Actualitate

Marş de solidaritate interetnică pe străzile Clujului după incidentele din Valea Uzului. „Nu pot ei urî cât pot clujenii să iubească”

Zeci de oameni au pornit într-un marş prin centrul Clujului, urmând traseul Primărie – Piaţa Lucian Blaga. Oamenii au dorit să transmită un mesaj împotriva violențelor care s-au petrecut. Astfel, deopotrivă români şi maghiari au manifestat împreună pentru o rezolvare paşnică a oricăror neînţelegeri şi împotriva violenţei. „Nu pot ei urî cât pot clujenii să iubească”, „Solidaritate împotriva şovinsmului”  şi „Fără manipulare, fără ură”, au fost doar câteva dintre scandările şi mesajele care s-au regăsit pe afişele manifestanţilor.

 

Iniţiatorul acţiunii, Cornel Vîlcu, este convins că incidentele de la Valea Uzului reprezintă o provocare în contextul rezultatului alegerilor Europarlamentare. Vîlcu este convins că anumite partide, pe care nu le-a numit, au de câştigat din astfel de provocări.
„Scopul acţiunii de la Cluj-Napoca este de a arăta că există şi comunităţi normale în Ardeal în care criteriile etnice, că eşti român, maghiar sau rom, nu funcţionează. Clujul e o comunitate în care trăim împreună români şi maghiari fără probleme. Ceea ce s-a întâmplat la Valea Uzului a fost o provocare pe care o leg de rezultatul alegerilor pentru PE. Mai sunt partide care îşi pot câştiga votanţi exclusiv din asemenea provocări, şi mă refer la partidele de la guvernare sau care colaborează cu guvernarea. Când s-a văzut care este realitatea politică după alegeri, apar tensiuni interetnice care nu au existat în România din 1990. Trebuia să fie spartă solidaritatea oamenilor şi dezgropată o problemă care nu a existat de 29 de ani. În calitate de etnic român vreau să îmi cer scuze pentru ceea ce au făcut cei mai imbecili dintre conaţionalii mei, pentru cel care s-au urcat cu dosul pe cruce cu steagul tricolor”, a declarat Vîlcu pentru Mediafax.
În Piaţa Unirii din Cluj a fost prezent şi directorul Teatrului Naţional din Târgu Mureş, Gasparik Attila, care a spus că ideea de a se aduna români şi maghiari este una foarte bună.
„Sunt sigur că noi, oamenii paşnici, suntem majoritatea în ţara asta. Unii trăiesc foarte bine din învrăjbire, dar e foarte bine că în fostul oraş al lui Funar se dau astfel de semnale”, a spus Gasparik.
*
Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS