Actualitate

Legătura dintre durerile de spate și incontinența

Sindromul cozii de cal
In unele cazuri, durerile de spate si incontinenta pot coexista ca doua simptome ale aceleiasi boli, de exemplu a sindromului cauda equina, numit si sindromul cozii de cal. In alte cazuri, durerile spatelui si incontinenta pot surveni in acelasi timp, dar fiind cauzate de afectiuni de sanatate diferite.
Incontinenta face referire la incapacitatea unei persoane de a a-si controla sfincterele, permitand astfel eliminarea involuntara a fecalelor (incontinenta fecala) sau a urinei (incontinenta urinara).
Daca durerea de spate si incontinenta survin brusc in acelasi timp, persoana in cauza trebuie sa stie ca poate suferi o problema grava. Din acest motiv, asistenta medicala trebuie solicitata imediat, astfel incat sa se poata descoperi cauzele si sa se poata oferi tratamentul adecvat.
Cauzele comune ale durerilor de spate si ale incontinentei
Sindromul cozii de cal este o afectiune rara care are ca rezultat dureri de spate si incontinenta. Acest sindrom se dezvolta in urma comprimarii unui pachet de nervi situat in partea inferioara a spatelui. Acest grup de nervi este responsabil pentru senzatiile resimtite in zona inghinala.
Potrivit unor cercetari de specialitate, 92% dintre pacientii cu sindromul cozii de cal raporteaza disfunctia urinara ca fiind un simptom prezent. In peste jumatate dintre aceste cazuri, disfunctia urinara a avut forma pierderii senzatiei de urinare sau chiar incontinenta usoara. In plus, aproximativ 74% dintre participantii la studii au raportat existenta disfunctiei fecale, inclusiv a incontinentei fecale.
Cea mai frecventa cauza a sindromului cozii de cal consta in hernia de disc. Totusi, hernierea discului nu este singura cauza a acestui sindrom. Alte exemple includ:
– existenta unui abces – abcesul reprezinta o colectie de puroi. Maduva spinarii este protejata de mai multe straturi de tesut, iar la nivelul spatiilor dintre acestea se pot dezvolta astfel de abcese. In urma compresiei abcesului asupra nervilor se poate instala sindromul cozii de cal;
– hematomul epidural – aceasta afectiune face referire la o acumulare de sange in spatiul epidural al coloanei vertebrale. Sangele se poate acumula si poate apasa pe nervi, afectandu-i. Exista cazuri in care aceasta situatie survine ca o complicatie in urma anesteziei epidurale;
– tumorile spinale – tumorile se caracterizeaza prin formatiuni ce rezulta in urma cresterii necontrolate a unor celule. Tumorile spinale se formeaza la nivelul coloanei vertebrale si pot fi benigne sau maligne.
Alte afectiuni care pot provoca simultan dureri de spate si incontinenta sunt reprezentate de:
– litiaza renala sau pietrele la rinichi;
– existenta unei hemoragii in cavitatea abdominala;
– suferirea unor leziuni la nivelul maduvei spinarii.
Debutarea brusca a incontinentei si a durerilor de spate reprezinta o situatie ce este considerata a fi o urgenta medicala ce necesita evaluare rapida, astfel incat sa se poata oferi tratament prompt. In cazul in care tratamentul nu este primit rapid creste riscul de a dezvolta leziuni permanente ale nervilor.
Cauzele frecvente ale durerilor de spate
Spatele este o parte a corpului ce se confrunta cu un stres ridicat din cauza rasucirilor, ridicarilor si sustinerii greutatii corporale a persoanei. Astfel, durerea de spate are multe cauze posibile, mai ales din cauza uzurii. In unele cazuri, durerile de spate pot sa apara concomitent cu incontinenta, dar au cauze diferite.
Cateva dintre cele mai frecvente cauze ale durerilor de spate sunt reprezentate de:
– fibromialgie – este o afectiune cronica ce se manifesta prin dureri persistente ale muschilor si tesuturilor moi;
– anumite afectiuni medicale inflamatorii, precum artrita reumatoida, osteoartrita sau spondilita anchilozanta;
– obezitatea si sedentarismul;
– osteoporoza – se caracterizeaza prin reducerea densitatii osoase si cresterea riscului de fracturi;
– postura inadecvata;
– sarcina;
– scolioza.
Unii oameni au un istoric medical familial ce contine diferite probleme la nivelul coloanei vertebrale. Acest lucru poate face ca o persoana sa fie mult mai susceptibila la dureri de spate.
Cauzele frecvente ale incontinentei
Incontinenta poate afecta intestinul si vezica urinara in mod individual sau simultan. Uneori, incontinenta apare atunci cand nervii care ar trebui sa detecteze senzatia de mictiune sau defecatie nu functioneaza asa cum trebuie. Alteori, incontinenta este legata de muschii si ligamentele deteriorate sau hiperactive care alcatuiesc vezica urinara si structurile din jur.
Unele cauze frecvente ale incontinentei includ:
– varsta inaintata si declinul cognitiv;
– obezitatea;
– sindromul vezicii hiperactive;
– anumite afectiuni ale prostatei, precum hipertrofia benigna de prostata sau cancerul la acest nivel;
– consumul unor anumite medicamente, precum relaxantele musculare sau medicamentele pentru controlul tensiunii arteriale;

*
Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS