Actualitate

Noaptea Muzeelor, la Turda

Cea de-a XV-a ediție a Nopții Muzeelor va avea loc în 18 Mai 2019 la Turda și va fi organizată în colaborare cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca.

Astfel, toți cei care vor trece pragul Muzeului de Istorie Turda în această seară, după vizita expoziției de bază a muzeului, vor avea prilejul să participe la workshop-ul “șezătoarea la muzeu”, organizat în cadrul expoziției temporare Portul popular în Transilvania – zona Văii Arieșului. Expoziția cuprinde costume populare din colecțiile Muzeului de Istorie Turda și din colecții private, specifice zonelor etnografice, precum Mocănimea Arieșului, Rimetea și Țara Moților. Acestea vor fi supuse unor analize privind evoluția portului popular, cu exemplificări și discuții referitoare la funcțiile complexe ale ansamblului de port popular în cadrul comunităților sătești de către experți ai Muzeul Etnografic al Transilvaniei.


Evident, atracția principală a serii, atât pentru novici, cât și pentru cei inițiați în arta cusutului va fi cămașa tradițională românească – ia, ce a devenit de câțiva ani un brand de țară.Participanții la “șezătoarea la muzeu” vor avea ocazia să intre în contact cu piese autentice, să pună întrebări experților și să admire cum se coase o cămașă tradițională cu răbdarea și îndemânare. În cadrul expoziției vor fi expuse cămăși recent realizate după piese autentice, cu respectarea materialelor, a motivelor și a culorilor.


Așadar, dacă doriți să luați parte la acest eveniment vă așteptăm pe str. B. P. Hașdeu, nr. 2, Turda, jud. Cluj, începând cu ora 18.00!
Program:
18.00 – 20.00 – workshop sau șezătoare la muzeu
18.00 – 00.30 – vizita în expoziția de bază : Satul preistoric de la Săndulești,
Orașul roman Potaissa,
Castrul legiuni V Macedonica,
Arta romana la Potaissa,
Epoca migrațiilor sau mormântul princiar germanic,
Turda între medieval și modern,
Personalități turdene – Familia Rațiu.

*
Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS