<
Actualitate

Interviu cu Ioan Racolța, primarul comunei Călărași: „Lucrurile se mișcă în comună”

Ioan Racolța, unul dintre cei mai importanți primari din județul Cluj, având la activ 5 mandate, a acceptat provocarea noastră și am discutat câteva aspecte legate de dezvoltarea comunei.
Performanța edilului se reflectă în multitudinea de proiecte implementate sau în curs de implementare. Om gospodar, sârguincios, dedicat muncii sale, Ioan Racolța este în cautare permanentă  de a atrage fonduri europene sau guvernamentale și caută orice portiță prin care să dezvolte comuna. Până acum i-a reușit. Mai jos, câteva idei discutate cu primarul comunei Călărași, Ioan Racolța.

Rep.: Domnule primar, bun venit acasă!
După o perioadă în care ați stagnat, v-ați reîntors ca primar al comunei Călărași.

Ioan Racolța: Eu vă mulțumesc că ați venit și oricând cu cea mai mare plăcere. O să dăm informațiile presei pentru a informa populația din Călărași despre ce se întâmplă în comună.

Rep.: Nu o să fie un interviu foarte lung pentru că știu că sunteți foarte presat de timp dar vreau să ne spuneți câteva aspecte despre ce s-a făcut, despre ce o să se mai facă… să le punctați.

Ioan Racolța: În primul rând, odată cu preluarea noului mandat am vrut și am reușit să punem bazele dezvoltării comunei, așa că am gândit pentru fiecare sat în parte câteva proiecte, câteva investiții, astfel încât să se întâmple o dezvoltare echilibrată a comunei Călărași. Așa că în Bogata am reușit să fiinalizăm extinderea rețelelor de apă cu 1300 de metri, urmează să mai facem o stradă cu o extindere de apă de 300 de metri și canalizare tot cu 300 de metri. În Bogata s-a terminat de utilat cu infrastructura de apă și canal. Urmează de asfaltat drumurile care au rămas neasfaltate, în lungime aproximativă de 1.200 de metri, deci nu e o problemă pentru noi să le asfaltăm, iar în momentul acela Bogata va avea infrastructura completă, apă, gaz, canal, asfalt. În Călărași lucrăm și suntem acum pe punctul de finalizare la modernizarea drumurilor din comună, în 2 iulie avem recepția. Am început demersurile pentru a face recepția la terminarea lucrărilor și urmează după aceea să depunem documentația pentru finanțare pentru canalizare în Călărași și Călărași Gară. Pentru Călărași Gară, pentru că acolo străzile ne permit, sunt străzi mai largi și liniare. Acolo o să facem în luna iulie o licitație pentru modernizarea drumurilor rămase modernizate, e vorba de aproximativ 2,2 kilometri de drumuri. Chiar ieri am fost și am discutat cu cei care asigură consultanța. O să facem licitația și sperăm că până în toamnă, după ce trecem prin toate procedurile, inclusiv nelipsitele contestații, să putem să semnăm contractul de execuție. Sperăm ca în această toamnă să începem lucrările dar dacă nu, în primăvara anului viitor cel puțin vom avea pregătită toată situația pentru a începe lucrările.

Am câștigat un proiect pentru modernizarea iluminatului public pe fondul de mediu, este vorba de modernizarea parțială. O să schimbăm 280 de corpuri de iluminat dar o să depunem un alt proiect ca să finalizăm până la urmă toată comuna. O să extindem rețeaua de curent electric în Bogata, sunt două străzi care acum se prefigurează a fi să se construiască case. Sunt terenuri private, dar sunt solicitări de construcții. Facem ceva ca să-i ajutăm pe cei de la echipa de fotbal din Călărași Gară. Pe echipele de juniori, grupele de juniori și copii pentru că seniori nu mai sunt dar sunt copii care practică fotbalul. O să facem o nocturnă. Suntem în lucru pentru nocturnă la terenul sintetic de la gară ca să poată să-și desfășoare activitatea, adică antrenamentele în condiții bune dat fiind faptul că pe căldurile astea nu poți să te antrenezi ziua și atunci o să se antreneze seara, după masa și atunci au nevoie de o nocturnă. O altă problemă pe care am discutat-o și cu cei de la consultanță. Sunt eligibile modernizările de școli. Valoarea finanțărilor se ridică la 1,5 milioane de lei deci școlile au fost modernizate în 2007-2008, undeva de vreo 13 ani și necesită o rebranduire ca să spun așa. Aici intră schimbarea instalațiilor termice, electrice, a parchetului, trotuare, perimetrale, construcția de noi garduri, accesele mai facile pentru elevii din școală. O să depunem proiectul tot prin Fondul de Mediu, este o finanțare sută la sută. O să o depunem în luna iulie cel târziu în august odată cu finalizarea documentației.

Avem intenția să depunem un nou proiect pentru asfaltarea drumurilor agricole dar condițiile s-au înăsprit un pic și acum nu ne încadrăm din păcate. Avem nevoie de 5 agenți economici non-agricoli care să aibă sediul pe traseul drumurilor care se asfaltează și din păcate nu avem așa ceva. Ca și suprafață de teren ne-am fi încadrat trebuie să deservească aproximativ 900 de hectare. Acolo ne-am fi încadrat dar nu avem cei cinci agenți economici non agricoli care să aibă sediu de-a lungul traseului. Așa că o să regândim acolo o să vedem ce putem face. Adevărul e că pentru această măsură suma alocată pe total țară este de 100 de milioane de euro deci 100 de proiecte se vor finanța pe țară și cred că din această cauză au înăsprit condițiile de acordare a sumelor, dar nu ne dăm bătuți. O să vedem dacă găsim o altă sursă de finanțare pentru drumuri agricole și în continuare să vedem tot ceea ce se poate face pentru dezvoltarea comunei Bogata. Ce vom mai face în Bogata, o să începem construcția căilor pietonale acolo unde nu sunt, inclusiv pe drumul județean și inclusiv în zona blocurilor de locuințe.

Rep.: Așadar, lucrurile se mișcă.

Ioan Racolța: Da s-au mișcat și se mișcă în continuare acum. Sigur că nu în ritmul în care ne-am dori noi și populația. Totul se învârte în jurul banului am mai spus și repet. Deci tot ce faci necesită finanțare și banii sunt foarte greu de găsit în ziua de astăzi, ne bazăm foarte mult, am spus, pe fondurile europene, pe fonduri guvernamentale, ne bazăm pe fonduri de la Agenția de Mediu pentru că din bugetul local nu prea putem.

Rep.: Cât de mult a afectat pandemia bugetul primăriei?

Ioan Racolța: A fost afectat bugetul primăriei anul trecut dar din prisma faptului că nu s-au încasat la un nivel foarte bun impozitele și taxele locale, altfel banii pentru dezvoltare pe care noi i-am contractat de la Uniunea Europeană au venit regulat n-am avut probleme din punctul ăsta de vedere ca să fiu foarte sincer. Comuna Călărași a fost afectată într-o măsură, dar nefiind o zonă cu potențial industrial, să zic și cu fabrici și nici o zonă turistică, nu a fost afectată într-o măsură foarte foartemare, dar ca și toată lumea și noi am fost afectați.

Rep.: Apreciez faptul că în timpul interviului acesta vorbeați de fonduri europene, vorbeați de finanțări. Apreciem foarte mult perseverența dumneavoastră în a dezvolta comuna și a umbla după aducerea de fonduri, și încă un lucru mare mare de apreciat și vreau să vă felicit pentru că aveți o implicare directă, știind că sunteți un iubitor al sportului, faptul că echipa de juniori merge foarte bine se datorează și dumneavoastră și vreau să vă spun: nu știu ce ați făcut, ce n-ați făcut, dar majoritatea copiilor din Câmpia Turzii vin aici, vin la Progresul

Ioan Racolța: E adevărat, am înțeles că la Câmpia Turzii s-au desființat echipele de copii și juniori și prin domnul profesor Morea, antrenorul echipei de fotbal, i-am adus la Călărași. În momentul de față sunt două grupe de copii. De altfel ei au și participat la o competiție la Luduș, la Cupa Mureșului. S-au descurcat onorabil având în vedere faptul că ei s-au întrunit doar de vreo două săptămâni și s-au întâlnit acolo cu echipe cu tradiție, cu echipe din Cluj, Târgu Mureș, Iernut, Luduș, au fost vreo 12 echipe. Dar eu am fost și m-am uitat la două dintre meciurile lor. Copiii se descurcă onorabil și sigur că prind experiență prin participare la astfel de competiții. Le-am și spus:  nu trebuie să vă supărați că pierdeți acum. Acum am venit în competiții cu echipe care deja au o istorie. Chiar discutam acolo cu cineva, și zicea antrenorul, sunt copii de șase ani. Copiii au fost foarte entuziaști. A fost un turneu brav.

Rep.: Când veneam dinspre Câmpia Turzii am observat că angajații primăriei toaletau zona.

Ioan Racolța: Da, toaletăm zona din perimetrul drumului și întotdeauna am toaleta-o, avem contract cu o firmă privată care tunde mecanizat și avem și la primărie un angajat care se ocupă de chestiunea asta. Dau un aspect mai îngrijit la comună și arată mult mai bine drumurile dacă pe lângă ele, cel puțin un metru, un metru jumate din vegetație, e cosită. Mai ales că în primăvara asta ploile au fost destul de abundente și vegetația a crescut destul de mult. Acum sigur că nu putem și nu avem timpul necesar să intrăm peste tot dar acolo unde e nevoie ne ducem pentru că, pe când am făcut aici, crește dincolo, dar încercăm să menținem la un nivel decent ordinea și curățenia în comună.

Rep.: Domnule primar, pe final, ce mesaj le-ați transmite cetățenilor comunei pe care dumneavoastră o ocrotiți, o păstoriți, o conduceți.

Ioan Racolța: De condus nu cred, dar împreună cu Consiliul Local, noi încercăm să luăm cele mai bune măsuri pentru dezvoltarea comunei și Consiliul Local se implică foarte tare. Sunt noii veniți în Consiliul Local,  din 11 consilieri șapte sunt noi intrați, sunt în primul mandat. Se încearcă să se facă tot ceea ce trebuie pentru comună. Dar am spus, nu întotdeauna reușim să facem tot ceea ce ne propunem. Chiar dacă mare parte din ceea ce ne-am propus vom realiza, înseamnă că suntem pe drumul bun și sper că lumea să înțeleagă și să aibă un pic de răbdare că încetul cu încetul se vor rezolva toate.

Rep.: Domnule primar, vă mulțumim mult pentru timpul acordat. Așa cum am spus, este un interviu scurt pe detaliu. O să vă mai convocăm săptămânile care vor urma pentru că vrem să facem și o vizită în teren dacă doriți.

Ioan Racolța: Oricând, cu plăcere!

 

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS