv în cadrul primăriei municipiului Câmpia Turzii, într-un interviu acordat pentru Ziarul 21:

“Un proiect foarte greu de care o să mă ocup într-o anumită măsură este reluarea demersurilor pentru deschiderea compartimentului de Primiri Urgențe în cadrul spitalului municipal. S-au început demersuri din anul 2015, s-au repetat, s-au primit răspunsuri mai mult sau mai puțin favorabile, acesta este un proiect mare pe care-l dorim să-l reluăm și să ajungem la un rezultat bun”, a declarat Irina Munteanu, director executiv în cadrul primariei municipiului Câmpia Turzii.

Mircea Crișan s-a remarcat în ultimii ani prin luările sale de cuvânt în plenul Consiliului local Câmpia Turzii, și prin procesele câștigate împotriva hotărârilor de consiliu local.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

 

 

 

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS