<
Actualitate

Masă rotundă & conferință de presă | În România a început procesul de planificare și de conceptualizare a primului muzeu al Colectivizării

Fundaţia Hanns Seidel – HSS și Goethe-Institut București organizează luni 21 septembrie 2020, între orele 18:00 și 21:00, o masă rotundă, urmată de o conferință de presă, despre primul muzeul al Colectivizării din România, eveniment ce va avea loc la Muzeul Național al Țăranului Român.

Evenimentul este parte din proiectul care marchează punctul de început al unui proces amplu și orginal de realizare a primului muzeu al Colectivizării din România, în comuna Tămășeni, din județul Neamț. Pentru ca acest lucru să fie posibil, a fost activată o schemă de parteneriate strategice din care fac parte: Asociația Muzeul Colectivizării din România, Friedrich Naumann Stiftung – FNF, Konrad Adenauer Stiftung – KAS, Fundaţia Hanns Seidel – HSS și Asociația Mușatinii Roman.

Muzeul Colectivizării își propune să contribuie la procesul terapeutic, la nivel colectiv, de eliberare de sentimentul cronic de neîncredere al românilor, atât în semeni cât și în forțele proprii. Pe lângă valența educațională, recunoașterea și expunerea publică a dramelor petrecute în istoria recentă oferă premizele pentru o dezvoltare a societății mai justă și mai echilibrată. Și o șansă ca tragediile de acest fel să nu se mai repete. Muzeul nu este inovator doar prin modul cum va expune o istorie recentă care ne-a marcat, ci și prin faptul că intră în spațiul public ca o instituție nouă despre care puțini s-au gândit că ar avea nevoie, dincolo de încercările și dezbaterile controversate anterioare, extrem de mediatizate, legate de nevoia înființării unui muzeu al comunismului în România.

Invitații evenimentului sunt:

Ana Blandiana / Academia Civica – Memorialul Victimelor Comunismului
Alexandra Toader / Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului – IICCMER
Germina Nagâț / Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității – CNSAS
Raimar Wagner / Friedrich Naumann Stiftung – FNF
Constantin Goagea / Zeppelin Design
Iulian Bulai / Asociația Memorialul Colectivizării din România

Joachim Umlauf / Goethe-Institut București

Moderator: Iulia Popovici.

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS