Interviu. Petre Pop: „O majoritate cu PNL ar asigura o guvernare locală stabilă și coerentă”
Pe 9 iunie 2024 românii și-au ales reprezentanții în Parlamentul European şi pe cei din administrația locală. Alegerile europarlamentare au avut loc simultan cu alegerile locale, într-un singur tur.
9086 de voturi au fost înregistrate la Câmpia Turzii pe 9 iunie.
Rezultatul alegerilor de la Câmpia Turzii a arătat astfel
Dorin Lojigan (PNL) – 43.62% – 3.804 voturi
Marian Morar (AUR) – 25.55% – 2.228 voturi
Petre Pop (PSD) – 15.47% – 1.349 voturi
Ioan Bakos (ADU) – 8.08% – 705 voturi
Eugen Zamblău (FD) – 3.96% – 345 voturi
Dragoș Laslo (REPER) – 3.33% – 290 voturi
SITUAȚIA ÎN VIITORUL CONSILIU LOCAL CÂMPIA TURZII
Structura Consiliului local Câmpia Turzii 2024 -2028 va arăta așa:
PNL – 7 mandate (36.82%)
AUR – 5 mandate (24.32%)
PSD – 4 mandate (18.04%)
USR – 2 mandate (8.09%)
UDMR – 1 mandat (6.21%)
Conform listelor de candidați depuse de aceste formațiuni politice în vederea alegerilor locale 2024 pentru Consiliul local, componența nominală a Consiliului local Câmpia Turzii, dacă socotelile noastre sunt exacte, ar urma să fie următoarea:
PNL: Ghemeș Sabin, Socaciu Alexandru, Oaidă Finica, Rece Gheorghe, Crihălmeanu Călin, Socaciu Gheorghe, Rendeș Sergiu
AUR: Morar Marian, Tulai Alexandru, Tritean Raluca, Constantinescu Florin, Morar Florian.
PSD: Pop Petre, Toth Alexandru, Marinca Adina, Mischian Adrian.
USR: Bakos Ioan, Mureșan-Pop Gavrilă.
UDMR: Nagy Ana-Maria.
Cel mai probabil la începutul lunii noiembrie își vor prelua mandatul noii consilieri locali, aleși pe data de 9 iunie 2024.
Ziarul 21 continuă seria interviurilor cu actorii principali ai alegerilor din 9 iunie. În această ediție interviu cu Petre Pop – președinte PSD Câmpia Turzii, politicianul pe care mediul politic îl recomandă ca varianta cea mai bună pentru majoritatea politică la Câmpia Turzii
Reporter: Cum ați descrie alegerile din 9 iunie?
Petre Pop: Alegerile din 9 iunie au fost marcate de provocări semnificative și, din păcate, au fost lipsite de o dezbatere reală pe proiectele, biografia și competențele candidaților. În loc să ne concentrăm pe ceea ce fiecare dintre noi își propune pentru mandatul 2024-2028, campania a fost deturnată, în special în a doua sa parte, de o serie de atacuri online și denigrări. Noi, social-democrații, ne-am distanțat de acest mod de a face campanie, preferând să ne concentrăm pe discuții constructive și proiecte concrete pentru comunitatea noastră. Acest tip de campanie negativă nu are de-a face cu o democrație bazată pe principii europene și pe corectitudine politică. În ciuda acestor obstacole, am reușit să obținem un rezultat stabil, arătând că susținerea pentru PSD rămâne considerabilă în Câmpia Turzii.
Reporter: Credeți că rezultatul este unul bun sau rău pentru PSD?
Petre Pop: Rezultatul poate fi interpretat în două moduri. Pe de o parte, numărul de voturi acumulate de PSD a fost foarte similar cu cel din 2020, ceea ce arată o stabilitate și o susținere constantă din partea alegătorilor noștri. Analizând datele istorice, în mandatul 2008-2012 am avut 4 consilieri locali, în 2012-2016 tot 4 consilieri, în 2016-2020 am crescut la 5 consilieri, iar în 2020-2024 am menținut tot 5 consilieri. Pentru mandatul 2024-2028, avem din nou 4 consilieri locali. Această constanță arată că PSD rămâne o forță politică stabilă în Câmpia Turzii. Pe de altă parte, faptul că rezultatul reflectă atât provocările din campania electorală, cât și bilanțul activităților noastre din ultimii patru ani, ne arată că trebuie să continuăm să ne dezvoltăm și să ne îmbunătățim strategia pentru a răspunde mai bine nevoilor comunității. Este esențial să ne angajăm să dezvoltăm proiecte viabile și durabile pentru viitor, construind pe această bază solidă.
Reporter: Având în vedere că PSD și PNL au mers pe liste comune la europarlamentare, vine întrebarea: Veți forma majoritatea cu PNL?
Petre Pop: Având în vedere contextul actual și necesitatea de a asigura stabilitate și continuitate în Consiliul Local, formarea unei majorități cu PNL este o opțiune posibilă.
Colaborarea noastră la nivel național, inclusiv la europarlamentare, a demonstrat că putem lucra împreună pentru a atinge obiective comune și pentru a servi interesele cetățenilor.
Reporter: De ce o majoritate cu PNL? De ce nu o majoritate cu PNL?
Petre Pop: O majoritate cu PNL ar asigura o guvernare locală stabilă și coerentă, având în vedere că putem împărtăși multe obiective și viziuni pentru dezvoltarea municipiului Câmpia Turzii. Experiența și resursele combinate ale ambelor partide ne pot ajuta să implementăm proiecte importante și să răspundem mai eficient nevoilor comunității. Alternativ, dacă nu am forma o majoritate cu PNL, probabil că ambele partide am risca o fragmentare a vieții politice locale și o potențială instabilitate, o creștere a unui fenomen politic degenerativ bazat pe frustrări și resentimente ceea ce ar putea întârzia progresul și implementarea politicilor necesare dezvoltării comunității…
Reporter: Cum vedeți următorul legislativ 2024-2028?
Petre Pop: Următorul legislativ 2024-2028 va fi esențial pentru dezvoltarea municipiului nostru. Văd acest mandat ca pe o oportunitate de a consolida eforturile noastre pentru a revitaliza economia locală, a îmbunătăți infrastructura și a spori calitatea vieții pentru toți locuitorii. Un mandat bazat pe o colaborare eficientă în Consiliul Local, în care se va face mai multă administrație locală și mai puțină politică demagogică, de aceea sunt convins că vom putea implementa proiecte ambițioase și durabile. De asemenea, este esențial să menținem un dialog deschis și constructiv cu cetățenii pentru a ne asigura că acțiunile noastre reflectă nevoile și aspirațiile lor.