campanie campanie
Actualitate

Interviu cu surorile Kis: „Facem legumicultură din generație în generație”

Continuăm să promovăm fermieri care au ceva de spus. Continuăm să promovăm produsele românești. Există o bătălie pe care micii producători o duc cu lanțurile de supermarket-uri unde, într-o proporție destul de covârșitoare, produsele importate sunt la putere. Din acest motiv, am luat decizia de a ajuta, cât putem, acești mici producători care muncesc de dimineața până seara, pentru a cultiva legume sănătoase și a le da spre vânzare…

În această ediție, vrem să vă facem cunoscute  două surori din Câmpia Turzii, pasionate de legumicultură: Reka și Orsi.

Acest interviu este unul diferit, deoarece fetele se ocupă de partea de marketing și vânzare a legumelor, iar tatăl lor, d-nul Kis Nicolae, de producerea lor. O afacere de familie cu peste 25 de ani vechime. Reka, fata cea mare a familiei Kis, a absolvit 2 facultăți: Știinte Economice și Facultatea de Horticultură. Fata cea mică, Orsi, a terminat facultatea de marketing.

Adrian Soporan: Câteva detalii despre voi…

Reka și Orsi: Provenim dintr-o familie unde și bunicii noștri s-au ocupat cu legumicultura, noi suntem a III-a generație și ne place la nebunie ceea ce facem. Încă de mici am fost crescute în așa fel să nu ne fie rușine de lucru. Și în felul acesta, încă de mici ne-am implicat în agricultură. De când eram copii, mergeam cu părinții pe câmp, în grădină și îi ajutam. Când am crescut am început să ii ajutăm și cu vânzarea produselor agricole pe timpul vacanțelor de vară.

Rep.: Cine este inspirația voastră?

 Reka și Orsi:Sursa noastră de inspirație este tati, Kis Nicolae. Pentru el legumicultura este o pasiune,el face totul din placere. Este un izvor de cunoștiințe pentru noi toți. Are o precizie extraordinară și știe tot despre legumele pe care le cultivăm. Experiență lui de peste 30 de ani în legumicultură, îl face un expert în producerea legumelor sănătoase și gustoase.

Rep.: Care dintre voi două sunteți mai active?

Reka și Orsi: Amândouă suntem active, lucrăm de dimineață până seara, căci cu 5 sere de legume este de lucru. Sora mea Reka, dupa ce a terminat Facultatea de Horticultură s-a implicat mai mult, după care am terminat și eu facultatea și aveam mai multă vreme am început să mă implic și eu mai mult.

Rep.: Care sunt legumele pe care le cultivați?

 Reka și Orsi: În cele 5 solarii cu o suprafață de 15 ari, cultivăm roșii, castraveți, ardei, ardei kapia, gogoșari, ardei iute, fasole, vinete, salată. În câmp cultivăm varză, cartofi, conopidă, broccoli, gulii. Varza este principala legumă cultivată într-o proporție mai mare. În total sunt aproximativ 30 ha.

Rep.: Cât este de muncă în acest domeniu?

 Reka și Orsi: Acest domeniu necesită muncă permanent, de dimineață până seara, de luni până duminica. Noi încă din februarie începem activitatea cu semănatul și pregatirea terenurilor. Și se încheie în decembrie după ce am recoltat toate legumele. Dar pentru noi anul nu se încheie, și pe timp de iarnă vindem produsele din depozit.

Rep.: Când aveți timp de concediu?

Reka și Orsi: Concediul îl luăm pe timp de iarnă, când am terminat de recoltat legumele. Cam 2 săptămâni, după care reluăm activitatea. Deci 2 săptămâni într-un an. În rest, muncă și iar muncă.

Rep.: Cât de mult vă sprijină autoritățile?

 Reka și Orsi: La început a fost greu în ceea ce privește vânzarea produselor agricole dar în ultimii ani am simțit un sprijin din partea autorităților prin adoptarea unor legi prin care supermarketurile sunt obligate să cumpere produse românești. Cu aceasta oportunitate am trăit și noi. De 5 ani vindem varză, cartofi, gulii la supermarketurile Profi, iar de 2 ani suntem asociați ai Cooperativei Agrocom Legume Viișoara prin care livrăm și către Kaufland și Carrefour.

Rep.: Ce ați face dacă ați ocupa funcția de Ministru al Agriculturii?

Reka și Orsi: Nu vrem să fim ministrul agriculturii, ne place ceea ce facem. Referitor la ministrul agriculturii, ar fi de un mare ajutor dacă ar sprijinii și agricultorii din mediul urban, dacă ar da fonduri la agricultorii care nu pot accesa din acest motiv.

Rep.:  Unde vă valorificați produsele?

 Reka și Orsi:Produsele cultivate de noi le valorificăm în Piața Mare din Câmpia Turzii și la supermarket-uri, cum am menționat mai sus.

Rep.: Un mesaj pentru clienții voștri? Un mesaj pentru potențiali clienți?

Reka și Orsi:În primul rând clienților noștri le mulțumim pentru sprijinul și încrederea acordată prin  aprovizionarea cu produse comercializate de către noi. Ne face mare plăcere să cultivăm legume de calitate și să le vindem mereu proaspete, ca mai apoi clienții noștri să fie mulțumiți. Potențialilor clienți le sugerăm să sprijine producătorii autohtoni și să se aprovizioneze cu produse proaspete românești.

Un lucru foarte important precizat de Orsi, fata cea mică a familiei Kis. Vreau să menționez că mulți ne întreabă: „cum se face că așa fete frumoase vând în piață?”, și se mirau…

Tati la început, mergea cu bicicleta la piață și ambiția de a reuși nu lipsește nici la noi și nu ne este rușine să lucrăm. Este păcat să aruncăm tot ce a construit el.

MuieLojigan MuieGicu MuieMischian
Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS