<
Actualitate

Interviu. Maria Rusu a obținut cea mai mare notă la Bacalaureat din Turda: ,,Se știe că succesul poate fi dobândit prin muncă motivată și constantă”

Interviu. Maria Rusu a obținut cea mai mare notă la Bacalaureat din Turda:  ,,Se știe că succesul poate fi dobândit prin muncă motivată și constantă”

Examenul de bacalaureat pentru fieare absolvent de liceu, reprezintă  acel  examen al maturității, iar calitatea actului educațional într-un stat de drept se reflectă în rezultatele obținute de elevi la examenele finale fie că vorbim de capacitate sau de examenul de bacalaureat. An de an, elevii terminali au obținut medii excelente iar Colegiul Național ”Mihai Viteazu” din Turda se poate  mândri cu elevi care au  obținut medii foarte bune la examenul de bacalaureat. Cea mai mare medie în 2024 la bacalaureat pe zona Turda a fost obținut de o elevă de la Colegiul Național ”Mihai Viteazu”.

Ziarul 21 are deosebita plăcere să o aibă ca intervievată pe Maria Rusu, cea care a obținut cea mai mare medie la bacalaureat 9,80.

Rep.: Cum au fost pentru tine acești patru ani de liceu?

Maria Rusu: -Anii de liceu sunt o călătorie inițiatică. Nu mi-au smuls numai zâmbete, dar toate prin câte am trecut m-au format ca omul care sunt. Acești patru ani au fost, cu toate acestea, o perioadă frumoasă și senină în care m-am cunoscut pe mine însămi și lumea din jur, cu niște ochi de tânăr neexperimentat, dar dornic să trăiască.

Rep.: Cum a fost acest examen?

Maria Rusu: -Toată lumea știe că bac-ul e greu. Trebuie literalmente să transpiri și să tragi de tine însuți ca să poți sta la birou pentru a învăța. Examenul de bacalaureat, ca întreg proces și eveniment care te trece într-o altă etapă, reprezintă o dovadă a maturității tânărului, iar pentru mine a fost o perioadă satisfăcătoare, dar nu mai puțin dificilă. A constat în luni întregi de focusare asupra obiectivului și de eforturi de a-l atinge în mod deplin.

Rep.: Cum au fost subiectele de anul acesta la bacalaureat?

Maria Rusu:  -Subiectele au fost relativ ușoare, sunt conștientă că se puteau nimeri unele mult mai dificile. Subiectul de Limba și literatura română a fost un subiect suprinzător, deoarece noi, elevii, așteptam anxioși  să ni se dea niște cerințe mult mai complicate. În general, sunt mulțumită de subiecte.

Rep.: Care au fost notele tale la materii și media totală la bacalaureat?

Maria Rusu:  -Media generală la bacalaureat este 9,80, iar notele sunt 9,6 la subiectul de Limba și literatura română, 9,8 la cel de Istorie și 10 la cel de Logică, argumentare și comunicare.

Rep.: Care a fost ,,rețeta” succesului, care te-a condus spre aceasta reușită?

Maria Rusu: -Se știe că succesul poate fi dobândit prin muncă motivată și constantă. Am avut scopul clar formulat în minte și am fost conștientă de faptul că este important pentru mine sa îl îndeplinesc. Dacă se adaugă la această mentalitate și perseverența, care înseamnă să lucrezi în fiecare zi, cu toate că nu ai chef sau ți-e groază după simulări să te reapuci de teste de antrenament la istorie, se poate ajunge la excelență.

Un alt aspect este faptul că mi-au fost dragi toate materiile de bac. Eu am lucrat numai la materii de profil uman, ceea ce mi-am și dorit când am intrat la liceu, deoarece acestea mă interesează. A fost important și acest factor: mi-a făcut plăcere să învăț despre istoria țării noastre și să jonglez cu noțiuni de logică formulate de către Aristotel acum mii de ani.

Rep.: Care a fost reacția părinților la aflarea notei de bacalaureat?

Maria Rusu: Părinții mei se așteptau la notele acestea, știind cât de mult am învățat. Nu le-a fost teamă de rezultate, iar când le-am primit au fost bucuroși. Au avut încredere în mine iar acum sunt mulțumiți că am trecut cu bine de acest prag.

Rep.: Spre ce universitate vrei să dai mai departe?

Maria Rusu: Doresc să intru la Facultatea de Psihologie  din cadrul Univesrsității ”Babeș Bolyai”. Mă pregătesc de examenul de admitere, sperând să fac față competiției tot mai mare.

Rep.: Cui dorești să-i mulțumești pentru ceea ce ai reușit până acum?

Maria Rusu: -Doresc să mulțumesc în primul rând părinților mei, fără de care în mod clar nu aș fi putut realiza nimic și care, cu ajutorul lui Dumnezeu, ne oferă mie și fraților mei condițiile de a ne dezvolta frumos. Sprijinul lor este vital și de asemenea și educația și creșterea pe care mi-au oferit-o. Influența directă pozitivă a părinților și a mediului de acasă nu poate fi egalată cu nimic altceva. Doresc să mulțumesc și profesoarelor mele: doamnei diriginte, profesoară de limba română,  Monica Rotaru, care ne-a furnizat niște eseuri minunate pe tema marilor opere ale literaturii române, acestea însemnând pentru mine mai mult decat niște simple materiale de învățare. Multumesc și doamnei Lucia Topârceanu, profesoară de istorie, care s-a străduit să ne mobilizeze la învățat presărând lecțiile și cu râsete și voie bună. Și doamnei Diana Korpos, care ne-a ajutat să învățăm pentru bac-ul la logică, ea fiind cea care m-a introdus în incredibilul univers al filosofiei.   Nu  în ultimul rând, mulțumesc și colegilor mei, cu care am petrecut momente de suflet în timpul acestor ani de liceu.

Experiența examenului de bacalaureat reprezintă sfârșitul anilor de școală, un sfârșit pe care mulți dintre noi, elevii, ne-am străduit să ni-l făurim cât mai frumos, chiar prin multă muncă. Dar acum ne uităm spre viitor, lăsând în urmă adolescența.

 

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS