<
Eveniment

Onoare și Glorie Armatei Române!

Ziua Armatei Române este sărbătorită în data de 25 Octombrie și reprezintă o zi care are o semnificație istorică foarte importantă pentru poporul roman și continuă să reprezinte un moment de referință pentru cei care poarta cu mândrie și onoare uniformă militară.

La Campia Turzii, prezenţa locuitorilor orașului a fost una numeroasă, cadre militare trecute în rezervă, veterani, consilieri locali și oficialități locale, au participat la acest fastuos eveniment! De remarcat faptul ca au fost mulți copii cu părinți, care așteptau cu sufletul la gură defilarea trupelor românești.

Manifestările au început la ora 13.00, prin întâmpinarea Comandatului Bazei 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” Câmpia Turzii. Au continuat cu intonarea Imnului de Stat al României, imn intonat de Fanfara Promenada, după care a avut loc oficierea serviciului religios, unde un sobor de preoţi civili şi preotul militar, au adus slavă patriei.

Un moment important a fost atunci când Dorin Lojigan, primarul Municipiului Câmpia Turzii, a avut o alocuțiune, unde a vorbit în cuvinte foarte înălțătoare și frumoase despre momentul eliberării totale a teritoriului național de sub ocupația horthystă-fascistă, în urma Bătăliei de la Carei.

Imediat după cuvintele primarului, a ținut o alocuţiune și comandorul Oatu Marius Mihai, comandantul Bazei 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” Câmpia Turzii, mulțumind și aducând glorie tuturor cadrelor militare active și în rezervă.

Administrația locală a depus coroane și a ținut un moment de reculegere în memoria celor care şi-au vărsat sângele pentru țara noastră.

A urmat defilarea trupelor, acompaniată de elicopterele și MiG-urile de la Baza 71 Aeriană, care au survolat cerul Câmpiei Turzii, spre deliciul participanților.

Ziua Armatei României este marcată în fiecare an pe data de 25 octombrie prin ceremonii militare și religioase, depuneri de coroane la mormintele și monumentele dedicate eroilor, precum și prin manifestări culturale tematice.

Glorie și slavă Armatei Române!

 

Mesajul primarului Dorin Lojigan de Ziua Armatei

Sărbătorim astăzi pe toţi cei care poartă uniforma armatei României care de veacuri apără graniţele şi onorează angajamentele ţării în lupta pentru apărarea democrației și libertății poporului. Independenţa, integritatea şi suveranitatea ţării au fost ţelurile pentru care înaintaşii noştri au trecut la arme, iar faptele lor ne-au construit istoria de care suntem atât de mândri.

Jertfa de sânge a acestor succese militare a fost uriaşă, dovedind voinţa fermă a ostaşilor români de a-şi vedea ţara eliberată de sub ocupație străină.

Sărbătorim 73 de ani de când armata română a eliberat ultima palmă de pământ de sub ocupație străină. Atunci, în glorioasa zi de 25 octombrie 1944, armata română a desăvârşit eliberarea celor trei județe: Sălaj, Bihor și Cluj, răpite prin Dictatul de la Viena.

Victoria din acea zi a rămas întipărită în sufletele românilor ca pagină de istorie şi ca una dintre cele mai importante zile care merită să fie dedicată sărbătoririi armatei şi a celor care au fost şi sunt în slujba ei.

După 17 zile de încleştări sângeroase, în dimineaţa de 25 octombrie 1944, oştirea română, care ajunsese la porţile oraşului Carei, a dat bătălia decisivă, ridicând jertfa supremă la 58.000 de vieţi.

A fost momentul în care, alături de bătălia de la Oarba de Mureș, ostașii români au uitat de propria integritate, de propria viață, aruncându-se în fața gloanțelor și a obuzelor, pentru demnitatea poporului românesc.

În această zi memorabilă pentru eroismul și sacrificiul militarilor români, se cuvine să-i omagiem pe cei care de veacuri stau de pază pe zidurile națiunii, pentru a ne asigura pacea, libertatea și identitatea – valori pe care de multe ori tindem să le luăm ca pe ceva ce ni se cuvine, dar pe care fără acești bravi militari, nu le-am avea.

Prin Decretul nr. 381 din 01.10.1959, Ziua Armatei Române a devenit sărbătoare de stat, ziua în care ne îndreptăm gândurile către voi, dragi ostași ai națiunii române, cărora vă mulțumim pentru fiecare efort depus pentru România, pentru fiecare picătură de sânge vărsată pentru neamul românesc.

În calitate de primar al municipiului Câmpia Turzii, vă port un deosebit respect și admirație și vă transmit, în numele cetățenilor, stima, aprecierea și mulțumirea față de ceea ce voi, ostașii țării, reprezentați pentru națiunea noastră.

Dumnezeu să binecuvânteze Armata Română, Dumnezeu să binecuvânteze ROMÂNIA!

 

(Adrian Soporan)

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS