<
Eveniment

Un nume pentru eternitate: Acad. Prof. Univ. Dr. NICOLAE EDROIU (1939-2018)

O veste teribilă mi-a parvenit în seara zilei de 10 ianuarie 2018. Un bun prieten m-a înştiinţat că ilustrul profesor şi academician clujean, Nicolae Edroiu s-a stins în mod neaşteptat din această viaţă. Legăturile autorului acestor rânduri cu cel plecat din această lume sunt deosebit de profunde şi nu pot fi redate doar de aceste rânduri. Totuşi, doresc să-i aduc un omagiu, celui care mi-a coordonat teza de doctorat şi de la care am învăţat tainele meseriei de istoric. Nicolae Edroiu a văzut lumina zilei la 7 decembrie 1939 la Olteni, jud. Trei Scaune (azi Covasna). El şi-a finalizat studiile liceale la Braşov, iar apoi s-a îndreptat spre centrul universitar de la Cluj-Napoca, unde a ales să se pregătească în cadrul Facultăţii de Istorie şi Filosofie din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai. A excelat în domeniul istoriei şi a dobândit o mare pasiune pentru perioada medievală, cea premodernă, dar şi pentru ştiinţele auxiliare şi paleografia româno-chirilică. Cercetător de excepţie, Nicolae Edroiu a avut un adevărat cult pentru ştiinţă, erudiţie şi lectură, fiind autorul a sute de articole şi zeci de cărţi unanim apreciate în ţară şi străinătate. Nicolae Edroiu s-a realizat profesional în cadrul universităţii clujene, fiind unul dintre profesorii exponenţiali ai acesteia. Recunoşterea muncii sale în sluba muzei Clio a venit firesc în anul 1999, când a fost ales membru corespondent al celui mai înalt for ştiinţitic al ţării, Academia Română. De asemenea, el a condus între anii 2007-2018, Institutul de Istorie ,,George Bariţiu’’ din Cluj-Napoca, una dintre cele mai prestigioase instituţii de profil din ţară. A scris mult şi de calitate, fiind autor, coautor sau coordonator al unor volume de referinţă pentru istoria naţională. A primit numeroase titluri, onoruri, distincţii şi decoraţii, dar niciodată nu s-a lăudat cu ele, modestia fiind una din trăsăturile sale de caracter, care l-au definit.

 

L-am cunoscut pentru prima dată în anii studenţiei. Îmi aduc aminte cu drag de cursurile pe care le-a ţinut în amfitearele universitare. Era un profesor extrem de bine pregătit, vorbea logic şi argumentat, iar informaţia transmisă de el era clară şi limpede. Pe de de altă parte, era o persoană foarte elegantă, jovială, comunicativă, care intra deseori în vorbă cu studenţii. Nicolae Edroiu a fost un pedagog desăvârşit. Dacă studentul greşea nu îl dojenea, nu îl mustra, ci îi arata şi explica cum trebuie făcut. Datorită acestor calităţi, semnatarul acestor rânduri l-a ales cordonatorul tezei de doctorat. Munca alături de Nicolae Edroiu a fost un adevărat laborator al învăţării meseriei de istoric. Profesorul era mereu calm, sigur pe sine, deosebit de fluent în gândire şi argumentare. De la el am învăţat să scriu istorie.

 

Relaţia mea cu Nicolae Edroiu nu s-a încheiat o dată cu finalizarea doctoratului. Pot să spun că am fost onorat de academician cu prietenia sa. Îi plăcea în mod deosebit să-şi vadă studenţii şi doctoranzii performând în domeniul istoriei, pe care îl iubea aşa de mult. De acea a ţinut să fie prezent la toate lansările mele ce carte, pe care le-am organizat la Turda. Era o adevărată sărbătoare prezenţa sa şi un adevărat festin intelectual să-l asculţi vorbind pe Nicolae Edroiu. Îi plăcea la Turda se simţea bine în urbea de pe Arieş.

 

Nicolae Edroiu şi-a iubit neamul din care făcea parte. Declara în 2010 „Sunt mândru că m-am născut român şi că trăiesc în România“. Nicolae Edroiu a fost un om cu frica lui Dumnezeu, bun credincios ortodox frecventa des biserica.

 

Acum la despărţire, cuvintele nu pot exprima imensul regret pentru trecerea în lumea drepţilor a istoricului Nicolae Edroiu, însă ne conmsolează cuvintele Sf. Ap. Pavel care în prima epistolă către tesaloniceni spune: Fraţilor, despre cei ce au adormit, nu voim să fiţi în neştiinţă, ca să nu vă întristaţi ca ceilalţi, care nu au nădejde, pentru că de credem că Iisus a murit şi a înviat, tot aşa credem că Dumnezeu, pe cei adormiţi întru Iisus îi va aduce împreună cu El.

 

Prof. Dr. Răzvan Mihai Neagu

 

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS