Actualitate

La Mulți Ani, Forțelor Aeriene Române! S-aveți Cer Senin!

Pe 20 iulie, odată cu praznicul Sfântului Mare Proroc Ilie Tesviteanul, celebrăm și Ziua Aviației şi a Forțele Aeriene Române. O zi specială în care gândurile noastre zboară spre cei care de-a lungul timpului au dat dovadă de curaj și devotament, dar şi spre cei care au marcat istoria aeronauticii, adevăratele genii creatoare româneşti, precum Traian Vuia, Aurel Vlaicu sau Henri Coandă.

Deşi inițial sărbătoarea era programată pe data de 17 iunie, atunci când Aurel Vlaicu a pilotat un aparat de zbor produs chiar de el pe deasupra Bucureştiului, Ziua Aviației şi a Forțele Aeriene Române a fost mutată pe 20 iulie, odată cu sărbătoarea Sfântului Ilie care a devenit, astfel, şi ocrotitorul piloților români.

Conform site-ului oficial al Statului Major al Forțelor Aeriene, începând cu anul 1910 s-au făcut primii paşi către crearea aviaţiei militare române. Aurel Vlaicu a realizat primul avion (1910), au fost brevetaţi primii ofiţeri ca piloţi (1911), s-a creat prima şcoală de zbor (1912) şi a apărut prima lege de organizare a aeronauticii (1913). În anul 1962 Avionul MiG-21 a intrat în înzestrarea Forţelor Aeriene Române. Prima variantă a fost F-13 (fără radiolocator de bord).

Primele avioane MiG-21 au înzestrat o escadrilă din Regimentului 91 Aviaţie Vânătoare de la Deveselu. Între anii 1971 şi 1985 au zburat prototipurile mai multor aeronave create de industria aeronautică română pentru Forţele Aeriene (elicopterele IAR 316 si IAR 330, avionul de şcoală faza I IAR 823, avionul de atac la sol IAR 93 şi avionul de şcoală cu reacţie IAR 99). 24 dintre aeronavele fabricate în România (12 IAR-823, 6 BN-2 şi 6 IAR-316) au fost cumpărate de Angola şi folosite în cadrul Şcolii de zbor pe care românii au creat-o la Negage în anii 1981-1982 (a fost singura misiune într-un teatru de operaţii al Forţelor Aeriene Române în anii comunismului).

În timpul celor două războaie mondiale, aviatorii români au scris pagini de glorie şi continuă să fie parteneri de încredere, remarcându-se prin profesionalism şi devotament.

La mulți ani tuturor celor care poartă numele Sfântului Proroc Ilie! La Mulți Ani, Forțelor Aeriene Române! La mulţi ani tuturor aviatorilor! Dumnezeu să vă ocrotească! Să aveți cer senin!

*
Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS