Actualitate

Interviu. Tânăra stewardesă din Câmpia Turzii, Alexandra Rusu: „În acest job nu este doar despre uniforma roz, zâmbet și tocuri”  

Nimic nu este întâmplător și totul se întâmplă cu un scop. Iar faptul că Alexandra Rusu a ajuns însoțitoare de zbor, denota faptul că atunci când ai vise mărețe, este foarte important să ți le urmezi. Prin multă muncă, ambiție și zâmbet, Alexandra și-a făcut foarte repede loc în marea familie Wizz Air.

Frumoasă stewardesă din Câmpia Turzii, Alexandra Rusu, care în urmă cu ceva timp, vindea mașini (BMW și Minicooper) tuturor clienților care călcau pragul show-room-ului, a ajuns exact unde și-a dorit. Alexandra este o tipă super ambițioasă, cu mult potențial, care are o deviză în viață: ” Dacă îți place cu adevărat ceea ce faci, lucrurile pe care le faci, devin parte din viața ta”
Pentru a deveni însoțitoare de zbor, trebuie să deții o serie de calități. Pasiunea, aspectul fizic, punctualitatea, responsabilitatea și spiritul de echipă, sunt doar câteva dintre calitățile pe care trebuie să le ai în momentul când dorești să intri în marea familie a aviației. Despre cine a influențat-o, despre pasiunile ei și despre multe alte lucruri interesante… în rândurile de mai jos.


Adrian Soporan: Te știam agent de vânzări mașini. Cum ai făcut trecerea?

Alexandra Rusu: Da, am trăit doi ani din viața mea având funcția de reprezentant vânzări BMW/ MINI, în cadrul Automobile Bavaria. A fost o plăcere să lucrez cu colegii mei și să acumulez cunoștințe și experiența în muncă. Au fost doi ani frumoși în care am învățat de la cei mai buni și am avut șansa să mă dezvolt pe plan profesional dar și intelectual. Uneori mai merg la show-room și retrăiesc momentele cu clienții mei, momente în care eram supărată că nu am închis o vânzare dar și momente în care prezentam mașina până la ultimul detaliu iar clientul meu era încântat de noua achiziție. Încă pe când eram în ultimul an de facultate terminasem și Școala de Stewardese la Cluj și eram mândră că am obținut Brevetul de zbor deoarece învățasem foarte mult iar examenele erau destul de grele.

Întâmplarea a făcut să mă angajez la BMW și să rămân, însă gândul meu era tot la Aviație, așadar, după un timp mi-am dorit să aplic pentru meseria de însoțitor de zbor la Wizz oferindu-mi șansa să fiu acasă alături de cei dragi dar și să descopăr “ viața din nori” în același timp.

A.S: De ce stewardesă?

A.R: Eram la facultate în ultimul an iar într-una din zile, unchiul meu, de meserie pilot, m-a sunat să-mi spună că se deschide la Cluj o școală de însoțitori de bord și timp de 3 luni voi avea șansa de a învăța ce înseamnă această meserie. Considerând că mă regăsesc în acest domeniu, am decis să particip la interviu și să fac cursurile de pregătire. Nu a fost deloc ușor să merg de la facultate la școală și invers, însă am reușit să termin cu succes.
Nu am visat de mică să zbor însă mi-am dat seama pe parcurs că mă regăsesc în acest domeniu și că îmi place să lucrez cu oamenii, să mă dedic întru totul meseriei de însoțitor de zbor. Ador să port uniforma roz și mă mândresc cu asta, fiecare zi este o provocare și trebuie să fii foarte bine pregătit.

A.S: Ai ales Wizz Air. De ce?

A.R: Am aplicat la Wizz Air deoarece mi-am dat seama că aceasta este compania care mă va ajuta să mă dezvolt și mai mult și să îmi formez o carieră. Sunt bucuroasă că mi-a fost data șansa de a profesa în domeniul aviației deoarece chiar a fost o dorință împlinită.
Să fiu alături de familie și să pot profesa în țară mea, înseamnă că mi-am îndeplinit visul. Wizz Air pentru mine înseamnă “acasă”. Am parte de colegi tineri și minunați care m-au primit cu brațele deschise și de a cărui prezență mă bucur în fiecare zi.

 

A.S: Sunt anumite reguli și norme pentru a deveni stewardesă?

A.R: În orice domeniu aplici exista câteva reguli pe care trebuie să le respecți, fiind vorba de Aviație.
Pentru a aplica trebuie să ai minim diploma de Bacalaureat, să ai peste 18 ani, să fii un bun cunoscător al limbii engleze, cunoscând alte limbi străine este un avantaj și bine-înțeles să fii apt din punct de vedere fizic și psihic. Evident trebuie să treci de interviul în limba engleză, prezentarea personală, proba de role-play, de grup și de interviul final cu angajatorul.
Este un proces lung tocmai de aceea trebuie să fii bine pregătit în momentul în care te hotărăști să aplici ca și însoțitor de zbor și să îți dorești asta cu adevărat și evident să nu renunți la visul tău!

A.S: Când începi să ai emoții? La decolare sau la aterizare?

A.R: Îmi amintesc cu drag de prima zi de zbor. În acele momente nu conta că era decolare, aterizare sau munca în sine pe care trebuia să o fac, aveam emoții mari! Nu pot spune că acum mai am emoții, mai degrabă pasagerii, în special cei care nu au mai zburat niciodată. Noi suntem acolo pentru ei așadar, fie că este vorba de panică, emoții sau îngrijorare noi avem grija ca ei să fie bine și să se simtă în siguranță.

AS: Pe ce rute zbori?

A.R: Compania este în continuă dezvoltare, astfel că în prezent dispune de peste 600 de rute și 25 de baze operaționale în Europa. Zburăm peste tot în Europa chiar și în Asia, respectiv Israel -Tel Aviv și Dubai. Programul îl primesc după data de 15 a lunii astfel că știu exact câte zboruri voi avea și destinațiile în care mă voi duce. Mergem peste tot, astăzi merg la Viena mâine la Barcelona și tot așa.

A.S: Este greu să zâmbești tuturor? Poate nu ai dispoziție zilnic…

A.R: Nu pot să te contrazic, sunt zile și zile însă indiferent de gânduri și probleme, în momentul în care pășesc în aeroport uit de toate și mă concentrez pe muncă iar parte din job este și zâmbetul. Personal zâmbesc mereu fiindcă îmi place ceea ce fac și o fac din inima. Zâmbesc celor în vârstă fiindcă îmi amintesc mereu de bunicii mei, zâmbesc pasagerilor să le fac ziua mai frumoasă și să le ofer încredere, zâmbesc copiilor iar ei îmi zâmbesc înapoi. Pentru mine o zi de zbor începe cu zâmbet si se termina la fel în momentul în care îmi iau la revedere de la colegi. Nu e greu să zâmbești, e greu să nu o faci!

A.S: Care consideri că sunt beneficiile jnei stewardese?

A.R: Să zbori în fiecare zi este un beneficiu, să ai parte de răsărit și apus în nori e ceva de nedescris. Suntem susținuți de companie în diverse moduri iar acest aspect ajuta la dezvoltarea noastră ca si angajați. O stewardesa la Wizzair nu este o simpla angajată, este încurajată prin proiecte, cursuri, deplasări, concursuri etc. Programul este unul flexibil astfel că poți să te ocupi și de alte aspecte din viața ta, ceea ce într-un birou, 8 ore, nu ai cum.

A.S: Planuri de viitor?

A.R: Îmi doresc să profesez în continuare, să învăț cât mai mult și să mă dezvolt pe plan profesional. Voi aplica pentru funcția de senioara când voi avea aceasta ocazie deci mă văd în continuare făcând acest job multă vreme de acum înainte. Dacă voi avea posibilitate chiar și instructor la un moment dat. Consider că toate se vor întâmpla la timpul lor și că trebuie sa îmi trăiesc prezentul și să mă bucur de fiecare zi de zbor.

A.S: Încurajezi tinerele să facă pasul spre acest job?

A.R: Bine-nțeles! Este un job frumos, plin de satisfacții care îți oferă posibilitatea de a te dezvolta, a-ți forma o cariera și a te autodepăși.
Trebuie să aibă în vedere că nu este vorba doar despre uniforma roz, zâmbet și tocuri. Este un job complex căruia trebuie să i te dedici. Să fii punctual este un must, să fii fresh și apt pentru zbor la fel, din toate punctele de vedere, să ai grija de sănătate ta. Trebuie să știi că vei avea și zile grele, obositoare și vei ajunge acasă frântă dar trebuie să îți placă ceea ce faci cu adevărat și atunci toate aceste lucruri mai puțin plăcute vor deveni parte din viața ta. Job-ul acesta în aviație nu este ușor dar este frumos!
Recomand atât fetelor cât și băieților care își doresc să profeseze ca și însoțitor de zbor, să lupte și să fie optimiști, să nu renunțe ușor la visul lor, să aplice la interviuri și să se pregătească temeinic pentru job-ul pe care și-l doresc!

*
Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS