<
Actualitate

Marile schimbări din 2018. Lista măsurilor care intră în vigoare la început de an

Anul 2018 vine cu o serie de schimbări majore pentru angajaţii şi angajatorii din România. Iată măsurile care intră în vigoare începând cu 1 ianuarie, scrie Gândul.

 

  1. Salariul minim pe economie creşte de la 1.450 de lei la 1.900 de lei.

Salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată va fi majorat începând cu 1 ianuarie 2018 de la 1450 lei lunar la 1.900 lei lunar pentru un program complet de lucru de 166 de ore în medie pe lună, potrivit unei Hotărâri de Guvern. ”Practic, majorarea salariului minim brut de la 1.450 lei la 1.900 lei reprezintă o creştere de 31,03% faţă de anul 2017 şi este influenţată de transferul contribuţiilor de la angajator la angajat, care reprezintă 22,75%. În această sumă nu sunt incluse sporuri şi alte adaosuri”, se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, pentru un program complet de lucru de 166 ore în medie pe lună, în anul 2018, valoarea medie orară a salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată reprezintă 11,40 lei/oră pentru cei 1.900 lei lunar.

”Majorarea salariului de bază minim brut pe ţară urmăreşte depăşirea pragului de 40% pentru plata muncii din total producţie, astfel încât să se apropie de 50%, media din Europa. Nivelul de 1.900 de lei al salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată a fost stabilit în urma dezbaterilor cu partenerii sociali. Măsura va conduce la un impact asupra Produsului Intern Brut real de 0,6 puncte procentuale prin stimularea ocupării, creşterea puterii de cumpărare a salariaţilor şi reducerea muncii la negru”, se mai arată în comunicatul Executivului.

 

  1. Transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat

De la 1 ianuarie, la pachet cu reducerea cotei totale a contribuţiilor sociale obligatorii, per total cu 2 puncte procentuale, de la 39,25% la 37,25%, acestea trec din sarcina angajatorului în cea a angajatului. Unul dintre riscuri este însă ca, în lipsa unei obligaţii, salariul brut al angajatului să nu crească, iar netul să fie mai mic odată cu noile reglementări.

„Noi ne-am asigurat că din cauza acestui nou Cod Fiscal salariile nete nu au cum să scadă. Dacă vor scădea înseamnă că este fix doar vina angajatorului, care doreşte să ia din banii angajatului, care i se cuvin lui, dar angajatorul, anul viitor, va avea aceeaşi cheltuială salarială pe care o are şi anul acesta. Deci, nu e niciun motiv să umble la netul salariatului. Iar prin deducerile pe care le-am făcut, prin impozitele pe care le-am scăzut, ne-am asigurat că netul nu numai că nu scade, ci dimpotrivă, creşte. E adevărat, creşterea este foarte mică”, a declarat Lia Olguţa Vasilescu, recent, vorbind despre riscul scăderii salariului net.

În ultima şedinţă, Guvernul a aprobat,  declanşarea procedurilor pentru instituirea unei scheme de ajutor de minimis pentru pentru întreprinderile cu angajaţi scutiţi de la plata impozitului pe venit, IT, astfel încât veniturile acestora să nu fie diminuate din cauza transferului contribuţiilor sociale.

 

  1. Reducerea cotei de impozit pe venit de la 16% la 10%

Cota de impozitare scade pentru veniturile din salarii şi asimilate salariilor, din activităţi independente, din cedarea folosinţei bunurilor, din investiţii (mai puţin veniturile din dividende, pentru care se menţine cota de impozit de 5%), din pensii, din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, din premii şi din alte surse.

 

  1. Reducerea contribuţiei pentru fondurile de pensii administrate privat la 3,75%

Procentul de plată către Pilonul 2 de pensii va fi redus de la 5,1 la 3,7%, fără a fi afectată valoare nominală. Guvernul a motivat decizia drept o consecinţă a creşterii salariului brut cu 20%.  „Acel procent (6% -n.r.) a fost pus într-o perioadă în care Pilonul II avea nevoie de resurse. Acum, după atâţia ani, nu cred că mai este cazul să urcăm procentul în fiecare an”, a explicat ministrul Muncii.

 

  1. Taxa de solidaritate pentru angajatori

Începând din ianuarie 2018, se introduce o nouă contribuţie pentru angajatori, respectiv „Contribuţia asiguratorie pentru muncă” în cotă de 2,25% aplicată la veniturile din salarii şi asimilate salariilor.

 

  1. Începe acordarea tichetelor de vacanţă

Tichetele de vacanţă se vor acorda începând cu 1 ianuarie 2018, a anunţat ministrul Turismului, Titus Dobre. Acestea vor fi nominale, iar dacă vreo unitate de cazare sau agenţie de turism le va vinde, li se va ridica licenţa.

”Sunt deja bugetate, există în proiectul de buget pe anul 2018. S-a discutat în aşa fel încât toate instituţiile publice centrale, unde avem suma respectivă de aproximativ 842 de milioane de lei, să le acorde în primul trimestru al anului 2018”, a declarat Titus Dobre.

Potrivit acestuia, valoarea indemnizaţiei sau primei de vacanţă este de 1.450 de lei şi se acordă sub forma voucherelor de vacanţă care pot fi tip de 1 leu, 5 lei sau 10 lei.

 

  1. Se majorează indemnizaţia minimă pentru creşterea copilului

Guvernul României a adoptat o ordonanţă de urgenţă prin care la indemnizaţia minimă de creştere a copilului se vor adăuga 17 lei, începând cu 1 ianuarie.

„Indemnizaţia minimă de creştere a copilului se va majora la 1.250 de lei, de la 1 ianuarie 2018, faţă de 1.233 de lei cât este în prezent. Pentru asigurarea acestei majorări, indemnizaţia de creştere a copilului nu va mai fi raportată la salariul minim, ci la Indicele Social de Referinţă (ISR). În prezent, valoarea ISR este stabilită la 500 de lei, iar indemnizaţia va avea valoarea a 2,5 ISR”, conform Ministerului Muncii.

 

  1. Scad tarifele pentru roaming

De la 1 ianuarie 2018 vom avea parte de o scădere a tarifelor pentru roaming şi de o creştere a volumului de date. Astfel, volumul de consum rezonabil va creşte cu aproximativ 22% faţă de cel aplicat în perioada 15 iunie – 31 decembrie 2017. Apoi, depăşirea acestui volum poate duce, dacă furnizorii practică asta, la o suprataxare, chiar şi în cazul în care traficul inclus nu a fost complet epuizat. În prezent, suprataxa este de maximum 7,7 euro pe GB sau 0,77 eurocenţi pe MB. De la 1 ianuarie 2018, aceasta va scădea la maximum şapte euro per GB sau 0,6 eurocenţi per MB, fără TVA. Totodată, de la 3 ianuarie 2018, scade cu 16% suprataxa pentru apelurile primite, de la 1,08 la 0,91 eurocenţi/minut.

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS