<
Actualitate

Foto. Cei care nu au abonament la salubritate au început să arunce gunoiul lângă gard pe banii noștri

Foto. Cei care nu au abonament la salubritate au început să arunge gunoiul lângă gard pe banii noștri

La Câmpia Turzii gunoiul menajer  poate fi aruncat doar pe bază de cartelă!

Este soluția găsită de către administrația din Câmpia Turzii pentru a reduce sumele de pe facturile de salubritate.

Sumele mari de pe facturile de salubritate au dat naștere la fel de fel de zvonuri. O ideea vehiculată în spațiul public este că gunoiul colectat de la oameni (și cei cu contract de salubritate și cei fară contract de salubritate) este cântărit la groapa de gunoi după care kilogramele depozitate se împart la câte persoane au contract cu Supercom, mai exact cei care au contracte de salubritate plătesc și pentru cei fără contract, practic cei fără contract aruncă gunoiul menajer pe banii celor care au contract.

Acest zvon nu a putut fi verificat dar a provocat foarte multe nemulțumiri și multe reclamații către administrațiile locale. Cum ne-am obișnuit până acum, orice se întâmplă rău, primarul e de vină.

Însă la Câmpia Turzii, administrația condusă de Dorin Lojigan a ascultat toate aceste nemulțumiri și a căutat o soluție. În urmă cu 2 luni la Câmpia Turzii a început o campanie prin care pubelele de gunoi au fost îngrădite de niște „țarcuri”. Deasupra acestora s-au montat panouri solare care vor încărca sistemul prin care porțile pentru aruncarea gunoiului se vor deschide printr-o cartelă. Cartelele le vor primi doar cei care au un contract de salubritate semnat. Astfel, cel puțin la Câmpia Turzii gunoiul aruncat va fi împățit corect.

Efectul introducerii cartelelor la pubele de gunoi s-a vazut imediat, o parte dintre cetățeni au reacționat după ce kg. de gunoi facturate au scăzut simțitor: „Asociatia de proprietari Mihai Viteazul nr. 24 mulțumește domnului primar Dorin Lojigan pentru sprijinul acordat în amenajarea țarcului de colectare a rezidurilor menajere de lângă Clubul Copiilor Campia Turzii. În ultimele luni media zilnică de reziduri menajere era de 2000/kg, iar începând cu data de 01.06.2022 media de colectare a deșeurilor s-a ajuns la 300/kg zilnic, datorită sistemului modern de asigurare a țarcului.”

Însă cum era de așteptat au apărut și cei care în continuare refuză să încheie un contract cu firma de salubritate pentru a plăti pentru gunoiul aruncat.

În fotografia de mai sus se vede cum pungile de gunoi sunt aruncate lângă gardul care împrejmuiește pubele de gunoi. De altfel o parte dintre pubele sunt goale iar în jurul pubelelor este curățenie.

Din sursele Ziarului 21 în acest moment sunt în verificare imaginile de pe camerele de luat vederi pentru a fi identificați cei care aruncă la întâmplare gunoiul prin oraș.

Trebuie să ne obișnuim să plătim cât aruncăm

Contractul de delegare al serviciului public de salubritate este încheiat în baza unui principiu european, descris de OUG 74/2018 la art 17, litera e, drept instrumentul economic ”plătește pentru cât arunci”, însă până în momentul de față de aruncat aruncăm toți iar de platit plătim doar cei cu un contract valabil.

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS