campanie campanie
Actualitate

Interviu. Moga Ștefan: „Dacă iubești ceea ce faci și iubești oamenii, această meserie de ospătar este o joacă plăcută”

Meseria de ospătar a devenit tot mai populară și foarte multe persoane, fete și băieți, aleg această meserie pentru că, mai ales pe timpul verii, se pot face sume consistente de bani în raport cu munca pe care o depun.

În orice caz, să deții abilitățile unui bun ospătar presupune foarte multă seriozitate și muncă. La fel de important este spiritul organizatoric. Însă dacă ai suficientă dorință și motivației pentru a demonstra, toate vin de la sine.

Ospătarul are rolul de a asigura o servire ireproșabilă clienților. Un mare plus pentru fiecare ospătar este comunicarea. Dacă se face plăcut în fața clientului și deține o abilitate în arta umorului, procentajul este de 80% ca acel client să se întoarcă la restaurant.

Ei bine, noi am vrut să aflăm care este secretul unui bun ospătar, cât de mult muncește și ce satisfacții poate avea după o zi full de muncă. Am luat legătura cu Moga Ștefan, un tânăr ospătar „creat” în Câmpia Turzii, actualmente chelner la unul dintre cele mai impresionate hoteluri din Maramureș, mai exact din Borșa, Hotel Roman Maramureș.

Despre meseria de ospătar, cu Moga Ștefan

Adrian Soporan: Să ne spui câteva detalii despre tine și de când ai început această meserie?

Moga Ștefan: Totul a început în 2012 când m-am angajat la Pensiunea Milexim de la noi din oraș pe postul de barman.

Deși nu aveam cunoștințe în domeniu am văzut că îmi place, am decis să învăț și în timp totul a devenit foarte ușor si chiar plăcut.

Am mers pe acest post timp de 2 ani învățând multe și multe. Printre ele, eram atent și la colegii mei ospătari cât de mult bacșiș fac. Eu mă alegeam doar cu un pachet de tigari pe zi. Așa că în vara lui 2014 am zis să încerc altceva, și am decis să încerc o experiență pe litoral (Costinești). Acolo a început cariera mea de ospătar. Fiind foarte mult de muncă și flux continuu de clienți am prins experiență rapid.

În toamna aceluiași an, m-am întors la Milexim pe postul de ospătar.

În comparație cu ce am muncit pe litoral era foarte ușor pentru mine și așa am continuat până în 2017.

Am zis să schimb puțin peisajul și să încerc ceva diferit și am venit în Maramu’, Borșa, unde lucrez și la ora actuală. O zonă superbă, cu oameni extraordinar de faini. Vă aștept pe toți cei care mă cunoașteți sau nu, să gustați din delicatesele locului și localul nostru. (Hotel Roman Maramureș)

Rep.: Cât de mult muncești?

Moga Ștefan: În această meserie se muncește foarte mult și niciodată nu poți conta pe un program fix, chiar dacă acesta este stabilit se depășește. Nu ai sărbători și petreci foarte puțin timp alături de cei dragi.

Rep.:  Cât de mult s-a schimbat aceasta meserie cu trecerea anilor?

 Moga Ștefan: Meseria în sine nu prea s-a schimbat, cel puțin de când sunt eu în domeniu. Dar în schimb apar foarte multe lucruri noi, băuturi, mâncăruri, gastonomia evoluează de la an la an, apar fel și fel de preparate noi pentru gustul fiecăruia.

Rep.:  Ce satisfacții ai după o zi de muncă?

 Moga Ștefan:Deci, dacă iubești ceea ce faci , și iubești oamenii, această meserie este o joacă plăcută la care îți doresti să revii în fiecare zi… și garantat ești satisfăcut la finalul fiecărei zile.

Rep.: Cât de mult te-a afectat pandemia?

 Moga Ștefan: Pandemia mi-a adus vreo 10 kg în plus, în schimb nu prea am fost foarte afectat, pentru că am avut economii puse deoparte să pot trece peste situație și să nu îmi fie greu. M-am odihnit destul de bine și am revenit cu forțe noi.

Rep.: Care este trucul bacșișul mare?

 Moga Ștefan: Părerea mea e că fiecare ospătar are stilul lui unic de a servi și a vorbi cu clienții. Ciubucul ți-l faci prin amabilitate, dând atenție maximă fiecărui client.

Rep.: Plănuiești să faci asta toată viața?

 Moga Ștefan: Nu m-am gândit dacă asta vreau să fac chiar toată viața, dar de moment sunt mulțumit din toate privințele. În viitor sper să câștig la Loto. (râde)

Rep.: Este un domeniu în care poți face carieră?

 Moga Ștefan:Normal că este un domeniu de carieră, depinde de fiecare cât de mult își dorește să evolueze și cât de mult se implică. În timp, având experiență și cunoscând foarte multe, poți ajunge șef de restaurant, manager, sau chiar să îți deschizi tu o mică afacere în domeniu. Cam atât despre mine. Munciți cu drag și cu siguranță veți avea rezultate.

MuieLojigan MuieGicu MuieMischian
Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS